Search
menu
Search

Overzicht van carnavalsoptochten in Spanje (2023)

Overzicht van carnavalsoptochten in Spanje (2023)
Beeld: Canva

Overzicht van carnavalsoptochten in Spanje (2023)

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het carnaval is op sommige plaatsen in Spanje al weken aan de gang, maar het echte carnavalsfeest zal het laatste weekend van februari beginnen. De bekendste onderdelen van het carnaval in Spanje zijn de Miss en Mister verkiezingen, drag queen en zang wedstrijden, concerten en natuurlijk de optochten. Hieronder een kort overzicht van enkele bekende carnavalsplaatsen met hun ‘rúas’.

Hieronder beperken we ons vooral tot de carnavalsoptochten in diverse steden van Spanje. HIER hebben we een uitgebreid verslag gedaan van diverse carnavalsfeesten in Spanje. Het carnaval vindt officieel plaats van 16 tot en met 22 februari, maar er zijn veel plaatsen waar het carnaval al eerder is begonnen en waar het feest ook later start.

carnaval 1
Wanneer is het carnaval in Spanje en waar wordt dat gevierd?
Ook in Spanje wordt carnaval gevierd op veel plaatsen, maar op welke datums vindt carnaval plaats in 2023, wat zijn de tradities en waar vinden de belangrij …
icoon2022www.spanjevandaag.com

Barcelona

In Barcelona wordt carnaval gevierd tussen donderdag 16 februari en woensdag 22 februari. Op vrijdag 17 februari vinden er kinderoptochten plaats zoals in de Ciutat Vella om 17.45 uur. Op zaterdag 18 februari vinden er meerdere grote carnavalsoptochten plaats in verschillende wijken in Barcelona. 

Sitges

De inwoners van Sitges zijn niet vies van een feestje en dus wordt ook in deze Catalaanse plaats net onder Barcelona het carnaval uitbundig gevierd. Op vrijdag 17 februari vanaf 19.30 uur kan men genieten van de optocht ‘Rua d’Antes’, een nostalgische optocht van het carnaval door de jaren heen. Op zaterdag 18 februari vanaf 12 uur vindt de ‘Carrera de camas disfrazadas’ plaats, een waar spektakel wat eigenlijk een beddenrace is. Zaterdag tussen 17 en 21 uur lopen meerdere personen met percussie-instrumenten in een bonte stoet over straat. 

De optochten vinden plaats op zondag 19 februari om 12 uur voor de kinderen en om 19.30 uur voor de volwassenen. Maar de echt bekende optocht van Sitges is de ‘Rua del Extermini’ die op dinsdag 21 februari plaatsvindt. Het is alsof Rio de Janeiro naar Sitges is gekomen! 

Tarragona

De Catalaanse stad Tarragona staat bekend om het carnaval en van heinde en verre komt men naar deze stad om naar de optocht te kijken. Meer dan 45.000 toeschouwers zullen op zaterdag 18 februari de ‘La Rua de l’Artesania’ optocht die om 18.00 uur begint in het centrum van de stad gaan bekijken. Op zondag 19 februari kun je ook de ‘Rua de lluïment’ gaan bekijken, opnieuw een uitbundig en gekleurd carnaval spektakel.

Vinaros

De kustplaats Vinaros in de provincie Castellón in de autonome regio Comunidad Valenciana staat bekend om het uitbundige carnavalsfeest. Ook hier vindt het hoogtepunt plaats met de optochten. Er zijn er twee, op zaterdag 18 februari om 18.30 uur en op zondag 19 februari om 18.30 uur.

Valencia

Ook in Valencia wordt er (een week voor de Fallas feesten) ook carnaval gevierd met optochten, optredens en veel andere activiteiten. Op vrijdag 17 februari begint om 18.30 uur de kinderoptocht en op zaterdag 18 februari vanaf 19 uur de grote carnavalsoptocht.

Alicante

Ook in de stad Alicante wordt carnaval gevierd met o.a. een optocht of ‘pasacalles’ op zaterdag 18 februari tussen 19 en 21 uur. Op zaterdag is het ook feest voor volwassenen tijdens de ‘Sábado Ramblero’, met live muziek en DJ’s op de Rambla de Méndez Nuñez. 

Águilas

In de stad Águilas in het zuiden van de regio Murcia wordt een van de bekendste carnavals van het Spaanse vaste land gevierd. Populair zijn de bonte optochten met mooi aangeklede deelnemers die er helemaal voor gaan. Ook bekend zijn de “cascarones”, eieren gevuld met confetti en de “cuerva” drank, als je dat drinkt, komt het carnavalsdier helemaal los. De eerste grote optocht op zondag 19 februari vanaf 18 uur. Op dinsdag 21 februari vindt vanaf 18 uur een tweede grote optocht plaats en op zaterdag 25 februari vanaf 18 uur de derde grote optocht. Águilas staat bekend om de uitbundige optochten dus dit mag je niet missen als je in de buurt bent.

Málaga

In de populaire kustplaats Málaga wordt ook carnaval gevierd, meer een week eerder dan op andere plaatsen. Op zondag 12 februari start het carnaval om 17.00 uur met de optocht ‘Gran Desfile de Carnaval’. Op vrijdag 17 februari vanaf 21 uur begint de populaire Drag Queen Contest. Op zondag wordt het carnaval afgesloten met de ‘entierro de boquerón’ om 17 uur.

Cádiz

Ook in Zuid-Spanje wordt carnaval gevierd en de stad Cádiz is misschien wel het bekendst vanwege het carnaval wat op straat plaatsvindt en de zingende groepen mannen en/of vrouwen. Vooral dat laatste, de zangkoren (chirigotas) die met hun vrolijk en zeer humoristische liederen de politiek, bekendheden en van alles en nog wat op de hak nemen. Om dat alles te begrijpen moet je wel de Spaanse taal beheersen want men zingt erg snel en dan ook nog eens vaak met het typische dialect :). Het is echter wel hartstikke leuk om naar te kijken.

Op zaterdag 18 februari begint om 12 uur een kinderoptocht en kunnen de volwassenen vanaf 20.30 uur luisteren naar een concert van de Spaanse zanger Joaquin Quiñones of later op de avond naar het ‘Gran Gala del Carnaval’ gaan. Op zondag 19 februari begint om 13 uur de ‘Carruseles de Coros’ optocht. Dit is niet zomaar een optocht. Op speciale wagens staan de koren die hun humoristische liederen ten gehore brengen, een geweldige en humoristische happening. Later die dag begint om 18.00 uur de grote optocht of ‘Gran Cabalgata’. Maar de festiviteiten gaan in Cádiz door tot 5 maart.

Madrid

Ook in de hoofdstad van Spanje Madrid wordt carnaval gevierd. Weliswaar niet zo lang als op andere plaatsen, maar op zaterdag 18, zondag 19 en maandag 20 februari zijn er genoeg activiteiten in Madrid om in de carnavalsstemming te komen. Op vrijdagavond 17 februari begint het carnaval met een feest met live muziek en veel dans.

Op zaterdag 18 februari zal vanaf 12 uur de optocht door de straten van Madrid trekken. Op 19 februari worden er tussen 10 en 15 uur diverse activiteiten en ‘pasacalles’ gehouden. Op woensdag 22 februari wordt de symbolische en typische ‘entierro de la sardina’ gevierd in Madrid.

Las Palmas

Waarschijnlijk samen met Tenerife het bekendste carnavalsfeest in Spanje. Het is alsof Rio de Janeiro naar Spanje is gekomen met veel salsa en rumba muziek en veel bontgekleurde persoonlijkheden. Er zijn optredens, modeshows en natuurlijk de Miss en Mr verkiezingen inclusief de Drag Queen party’s … de dames/heren die op zeer hoge hakken als een beest tekeer gaan op het podium. Veel shows worden live uitgezonden op de Spaanse televisie.

Het Carnaval op Gran Canaria is al op 4 februari begonnen, maar gaat door tot 5 maart. Wat betreft optochten of ‘cabalgatas’ vindt de bekendste plaats op zaterdag 25 februari met de ‘Gran Desfile de los Grupos del Carnaval’ Op zondag 26 februari is er ook een honden-carnaval (carnaval canino). Op vrijdag 3 maart is het grote ‘Gala Drag Queen’ met de dag daarna op zaterdag 4 maart de grote optocht ‘Gran Cabalgata del Carnaval’. Op zondag 5 maart wordt het carnaval afgesloten met de ‘entierro de la sardina’.

Santa Cruz de Tenerife

Ook op Tenerife gaat men tekeer met het rio-achtige carnaval en is het een bonte stoet van gekleurde mensen die al dansend feest vieren. Ook hier is men aangekleed alsof het Brazilië is en laat ook de vrolijke Caribische muziek je meevoeren naar het tropische carnaval. Ook op Tenerife zijn er Mr en Miss competities, optredens en de typische Drag Queen feesten. Al met al een leuk spektakel en ook nog eens met lekker warm weer, wat wil een goed carnavalsvierder nu nog meer.

Het carnaval op Tenerife is al begonnen op 20 januari en zal eindigen op zondag 26 februari. Op vrijdag 18 februari vanaf 18 uur vindt de optocht ‘Desfile de Rondallas’ plaats in het centrum van Santa Cruz de Tenerife. De dagen daarna zijn er geen optochten meer maar op woensdag 22 februari wordt het carnavalsfeest afgesloten met de ‘entierro de la sardina’, al gaat men op Tenerife nog even door tot en met zondag 26 februari.

NOTA. Er zijn nog veel meer steden waar het carnaval met optochten en feest gevierd wordt, maar we kunnen helaas niet alle plaatsen omschrijven en hebben ons beperkt tot de bekendste plaatsen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?