skip to Main Content

Canarias, tweede op de Spaanse lijst van de armoede-index

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

CANARIAS – (Hans Camps) In Spanje staat Andalusië op de eerste plaats van de armoede-index en wordt onmiddellijk gevolgd door de Canarische Eilanden. De armoede-index wordt berekend aan de hand van het werkloosheidspercentage en de inflatie.

Canarias geldt met 30,61%  als tweede Spaanse regio met het hoogste armoede-percentage, aldus de gegevens over de maand maart 2011 welke zijn verstrekt door de Graadmeter van de Arbeidsmarkt Afi-Agett Asociación de Grandes Empresas de Trabajo Temporal (Vereniging van Grote Uitzendbureaus ). Alleen in Andalusië is met 31,08% de armoede-index hoger, dan op de Canarische Eilanden, volgens de uitkomsten van deze ranglijst, welke men verkrijgt als de som in de optelling van werkloosheid en de inflatie. Bovendien is de Archipel de Spaanse Deelstaat die de armoede-index het meest heeft zien toenemen (met 15,7 procentpunten).

Het verschil in de armoede-index tussen de ene en de ander Regio is verbazingwekkend, want tegenover Canarias en Andalusië staan Baskenland met een armoede-index van 13,33% – bijna tien procentpunten lager dan het nationale gemiddelde van 22,9% – , Cantabria met 17,6% en La Rioja met 18,26%. Deze omstandigheden doen zich voor al naar gelang de verstoring van de arbeidsmarkt waaronder de minde bevoordeelde Regio’s te lijden hebben, omdat de inflatie min, of meer stabiel is in geheel Spanje.

Agett merkt op, dat volgends de meest recente gegevens van Eurostat die zijn afgestemd op het geheel van de 27 Europese lidstaten, in januari 2011 Spanje met 23,9% het land was met de hoogste armoede-index (wat ver boven de Europese gemiddelde van 12,8% ligt). Dit verschil is nog schrijnender als men het vergelijkt met landen zoals Nederland en Oostenrijk, die beide een armoede-index hebben van 6,6%; Luxemburg met 8,4% en Duitsland met 8,7%. Bovendien is Spanje het land vat zijn armoede-index het meest heeft zien toenemen (met ruim dertien procentpunten).

Vooruitzichten op werkloosheid en inflatie wijzen op nieuwe verhogingen in de Spaanse armoede-index, aldus het rapport, waarin ook wordt opgemerkt, dat de inflatie een sleutelrol speelt in de onvermijdelijke toename van deze graadmeter en, dat de gemiddelde werkloosheid n 2011 zich zal handhaven boven de 20%.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend