Search
menu
Search

Is “pescadito” Gabriel vermoord vanwege jaloezie? Een overzicht van wat er gebeurd is (2018)

Oeps ... foto ontbreekt!

Is “pescadito” Gabriel vermoord vanwege jaloezie? Een overzicht van wat er gebeurd is (2018)

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALMERÍA – Er komt steeds meer nieuws naar buiten over de verdwijning en dood van de achtjarige jongen Gabriel Cruz. Sinds dat de van moord verdachte vriendin Ana Julia van de vader een shirt van de jongen heeft gevonden tijdens een zoektocht, had de Guardia Civil haar al op het oog. De politie besloot echter om de vrouw gewoon haar gang te laten gaan totdat ze een fout zou begaan, iets wat deze zondagochtend gebeurde toen de vrouw het lichaam van Gabriel “el pescadito” uit een put haalde en in haar auto vervoerde.

Het is een dramatisch einde van een 12 dagen lange zoektocht naar een vermiste jongen in Nijar, Almería. Gedurende 12 dagen hebben meer dan 2.600 vrijwilligers en 1.500 professionals zoals agenten van verschillende politiemachten en brandweereenheden gezocht naar Gabriel. Deze zondagochtend eindigde die zoektocht nadat de Guardia Civil de huidige vriendin Ana Julia van de vader van Gabriel (die gescheiden is) de fout beging om het lichaam van Gabriel uit een put te halen en Gabriel in de achterbak te vervoeren naar een garage.

Hieronder een kort overzicht van wat er gebeurd is:

27 februari // Op deze dag verdwijnt de achtjarige Gabriel Cruz toen hij van de woning van zijn oma naar een ander huis liep. De nu van moord verdachte Ana Julia was een van de laatste personen die Gabriel levend heeft gezien voor zijn verdwijning.

28 februari // Dit is de dag dat de zoektocht begint, al was men op 27 februari ook al begonnen maar moest men dit staken omdat het donker werd. Naast honderden agenten van de politie en brandweermensen kwamen er ook veel vrijwilligers naar de gemeente Nijar om te helpen met de zoektocht naar Gabriel.

2 maart // Twee dagen na de verdwijning van Gabriel wordt een inwoner van de gemeente Antas aangehouden. Deze man heeft een straatverbod vanwege het stalken van de moeder van de jongen, Patricia Ramiréz. In eerste instantie schrijft de media dat deze man iets met de verdwijning te maken heeft maar dat blijkt niet zo te zijn. De man was ten tijde van de verdwijning geheel ergens anders, iets wat getuigen hebben bevestigd. Toch gaat deze man naar de gevangenis want hij heeft zijn armband waarmee hij gevolgd kan worden verwijderd en dat is strafbaar.

4 maart // Op deze dag wordt door de nu van moord verdachte Ana Julia een wit shirt gevonden. DNA wijst uit dat het shirt inderdaad van Gabriel is. Sinds de vondst van dit shirt heeft de Guardia Civil Ana Julia in het vizier. Het shirt werd namelijk ergens gevonden waar agenten al eerder gezocht hadden en daarnaast was het shirt droog terwijl het al dagenlang regende. De vraag is nu waarom het shirt door de vrouw daar neer werd gelegd. Was dat om een vals spoor te creëren of om de familie hoop te geven.

9 maart // Terwijl er al dagenlang door duizenden vrijwilligers en professionals gezocht wordt naar Gabriel vindt er in Almería een manifestatie plaats waar zo’n 8.000 aanwezigen hun steun gaven aan de ouders van Gabriel. Vanaf dat moment staat Gabriel bekend als “pescadito” omdat de achtjarige jongen van vissen hield.

11 maart // De Guardia Civil rijdt de auto van Ana Julia klem in de gemeente La Puebla de Vicar, vinden het in dekens gewikkelde lichaam van Gabriel in de kofferbak en arresteren Ana Julia. De verdachte schreeuwde dat ze van niets weet en dat ze de auto deze ochtend heeft gepakt. Diverse agenten die bij deze arrestatie aanwezig waren en het lichaam zagen huilen en zijn zwaar geëmotioneerd. Direct na de arrestatie wordt Ana Julia naar het hoofdkantoor van de Guardia Civil in Almería gebracht waar direct daarna honderden mensen op straat “asesina” en “prision” schreeuwen en bijna het politiekantoor binnenvallen.

1342acbc9c2346940250fa70b2053d8f 1
Van inks naar rechts: Vader, Ana Julia en moeder

Verdacht

De Guardia Civil heeft aangegeven dat ze al sinds de vondst van het witte shirt door Ana Julia haar als verdachte zagen. De strategie die ze hebben aangehouden is echter die van wachten, schaduwen, vigilantie en foto en video bewijzen verzamelen net zolang dat de vrouw een fout zou begaan en de politie naar Gabriel zou leiden. Die fout gebeurde op zondagochtend toen Ana Julia haar vriend (de vader van Gabriel) naar een hotel had gebracht voor een interview en zij daarna naar een boerderij in de gemeente Rodalquilar reed om Gabriel uit de (water)put te halen, in dekens te wikkelen en in de achterbak te leggen. Dit werd door diverse agenten gefilmd en gefotografeerd. Meteen daarna kon de politie de vrouw arresteren in de gemeente La Puebla de Vicar waar Ana Julia met de auto en Gabriel in de kofferbak een garage binnen wilde rijden.

Koelbloedig

Gedurende al de dagen van de verdwijning heeft de nu van moord verdachte vrouw Ana Julia geholpen met de zoektocht, was ze altijd aanwezig bij manifestaties, stond ze de pers te woord en liep ze hand in hand met haar vriend, de vader van Gabriel en ook arm in arm met de moeder van Gabriel. In Spanje wordt gesproken van de “sangre fría” ofwel koelbloedigheid van deze vrouw.

Ondertussen is de politie ook een onderzoek gestart naar de jaren dat Ana Julia in Burgos woonde waar haar vierjarige dochter overleed nadat deze uit het raam was gevallen. Het was haar toenmalige partner die het kind vond. Deze dood werd opgeslagen als een tragisch ongeval maar de politie zet nu vraagtekens bij deze zaak en gaat dit verder onderzoeken. Een andere 24-jarige dochter van de verdachte woont nog steeds in Burgos.

Waarom?

Waarom Ana Julia de achtjarige Gabriel vermoord zal hebben is nog niet bekend maar er wordt gesproken over jaloezie van de vrouw. Daarnaast schrijft de media dat de relatie tussen de jongen en de stiefmoeder niet al te best was. Er wordt ook al geopperd dat ze achter het losgeld, wat haar vriend (de vader van Gabriel) wilde geven aan de vinder van Gabriel, aan was maar daar zijn (nog) geen bewijzen voor.

Uit de autopsie die maandagmorgen werd uitgevoerd is gebleken dat Gabriel direct nadat hij is verdwenen door wurging om het leven is gekomen. Op maandagmorgen heeft de politie Ana Julia naar de boerderij gebracht waar ze moet laten zien wat daar gebeurd is. Er is nog niets bekend over een bekentenis van de vrouw.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?