Search
menu
Search

Gaat Spanje ook op broodjes ham en kaas controleren bij de Britten?

Gaat Spanje ook op broodjes ham en kaas controleren bij de Britten?
Beeld: Freepik

Gaat Spanje ook op broodjes ham en kaas controleren bij de Britten?

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op de Nederlandse televisie was te zien dat de douane de uit het Verenigd Koninkrijk (VK) afkomstige personenwagens en vrachtwagens controleert op broodjes ham en kaas. Die vreemde controle heeft te maken met de Brexit want het meenemen van vlees, vleesproducten, melk of zuivelproducten uit landen buiten de Europese Unie zoals het VK voor ‘persoonlijke consumptie’  is niet toegestaan.

Velen omschrijven het muggenzifterij van de Nederlandse politie en douanemedewerkers maar regels zijn regels en een Brexit-akkoord heeft gevolgen, zo redeneert men. Het verbod op de invoer van vlees, vleesproducten, melk of zuivelproducten uit het Verenigd Koninkrijk is op 1 januari 2021 ingegaan, samen met de Brexit.

Dat verbod geldt voor Nederland en België maar in principe dus ook voor Frankrijk, Portugal en Spanje waar ook Britse automobilisten en vrachtwagenchauffeurs met de ferry aankomen op het vasteland. En wat dacht je van alle Britten die in een normale situatie in Spanje met het vliegtuig aankomen?

Met andere woorden, gaat Spanje ook op broodjes ham en kaas (bocadillos de jamon y queso) controleren of blijft het een Nederlands iets. Voorlopig wordt er in Spanje niet gecontroleerd op persoonlijke broodjes met ham en kaas maar wellicht kan dat nog komen. 

In Nederland moeten alle broodjes ham en kaas etc. of worden opgegeten voordat men Nederland binnenkomt of deze worden in beslag genomen. Volgens de Britse media vraagt de Nederlandse douane om medewerking vanuit het VK om de boodschap te verspreiden zodat er onnodig voedselverspilling plaatsvindt als de broodjes ham/kaas worden weggegooid eenmaal in Nederland.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?