Search
menu
Search

Na meelworm en sprinkhaan mogen nu ook huiskrekels in Spanje officieel gegeten worden

Na meelworm en sprinkhaan mogen nu ook huiskrekels in Spanje officieel gegeten worden
Beeld: Canva

Na meelworm en sprinkhaan mogen nu ook huiskrekels in Spanje officieel gegeten worden

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Goed nieuws voor alle eetbare insecten fans, althans als je daarvan houdt al een snack of onderdeel van je maaltijd. De Europese Commissie heeft de huiskrekel toegevoegd aan het korte rijtje van drie insecten die geschikt zijn voor humane consumptie binnen de EU. Dat betekent dat je vanaf nu een paella of tortilla de patatas met als ingrediënt een meelworm, treksprinkhaan of huiskrekel mag maken in Spanje.

Uiteraard is het bovenstaande van de typisch Spaanse gerechten met daarin een meelworm (gusano de la harina), treksprinkhaan (langosta migratoria) of huiskrekel (grillo domestico) niet te doen en wordt dat ook afgeraden door de Spaanse koks maar theoretisch zou dat nu mogen in Spanje en alle EU-landen.

De ‘grillo domestico’ of huiskrekel (acheta domesticus) komt wereldwijd en dus ook in Spanje, Nederland en België voor. Vanaf nu en met toestemming van de Europese Commissie mag de huiskrekel in zijn geheel bevroren of gedroogd of als poeder worden verhandeld en als voedingsmiddel worden gebruikt.

Officieel zijn er nu dus drie insecten goedgekeurd voor humane consumptie in de Europese Unie, de meelworm (gusano de la harina), treksprinkhaan (langosta migratoria) of huiskrekel (grillo domestico). Er wordt door de De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) nog onderzoek gedaan naar negen andere insecten dus de lijst van eetbare insecten zou dit jaar veel langer kunnen worden.

In Europa en ook in Spanje eet men nog niet veel insecten en wordt het eten daarvan nog als ‘vreemd’ en ‘vies’ ervaren terwijl dat in Aziatische landen al veel langer gebeurt. Binnen de EU wil men echter de consumptie van eetbare insecten bevorderen omdat deze als alternatieve bron van eiwitten kunnen dienen en een uitstekende vervanger zijn van vlees. Insecten hebben dus nu de sleutel voor een duurzamer voedselsysteem.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?