Merendeel Spanjaarden spreekt over gepleegde misdaad door Catalaanse politici

Merendeel Spanjaarden spreekt over gepleegde misdaad door Catalaanse politici
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Volgens een enquête van Metroscopia in opdracht van de krant 20 Minutos vindt 80% van de Spanjaarden dat de Catalaanse politici die in voorarrest in de gevangenis zitten en vanaf deze dinsdag 12 februari voor de rechter moeten verschijnen in Madrid een misdaad hebben gepleegd. 52% van de Spanjaarden zegt dat er sprake is van rebellie terwijl meer dan de helft vindt dat er gratie moet kunnen plaatsvinden voor de verdachten.

Het illegale referendum over afscheiding, de aanschaf van stembussen, de aanbesteding van computerprogramma’s, het aanzetten van de Guardia Civil tot actie en de laksheid van de Catalaanse politie. 80% van de Spanjaarden meent dat de Catalaanse politici die vanaf deze dinsdag 12 februari voor de rechters moeten verschijnen een misdaad (delito) hebben gepleegd en verantwoordelijk gesteld moeten worden voor hun acties.

Uit dezelfde enquête blijkt ook dat 52% van de Spanjaarden meent dat er sprake is van rebellie terwijl slechts 14% van de Spanjaarden vindt dat er geen misdaad is gepleegd door de Catalaanse politici die zich moeten verantwoorden voor het Hooggerechtshof in Madrid. 28% van de Spanjaarden zegt dat er wel een misdaad is gepleegd maar ziet dat als niet zo ernstig.

Catalonië

Zowel in heel Spanje alsook in Catalonië meent een kleine meerderheid van de deelnemers aan de enquête dat er een misdaad is gepleegd. In Catalonië zegt 52% van de Catalanen dat er sprake is van een misdaad terwijl 44% zegt dat dit niet het geval is. Onder de Catalanen die menen dat er sprake is van een misdaad zegt het merendeel dat er geen sprake is van een ernstige misdaad terwijl 22% zegt dat dit wel het geval is.

80% van de Spanjaarden meent dat Catalonië in twee kampen verdeeld is. In Catalonië zegt 44% dat er geen sprake is van enige opsplitsing terwijl 56% zegt dat dit wel het geval is.

Voorarrest

56% van de Spanjaarden meent dat de rechters goed hebben gehandeld door de verdachten in voorarrest te houden tot aan de start van het proces. 38% van de Spanjaarden meent dat de Catalaanse politici de rechtszaak ook met huisarrest hadden kunnen afwachten in plaats van in de gevangenis in voorarrest.

In Catalonië is dat een heel ander beeld waarbij 72% van de Catalanen aangeeft dat de politici niet zo lang in voorarrest hadden hoeven te zitten terwijl 27% zegt dat dit wel het geval moest zijn.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.