Merendeel Spanjaarden spreekt over gepleegde misdaad door Catalaanse politici

Merendeel Spanjaarden spreekt over gepleegde misdaad door Catalaanse politici
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Volgens een enquête van Metroscopia in opdracht van de krant 20 Minutos vindt 80% van de Spanjaarden dat de Catalaanse politici die in voorarrest in de gevangenis zitten en vanaf deze dinsdag 12 februari voor de rechter moeten verschijnen in Madrid een misdaad hebben gepleegd. 52% van de Spanjaarden zegt dat er sprake is van rebellie terwijl meer dan de helft vindt dat er gratie moet kunnen plaatsvinden voor de verdachten.

Het illegale referendum over afscheiding, de aanschaf van stembussen, de aanbesteding van computerprogramma’s, het aanzetten van de Guardia Civil tot actie en de laksheid van de Catalaanse politie. 80% van de Spanjaarden meent dat de Catalaanse politici die vanaf deze dinsdag 12 februari voor de rechters moeten verschijnen een misdaad (delito) hebben gepleegd en verantwoordelijk gesteld moeten worden voor hun acties.

Uit dezelfde enquête blijkt ook dat 52% van de Spanjaarden meent dat er sprake is van rebellie terwijl slechts 14% van de Spanjaarden vindt dat er geen misdaad is gepleegd door de Catalaanse politici die zich moeten verantwoorden voor het Hooggerechtshof in Madrid. 28% van de Spanjaarden zegt dat er wel een misdaad is gepleegd maar ziet dat als niet zo ernstig.

Catalonië

Zowel in heel Spanje alsook in Catalonië meent een kleine meerderheid van de deelnemers aan de enquête dat er een misdaad is gepleegd. In Catalonië zegt 52% van de Catalanen dat er sprake is van een misdaad terwijl 44% zegt dat dit niet het geval is. Onder de Catalanen die menen dat er sprake is van een misdaad zegt het merendeel dat er geen sprake is van een ernstige misdaad terwijl 22% zegt dat dit wel het geval is.

80% van de Spanjaarden meent dat Catalonië in twee kampen verdeeld is. In Catalonië zegt 44% dat er geen sprake is van enige opsplitsing terwijl 56% zegt dat dit wel het geval is.

Voorarrest

56% van de Spanjaarden meent dat de rechters goed hebben gehandeld door de verdachten in voorarrest te houden tot aan de start van het proces. 38% van de Spanjaarden meent dat de Catalaanse politici de rechtszaak ook met huisarrest hadden kunnen afwachten in plaats van in de gevangenis in voorarrest.

In Catalonië is dat een heel ander beeld waarbij 72% van de Catalanen aangeeft dat de politici niet zo lang in voorarrest hadden hoeven te zitten terwijl 27% zegt dat dit wel het geval moest zijn.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.