Na meelworm en sprinkhaan mogen nu ook huiskrekels in Spanje officieel gegeten worden

Na meelworm en sprinkhaan mogen nu ook huiskrekels in Spanje officieel gegeten worden
Beeld: Canva

Na meelworm en sprinkhaan mogen nu ook huiskrekels in Spanje officieel gegeten worden

MADRID – Goed nieuws voor alle eetbare insecten fans, althans als je daarvan houdt al een snack of onderdeel van je maaltijd. De Europese Commissie heeft de huiskrekel toegevoegd aan het korte rijtje van drie insecten die geschikt zijn voor humane consumptie binnen de EU. Dat betekent dat je vanaf nu een paella of tortilla de patatas met als ingrediënt een meelworm, treksprinkhaan of huiskrekel mag maken in Spanje.

Uiteraard is het bovenstaande van de typisch Spaanse gerechten met daarin een meelworm (gusano de la harina), treksprinkhaan (langosta migratoria) of huiskrekel (grillo domestico) niet te doen en wordt dat ook afgeraden door de Spaanse koks maar theoretisch zou dat nu mogen in Spanje en alle EU-landen.

De ‘grillo domestico’ of huiskrekel (acheta domesticus) komt wereldwijd en dus ook in Spanje, Nederland en België voor. Vanaf nu en met toestemming van de Europese Commissie mag de huiskrekel in zijn geheel bevroren of gedroogd of als poeder worden verhandeld en als voedingsmiddel worden gebruikt.

Officieel zijn er nu dus drie insecten goedgekeurd voor humane consumptie in de Europese Unie, de meelworm (gusano de la harina), treksprinkhaan (langosta migratoria) of huiskrekel (grillo domestico). Er wordt door de De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) nog onderzoek gedaan naar negen andere insecten dus de lijst van eetbare insecten zou dit jaar veel langer kunnen worden.

In Europa en ook in Spanje eet men nog niet veel insecten en wordt het eten daarvan nog als ‘vreemd’ en ‘vies’ ervaren terwijl dat in Aziatische landen al veel langer gebeurt. Binnen de EU wil men echter de consumptie van eetbare insecten bevorderen omdat deze als alternatieve bron van eiwitten kunnen dienen en een uitstekende vervanger zijn van vlees. Insecten hebben dus nu de sleutel voor een duurzamer voedselsysteem.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.