Spanje en 6 Europese landen gaan samenwerken met de Nutri-Score

Spanje en 6 Europese landen gaan samenwerken met de Nutri-Score
Beeld: Freepik (aangepast)
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Het werd al in 2018 bekend dat het Spaanse Ministerie van Consumptie met de invoering van de ‘Nutri-Score’ bezig was, een gezondheids stoplicht met verschillende kleuren en letters. Recent was er nog commotie over omdat via deze score blijkt dat de in Spanje heilige olijfolie niet gezond is en Coca Cola Zero een betere score krijgt. 

Ondanks het niet helemaal perfecte systeem is men in Spanje vastberaden door te zetten met de invoering van de Nutri-Score. Nu is ook bekend geworden dat Spanje internationaal gecoördineerd gaat samenwerken met België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Zwitserland.

Met deze internationale samenwerking van 7 Europese landen moet het gebruik van het voedingslabel Nutri-Score op de voorzijde van verpakkingen gefaciliteerd worden. 

De Nutri-score wordt in Nederland en Frankrijk al gebruikt maar daar komen de overige landen dus binnenkort bij waarmee ze vooruit lopen op de Europese Commissie die pas in 2021 hierover gaat praten en de EU-Nutric-score pas eind 2022 realiteit zou kunnen worden.

Speciaal voor deze internationale samenwerking is een wetenschappelijk comité in het leven geroepen dat samen met een zogenaamde stuurgroep het gebruik van Nutri-Score door levensmiddelenbedrijven wil vergemakkelijken. 

Tevens wil men kleine bedrijven tegemoet komen en een link met consumenten creëren door de implementatie van efficiënte en gemeenschappelijke procedures.

Nutri-score?

De Nutri-score is een serie van vijf kleurcodes met letters die de informatie over de voedingswaarde van levensmiddelen netjes samenvatten. Op de verpakkingen staat aan de voorkant een pictogram met de tekst “nutri-score” erboven. 

De kleuren gaan van donkergroen (A) tot donkerrood (F) waarbij het algoritme waarmee de score wordt berekend rekening houdt met zowel positieve als negatieve elementen zoals het gehalte aan suikers, verzadigde vetzuren, calorieën en zout in voeding hebben een negatieve invloed op de score, terwijl het gehalte aan fruit, groenten, vezels of eiwitten de score kunnen verbeteren.

Olijfolie

Recent werd bekend dat volgens de Nutri-score regels de in Spaanse olijfolie (aceite de oliva) een gele C krijgt waarmee de olijfolie op dezelfde ongezonde lijn zit als alle plantaardige oliën zoals raapzaadolie (aceite de colza).

Om dat ‘probleem’ te verhelpen is aangekondigd dat het Spaanse Ministerie van Consumptie in de stuurgroep de olijfolie van de lijst heeft weten te halen, iets waar de andere landen niet moeilijk over hebben gedaan. De Olijfolie krijgt dus geen Nutri-score in Spanje en de rest van de Europese deelnemende landen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.