Rechter kent schadevergoeding toe aan medisch personeel vanwege gebrek beschermingsmateriaal eerste corona-golf

Rechter kent schadevergoeding toe aan medisch personeel vanwege gebrek beschermingsmateriaal eerste corona-golf
Beeld: Freepik

Rechter kent schadevergoeding toe aan medisch personeel vanwege gebrek beschermingsmateriaal eerste corona-golf

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

ALICANTE – Een rechter veroordeelt de medische centra in Alicante, omdat daar tijdens de maanden maart, april en mei 2020 een acuut tekort aan beschermend materiaal tegen COVID-19 heerste. De 154 werknemers beschikten tijdens de eerste maanden van de pandemie over amper 1 masker per week.

Tussen de 5.000 en 49.000 euro, zoveel moet het Valenciaanse Conselleria de Sanidad, het regionale Ministerie van Volksgezondheid, ophoesten aan het medisch personeel van Alicante. De medische vakbond van de Valenciaanse gemeenschap krijgt zo haar gelijk. Zij beschuldigde de overheid er van haar “verplichting” om arbeidsrisico’s in te dijken niet te zijn nagekomen.

Zo was er een groot tekort aan beschermend materiaal. Het ging onder meer om ontsmettingsproducten, beschermende pakken, FPP2- en FPP3-maskers, veiligheidsbrillen, handschoenen, speciale schoenen en grote afvalcontainers.

Het gebrek aan materiaal vormde volgens de aanklager een serieus gezondheids- en veiligheidsrisico, omwille van “de directe blootstelling aan besmette personen”. De overheid slaagde er niet in maatregelen te nemen, terwijl zij op de hoogte was van het feit dat het om een pandemie ging en in Spanje zelfs de noodtoestand was afgekondigd. Dat laatste gebeurde via een koninklijk besluit op 14 maart 2020.

Uiteindelijk kende de rechter 5.000 euro toe aan iedereen die verplicht werd te werken zonder de nodige bescherming. Voor wie zich diende te isoleren na contact met besmette personen is er 15.000 euro, voor effectief besmet personeel 35.000 euro, en voor wie zelf in het ziekenhuis belandde is er zelfs 49.180 euro. De vraag is nu of deze rechtszaak als precedent zal dienen, en ook ergens in Spanje mensen de moeilijke situatie van het begin van de pandemie juridisch zullen aankaarten.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.