Search
menu
Search

Twee van de tien kinderen onder de 10 jaar heeft een smartphone in Spanje

Twee van de tien kinderen onder de 10 jaar heeft een smartphone in Spanje
Beeld: Canva

Twee van de tien kinderen onder de 10 jaar heeft een smartphone in Spanje

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens een onderzoek van GAD23 hebben twee op de tien kinderen onder de 10 jaar op die vroege leeftijd al een eigen smartphone in Spanje. Als gekeken wordt naar de leeftijd van 12 jaar stijgt dat percentage naar 25%. Ouders erkennen de negatieve invloed die overmatige blootstelling aan internet heeft op hun kinderen op het gebied van geestelijke gezondheid, zo blijkt uit een enquête onder 1002 huishoudens in Spanje.

GAD23 onderzocht voor The Family Watch en de XII-Barometer van gezinnen in Spanje onder andere het gebruik van smartphones en internet bij kinderen. 20% van de kinderen onder de 10 jaar heeft al op vroege leeftijd een eigen mobiele telefoon. Dat percentage stijgt naar 25% bij kinderen onder de 12 jaar.

Experts geven aan dat het gebruik van smartphones van kinderen onder de 16 jaar zonder toezicht schadelijk is voor de gezondheid. De meeste ouders zijn daarvan op de hoogte, maar toch krijgen hun kinderen steeds eerder en op jongere leeftijd een eigen smartphone.

De geïnterviewde gezinnen zijn van mening dat de belangrijkste redenen voor de verslechtering van de geestelijke gezondheid van kinderen de invloed van sociale netwerken (53%) en de toename van pesterijen op scholen (43%) zijn die een nauw verband houdend met internet. Het virtuele schoolplein heeft het fysieke schoolplein overgenomen en verplaatst naar sociale netwerken waardoor veel kinderen (29%) een laag zelfbeeld hebben.

Bijna 60% van de ondervraagde gezinnen geeft toe dat de gezinnen zelf moeten deelnemen om deze problemen op te lossen om zo de invloed van sociale netwerken op hun kinderen te verkleinen. Volgens 70% moet de communicatie tussen ouders en kinderen verbeteren om zo de gezinsrelaties te handhaven. Ondertussen zullen echter weer veel jonge kinderen tijdens de Kerst of Driekoningen een smartphone hebben gekregen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?