skip to Main Content
Mariano Rajoy (PP) en Pablo Iglesias (Podemos) opnieuw gekozen als partijleiders in Spanje

Mariano Rajoy (PP) en Pablo Iglesias (Podemos) opnieuw gekozen als partijleiders in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Dit weekend stond in het teken van twee politieke partijcongressen, te weten die van de Partido Popular (PP) en die van Podemos. Beiden vonden plaats in Madrid waarbij de leden van de politieke formaties hun partijleiders voor de komende vier jaar konden kiezen. Wat dat betreft is er niets veranderd aangezien Mariano Rajoy de leider blijft bij de PP en Pablo Iglesias datzelfde zal doen bij Podemos.

Partido Popular (PP)

Als eerste was het de beurt aan Mariano Rajoy die tijdens het XVII PP Congreso Nacional in Madrid met 95,65% van de stemmen werd herkozen tot partijleider van de Partido Popular. Op zich was dat al te verwachten aangezien er geen andere kandidaten waren voor deze positie waardoor Rajoy de komende vier jaar opnieuw de scepter zal zwaaien bij de conservatieve partij.

In totaal konden er 2.659 personen stemmen voor zowel het Comité Ejecutivo Nacional van de PP en voor de Junta Directiva Nacional van dezelfde partij. Het is alweer de vierde keer dat Mariano Rajoy gekozen wordt tot partijleider waarbij hij in 2004 98,37% van de stemmen kreeg, in 2008 84,24% en in 2012 97,56% van de stemmen. Dit keer in 2017 werd Rajoy gekozen met 95,65% van de stemmen.

Podemos

Bij het tweede partijcongres van de relatief nieuwe politieke formatie Podemos was het zaterdag en zondag nog wel even spannend al liep alles eigenlijk met een sisser af. Er was de laatste weken veel spanning tussen twee belangrijke personen binnen de partij, namelijk de partijleider Pablo Iglesias en de nummer twee op de lijst Íñigo Errejón. Het debat en congres werd voor de tweede keer gehouden in het Vistalegre stadion waarbij het congres Vistalegre 2 wordt genoemd.

Pablo Iglesias werd uiteindelijk met 89,09% van alle 155.190 stemmen gekozen waarbij de man met de paardenstaart 128.742 stemmen wist te krijgen. Niet alleen werd Iglesias tot nieuwe partijleider gekozen. ook kreeg hij 60% van de nieuwe partijleiding of comité in handen doordat zijn kandidaten en niet die van Errejón werden gekozen. Het is nu afwachten wat er gaat gebeuren met Iñigo Errejón in de toekomst omdat hij zich eigenlijk tegen zijn oude vriend en mede oprichter van Podemos verzette. Wat de ruim 10.000 aanwezige Podemos leden wel schreeuwden gedurende het hele congres was “Unidad” ofwel eenheid.

Ciudadanos

Een week geleden wist de politieke partij Ciudadanos al het vertrouwen in de partijleider Albert Rivera te bevestigen tijdens hun congres. Hierbij werd Rivera opnieuw gekozen tot partijleider en heeft bijna iedereen het volste vertrouwen in hem. Daarnaast werd er ook wat op en neer geschoven in de partijleiding door enkele nieuwe gezichten te plaatsen bij de 13 leden. Ciudadanos is op dit moment de vierde grote partij van Spanje maar wist wel een zeer belangrijke speler te zijn voor de vorming van een nieuwe regering. Ciudadanos wist namelijk hun steun te geven aan de Partido Popular maar daar stond wel wat tegenover. Zo werd er een 150 punten stappenplan opgezet wat beide partijen ondertekenden. Was dat niet gebeurd dan was er wellicht nog steeds geen regering geweest.

PSOE

Bij de socialistische PSOE is het nog steeds rommelig. Ook bij de ooit grootste politieke partij gaat het al een hele tijd niet goed nadat de partijleider Pedro Sanchez uit zijn functie werd gezet na slechte verkiezingsresultaten. Daarna onthielden de socialisten zich van een stemming bij de vorming van de regering waardoor de Partido Popular weer gekozen werd, iets wat niet al te goed viel bij veel leden van de partij. Nu is ook de PSOE op zoek naar een nieuwe partijleider en op dit moment zijn er twee kandidaten: opnieuw Pedro Sanchez en daarnaast Patxi López, ex regionale premier van het Baskenland. Daar kan eventueel een derde kandidaat bijkomen namelijk Susana Díaz van de Andalusische tak van de socialisten. Zij heeft echter nog niet duidelijk aangegeven of ze die functie wel wil of niet.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken