skip to Main Content
Hogesnelheidstrein AVE vervoert meer passagiers dan vliegtuigen in Spanje

Hogesnelheidstrein AVE vervoert meer passagiers dan vliegtuigen in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Gedurende 2017 hebben veel meer passagiers gebruik gemaakt van de AVE hogesnelheidstrein dan van het vliegtuig om zich binnen Spanje te verplaatsen. De treinen van de AVE en Larga Distancia hebben 31,3 miljoen passagiers vervoerd terwijl er 14,8 miljoen vliegtuigpassagiers waren op het vasteland van Spanje. Ondanks dat er dus meer treinpassagiers waren heeft het vliegverkeer er toch bijna 1 miljoen passagiers bijgekregen in 2017.

Een van de grootste strijdpunten is de zogenaamde “puente aéreo” tussen Madrid en Barcelona. Traditiegetrouw maakte men gebruik van het vliegtuig om zich te verplaatsen tussen de twee grootste steden van Spanje maar sinds de intrede (2008) van de AVE hogesnelheidstrein daalde dat aanzienlijk. In 2017 vervoerde de AVE twee keer zoveel passagiers dan het vliegtuig met 4,1 miljoen (61,1%) passagiers ten opzichte van 2,3 miljoen (38,9%) passagiers.

Lees ook: Spaanse hogesnelheidstrein AVE bestaat 25 jaar

Een ander succesvol AVE traject is de eerste die er ooit gebouwd werd (1992) tussen Madrid en Sevilla. Hier maakten gedurende 2017 in totaal 2,6 miljoen passagiers gebruik van de hogesnelheidstrein terwijl er slechts 300.000 passagiers waren die met het vliegtuig de reis maakten.

Na de intrede van de AVE tussen Madrid en Valencia (2010) is het aantal passagiers ook op dat traject enorm gegroeid. In 2017 maakten 2,4 miljoen passagiers gebruik van de hogesnelheidstrein terwijl er 342.000 personen waren die tussen beide steden met het vliegtuig de reis maakten.

Zelfs een van de meest recente AVE verbinding tussen Madrid en Alicante (2013) wist de strijd met de vliegtuigmaatschappijen te winnen aangezien 1,3 miljoen passagiers met de hogesnelheidstrein naar Alicante reisden, een 7,8% van het totaal reizigers.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Ik wil in de toekomst vaker gaan reizen vanuit Nederland ( West) naar
  Michas in Zuid-Spanje en wil dan wel eens weten wat dat gaat kosten
  per trein en de reistijd. Ik reis nu met Transavia Rotterdam – Malaga en vandaar met een taxi naar Michas.
  Kan iemand mij daarin een goede raad geven voor wat btreft kosten en reistijd?

  1. Mijas, en per vliegtuig vanuit NL is dit nog altijd de goedkoopste optie. Er gaat een lijnbus van Malaga naar Fuengerola die kost 2 of 3 euro. Vanaf Fuengerola kun je dan een taxi pakken. Dan ben je in iedergeval goedkoper uit.

  2. Ik ben met de AVE geweest en de laatste was Alicante – Madrid, de ticket voor de heen reis was 25 euro en de terug reis 22 euro dit omdat ik het ruim 2 maanden van te voren al boekte. Op tijd boeken verlaagt de prijs en je kunt ook duidelijk je stoel kiezen(bij het raam of niet, of als je met 2 of meer bent) De AVE is zeer relaxed en je hebt 220 volt tussen de stoelen zodat je een mobiele telefoon, tablet, laptop van stroom kunt voorzien, een cafetaria in het midden van de AVE. Ik vind het reizen met de AVE zeer prettig, een stuk relaxer dan met een dure taxi die je beter op een zo kort mogelijke afstand kunt gebruiken. Maar ik heb het dan nu ook over honderden kilometers reizen, dan is 23 euro voor ruim 500 kilometer niet duur en nog relaxed ook.

 2. Haha die titel joh, meer passasiers dan vliegtuigen, heeft een AVE trein al eens een keer een vliegtuig meegenomen 🙂

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken