Gaat Spanje ook op broodjes ham en kaas controleren bij de Britten?

Gaat Spanje ook op broodjes ham en kaas controleren bij de Britten?
Beeld: Freepik

Gaat Spanje ook op broodjes ham en kaas controleren bij de Britten?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op de Nederlandse televisie was te zien dat de douane de uit het Verenigd Koninkrijk (VK) afkomstige personenwagens en vrachtwagens controleert op broodjes ham en kaas. Die vreemde controle heeft te maken met de Brexit want het meenemen van vlees, vleesproducten, melk of zuivelproducten uit landen buiten de Europese Unie zoals het VK voor ‘persoonlijke consumptie’  is niet toegestaan.

Velen omschrijven het muggenzifterij van de Nederlandse politie en douanemedewerkers maar regels zijn regels en een Brexit-akkoord heeft gevolgen, zo redeneert men. Het verbod op de invoer van vlees, vleesproducten, melk of zuivelproducten uit het Verenigd Koninkrijk is op 1 januari 2021 ingegaan, samen met de Brexit.

Dat verbod geldt voor Nederland en België maar in principe dus ook voor Frankrijk, Portugal en Spanje waar ook Britse automobilisten en vrachtwagenchauffeurs met de ferry aankomen op het vasteland. En wat dacht je van alle Britten die in een normale situatie in Spanje met het vliegtuig aankomen?

Met andere woorden, gaat Spanje ook op broodjes ham en kaas (bocadillos de jamon y queso) controleren of blijft het een Nederlands iets. Voorlopig wordt er in Spanje niet gecontroleerd op persoonlijke broodjes met ham en kaas maar wellicht kan dat nog komen. 

In Nederland moeten alle broodjes ham en kaas etc. of worden opgegeten voordat men Nederland binnenkomt of deze worden in beslag genomen. Volgens de Britse media vraagt de Nederlandse douane om medewerking vanuit het VK om de boodschap te verspreiden zodat er onnodig voedselverspilling plaatsvindt als de broodjes ham/kaas worden weggegooid eenmaal in Nederland.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.