Search
menu
Search

Spanje raadt alle landgenoten aan Oekraïne uit voorzorg te verlaten

Spanje raadt alle landgenoten aan Oekraïne uit voorzorg te verlaten
Beeld: Canva

Spanje raadt alle landgenoten aan Oekraïne uit voorzorg te verlaten

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In navolging van de Verenigde Staten raadt nu ook Spanje alle landgenoten aan om Oekraïne zo snel mogelijk te verlaten. Terwijl Spanje al drie marineschepen, vier gevechtsvliegtuigen en circa 800 militairen in het gebied van het conflict met Rusland heeft als steun van de OTAN, wil de Spaanse regering dat de Spanjaarden die zich nog in Oekraïne bevinden er serieus over nadenken om het land ‘tijdelijk’ te verlaten.

Het Spaanse Ministerie van Buitenlands Zaken spreekt over een tijdelijke maatregel die wellicht iets te ver gaat maar men vindt dat het beter is voorzorgsmaatregelen te nemen dan dat het te laat is om nog iets te kunnen doen voor alle landgenoten die zich in het gebied bevinden. Reizen naar Oekraïne is niet verboden maar wordt ten zeerste afgeraden door het Ministerie.

De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft permanent contact met de Spaanse koning Felipe VI over de gang van zaken en de maatregelen die genomen worden. Volgens de website Nius zijn er circa 500 personen met de Spaanse nationaliteit in Oekraïne aanwezig. De aanwezige Spanjaarden die zich daar bevinden worden dus aangeraden het land te verlaten en klaar te staan voor een eventuele evacuatie als de situatie escaleert.

De minister van Defensie, Margarita Robles, bevestigt dat de Spaanse regering wil dat het conflict met Rusland op diplomatieke wijze wordt opgelost. Spanje heeft in het gebied inmiddels circa 800 militairen in verschillende landen, drie marineschepen en vier gevechtsvliegtuigen met nog eens zes vliegtuigen in april als onderdeel van de OTAN operatie.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?