Search
menu
Search

Na de uitleg over Cl@ve-pin nu meer informatie over de ‘Carpeta Ciudadana’ in Spanje

Na de uitleg over Cl@ve-pin nu meer informatie over de ‘Carpeta Ciudadana’ in Spanje
Beeld: Mi Carpeta Ciudadana

Na de uitleg over Cl@ve-pin nu meer informatie over de ‘Carpeta Ciudadana’ in Spanje

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Recent hebben we tekst en uitleg gegeven over Cl@ve, de Spaanse versie van de Nederlandse DigiD en Belgische CSAM, een persoonlijke code die nodig is om via internet contact te hebben met overheidsinstanties. Een van de dingen die je kunt bekijken is de ‘Carpeta Ciudadana’, een handige en moderne website en smartphone-app om verschillende persoonlijke informatie te bekijken.  

De ‘Mi Carpeta Ciudadana’ website en smartphone-app zijn twee handige hulpmiddelen voor personen die in Spanje wonen of vaak naar het land reizen. Beide bieden gebruikers de mogelijkheid om enkele belangrijke diensten online te regelen, waardoor tijd en moeite bespaard kan worden.

De website ‘Mi Carpeta Ciudadana’, te bereiken via carpetaciudadana.gob.es, is een online platform waar gebruikers toegang krijgen tot enkele belangrijke diensten van de Spaanse overheid. Hier kunnen gebruikers bijvoorbeeld hun belastingaangifte doen, een verklaring van een geboorte of overlijden aanvragen, of een paspoort of ID-kaart aanvragen. Ook is het mogelijk om aangifte te doen van vermissing of diefstal van een ID-kaart of paspoort. Dit geldt uiteraard alleen voor Spaanse documenten, en dus niet voor Nederlandse of Belgische paspoorten, ID-kaarten en geboortebewijzen.

De smartphone-app ‘Mi Carpeta Ciudadana’, te downloaden via de App Store of Google Play, biedt gebruikers toegang tot dezelfde diensten als de website, maar dan op hun mobiele apparaat. Zo kunnen gebruikers bijvoorbeeld onderweg hun belastingaangifte doen of een verklaring van een geboorte of overlijden aanvragen. De app is beschikbaar in het Spaans en Engelse taal.

Met behulp van de Mi Carpeta Ciudadana website en app kunnen gebruikers dus enkele belangrijke diensten van de Spaanse overheid eenvoudig regelen vanaf hun computer of mobiele apparaat. Hierdoor hoeven ze minder vaak naar een fysieke locatie te gaan en kunnen ze tijd en moeite besparen.

Inloggen met Cl@ve, DigiD of CSAM

Om gebruik te kunnen maken van de ‘Mi Carpeta Ciudadana’ moet je inloggen via Cl@ve, het beveiligde identificatiesysteem bij overheidsdiensten. Hoe je daar aan kunt komen hebben we uitgebreid in DIT ARTIKEL uitgelegd. Je kunt inloggen met de cl@ve PIN en de cl@ve Permanente. 

Op DEZE website staat ook een link voor EU Citizens waarna je doorverwezen wordt naar de website van ‘eIDAS.eID network’ waar je Netherlands of Belgium kunt kiezen om in te loggen met je Nederlandse DgiD of met je Belgische CSAM. LET OP: we hebben dit niet getest dus weten niet of dat correct werkt.

  • carpeta latop 1
  • carpeta mobiel

Eenmaal ingelogd

Als je eenmaal bent ingelogd op de website of app, kom je op het hoofdscherm terecht. Daar zie je bijvoorbeeld je naam en ID-nummer en daarnaast de volgende gebeurtenissen zoals de Spaanse apk, mocht je een voertuig met Spaans kenteken hebben of wanneer je jouw Spaanse rijbewijs moet vernieuwen.

Daaronder kun je onder andere je rijbewijs punten bekijken, gegevens over jouw geregistreerde voertuigen bekijken en opvragen, informatie over werk, uitkeringen etc. bekijken en zien wat jouw geregistreerd onroerend goed is zoals je woning of parkeerplaats en ook meteen de kadastergegevens bekijken op de kaart en opvragen.

Al met al een handig hulpmiddel om een deel van jouw informatie wat bekend is bij de autoriteiten altijd bij de hand te hebben. Helaas is niet alle informatie terug te vinden bij ‘Mi Carpeta Ciudadana’, maar er komen steeds nieuwe functies bij …. en het scheelt dat je niet naar een kantoor met wachtende personen hoeft te gaan.

clave pin2
Informatie over hoe je in Spanje een cl@ve code kunt aanvragen en waar dat voor dient
Als je in Spanje woont en contact moet hebben met de overheidsinstanties, dan is het makkelijk om een cl@ve te hebben, de Spaanse versie van DigiD en CSAM, …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?