menu: rubrieken, zoeken & meer

Gaat de horeca in heel Spanje volgende week weer open?

Gaat de horeca in heel Spanje volgende week weer open?
Beeld: Europa Press

Gaat de horeca in heel Spanje volgende week weer open?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens deze website wordt er door de centrale Spaanse regering en de vertegenwoordigers van de regionale overheden over gesproken om vanaf volgende week alle bars en restaurants in Spanje weer te openen. Daarbij moet gemeld worden dat het slechts om één krantenartikel gaat die dit weet te melden en dat dit dus nog niet zeker is.

Nadat een rechter van het regionale Hooggerechtshof in Baskenland, die persoonlijk onder vuur ligt vanwege zijn uitspraken en mening over de lockdown en corona-maatregelen, geoordeeld heeft dat alle bars en restaurants in de regio meteen open moeten omdat niet bewezen is dat dit de brandhaard is van de besmettingen, wordt er in Spanje veel gediscussieerd over dat besluit.

Niet alleen kunnen de Basken weer naar bars en restaurants gaan maar in heel Spanje regent het klachten en aanvragen bij rechters om dezelfde beslissing te nemen in hun regio’s. Dit kan ervoor zorgen dat er een kettingreactie ontstaat en meerdere rechters kunnen oordelen over de sluiting van de horeca.

Op dit moment is het zo dat in 10 van de 17 autonome regio’s de horeca gesloten is terwijl in de overige 7 regio’s er bepaalde regels gelden voor de openingstijden etc. 

Maar terwijl bijvoorbeeld diverse regio’s besluiten om de horeca nog langer dicht te houden zoals op de Balearen eilanden en wellicht in de Valencia regio en Castilië en León, zijn andere regionale overheden bereid om de bars en restaurants weer te openen of zijn ze zoals in Madrid nooit dicht geweest.

Het probleem is dat men in Spanje niet de luxe heeft om de maatregelen te versoepelen omdat er nog steeds duizenden besmettingen per dag bijkomen en er nog steeds rond de 500 of soms veel meer mensen overlijden. Het probleem is dat de corona-vermoeidheid de overhand dreigt te nemen en de kans is groot dat als men een eventuele opening van de horeca niet goed aanpakt het niet lang zal duren of Spanje kan zich voorbereiden op de vierde en/of vijfde corona-golf, zeker nu de nieuwe veel besmettelijker corona-varianten steeds meer voorkomen.

De horeca eigenaren zijn echter van mening dat juist de horeca niet de schuld is aan de toename van de besmettingen in het land. In praktisch alle autonome regio’s wordt al weken gedemonstreerd door horeca eigenaren omdat ze het gehad hebben en open willen gaan.

Ook de huidige minister van Volksgezondheid heeft ooit aangegeven dat na de feestdagen 80% van de besmettingen plaatsvinden in de huiselijke sfeer. 

Het probleem is echter dat niet de horeca de schuldige is wat betreft besmettingen en de bars en restaurants waarschijnlijk ook wel veilig en corona-proof open kunnen, maar het zijn de klanten die onvoorzichtiger zijn waardoor er besmettingen bijkomen en dat gebeurt dan vaak in de huiselijke sfeer soms na een bezoek aan een bar of restaurants en soms ook niet.