skip to Main Content
De Spaanse krant die altijd fake news schrijft en maar al te vaak geloofd wordt

De Spaanse krant die altijd fake news schrijft en maar al te vaak geloofd wordt

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – In een wereld waar men elke dag duizenden krantenberichten te zien krijgt is het tegenwoordig steeds lastiger om het goede nieuws eruit te filteren. Het komt vaak voor dat er zogenaamd fake news geplaatst wordt, iets wat zelfs de Amerikaanse President Trump veel roept als iets hem niet bevalt. Ten tijde van de Catalonië problematiek is ook gebleken dat er in Spanje veel fake news of noticias falsas te vinden zijn. Een krant plaatst echter al jaren niets anders dan valse berichten.

We hebben het hier niet over de gerespecteerde kranten El Pais, El Mundo, La Vanguardia of welke andere willekeurige Spaanse krant die met serieuze journalistiek bezig zijn maar over de website El Mundo Today. Het is een satirisch bedoeld nieuwsmedium opgezet in 2009 door Xavi Puig en Kike García. In eerste instantie zou het concept gebruikt worden om een televisieprogramma aan te prijzen via internet maar het fake news op de website bleek zo populair dat beide mannen door zijn gegaan met El Mundo Today.

Op de website van El Mundo Today staan alleen maar nieuwsberichten die door de initiatiefnemers worden bedacht en geschreven en dus niet op waarheid zijn berust maar wel actueel zijn. Recent haalde de fake news krant nog het nieuws omdat Julian Assange een bericht van deze krant over Catalonië als echt zag en deelde via Twitter waar uiteraard flink om gelachen werd bij de redactie van El Mundo Today (ook omdat Assange de krant aanzag voor El Mundo).

Assange was echter niet de eerste die in het fake news van El Mundo Today trapte en lukraak de berichtgeving overnam, dat gebeurde ook al enkele jaren geleden door het Colombiaanse NTN24 die diverse berichten overnam en zelfs een correspondent naar Madrid stuurde om iets te verifiëren wat helemaal niet waar was.

Bij de laatste nationale verkiezingen in 2016 wilde de Partido Popular (PP) de krant aanklagen vanwege de website rajoypresidente.es waarop parodiën en satirische artikels over Mariano Rajoy en andere politici werden geplaatst. El Mundo Today is al vaker bedreigd geworden door Spaanse bekendheden zoals de presentatrice Mariló Montero en de zanger Pitingo en zelfs door de burgemeester van de gemeente Teruel vanwege de fake news artikels.

Naast de website met het nep nieuws, iets waarvoor de bedenkers diverse premies hebben ontvangen, heeft El Mundo Today ook meegeholpen met radioshows, televisieprogramma’s en het theater.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
    1. Omdat Trum het openlijk roept en graag veel, te veel waarop het erop lijkt dat alles wat tegen hem is automatisch fake news is. Een maan op die positie moet daar tegen kunnen en niet zo uithalen naar de pers, dat slaat nergens op geeft aan dat hij alleen aan zichzelf denkt. Zoals je leest ben ik geen Trump-fan en het is maar een voorbeeld ppff

     1. Ja-ja, “Een man in die positie . . . enz.”
      Enig idee wat Trump niet aan leugens voor zijn voeten kreeg voor en na zijn verkiezing door de, over het algemeen politiek links georiënteerde TV programma’s, kranten en andere MSM?
      Non-stop structurele vaak (racistische) verdachtmakingen waarvan er tot op heden niets van waarde is aangetoond, o.l.v. de Democraten Clinton en Obama.
      Een duidelijk voorbeeld valt hier te lezen: https://ejbron.wordpress.com/2018/02/15/russiagate-nieuwe-pijlen-op-obama/
      En dan zeggen “het is maar een voorbeeld ppff”, nee mijn vraag “waarom hem?” is daarmee niet beantwoord.
      Want het antwoord van de linkse MSM en dus ook op Spanjevandaag is: Grijp elke kans aan om Trump in een kwaad daglicht te zetten, waarvan akte.
      Dat u geen fan van Trump bent is duidelijk, maar uw persoonlijke mening op dit medium uitdragen zonder onderbouwing waarom u Trump deze ‘eer’ gunt, is dus typerend voor de MSM en daar hoort Spanjevandaag ook bij.
      Journalistiek gezien niet chique vind ik.

      Echter, ik zie een schier eindeloze discussie ontstaan. Daarom lijkt het mij beter hier af te sluiten en te wachten tot de volgend verkiezingen in de USA. Dan kunnen wij op dit forum evalueren wat er van de ontelbare valse verdachtmakingen (ook door de MSM) uit deze tijd bewaarheid is geworden.

      Tot die tijd zal ik met genoegen de vele aardige artikelen op Spanjevandaag blijven volgen.
      ‘Over en uit’ wat mij betreft.

 1. De meeste kranten brengen fake nieuws, het echte nieuws kun je vinden als je goed zoekt op lokale krantjes of blogs van getuigen, en dan zul je zien dat 99% van de nieuws berichten die je ziet van de grote nieuwsbronnen vrijwel niet kloppen of voledig niet kloppen. Ook verschilt het nieuws als het is handen is van links of rechts enz. en kun je er geen touw meer aan vastknopen. Ook ik heb het zelf mogen lezen toen iemand hier in de straat zelfmoord pleegde en het verhaal in de krant van nog kant nog wal klopte. Het was een politieke zelfmoord en dit werd voledig omgedraaid in het nieuws, waarschijnlijk om de eventuele boosdoeners uit de picture te halen.

 2. Mij valt intussen wel op dat El País alleen maar negatief nieuws brengt over de Catalaanse situatie. Dat lijkt me ook al een vorm van fake worden…

  1. Valt wel mee. Wat ze plaatsen zijn vaak feiten, en dat kan vaak negatief zijn maar het blijven feiten. Andere kranten zoals El Mundo of ABC zijn veel erger en veel meer regering-minded wat dat betreft. El Pais plaatst nieuws over o.a. Catalonië en dat is helaas vaak niet positief. De enige die positief schrijven over de situatie in Catalonië zijn sommige Catalaanse kranten en sommige media in Vlaanderen.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken