Puigdemont wil onschendbaarheid als Europarlementariër

Wikimedia
Beeld: Wikimedia

Puigdemont wil onschendbaarheid als Europarlementariër

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De voor de Spaanse justitie gevluchte voormalige Catalaanse regiopremier en in Waterloo (België) wonende Carles Puigdemont wil naar Spanje terugkomen als onschendbare Europarlementariër. Puigdemont is voor Junts Per Catalunya (JxCat) de kandidaat bij de Europese parlementsverkiezingen op 26 mei maar zijn droom om de Spaanse justitie te omzeilen is niet zo makkelijk als hij denkt.

Stel dat Puigdemont voor Junts Per Catalunya (JxCat) gekozen wordt als Europarlementariër dan heeft de gevluchte politicus vijf dagen de tijd om in persoon in Madrid voor de Junta Electoral Central (JEC) de eed af te leggen.

Dat gebeurt normaal gesproken op een vaste dag waarbij alle gekozen Europarlementariërs in Spanje de eed in persoon afleggen, dat is nooit anders geweest en staat zo in artikel 224 omschreven. Daar staat letterlijk  ‘deberán jurar o prometer acatamiento de la Constitución ante la Junta Electoral Central’ waarbij het woord ‘ante’ (voor) het belangrijkste is.

Aangezien Puigdemont een nationaal arrestatiebevel heeft (in Spanje dus) zal hij op het moment dat hij voet op Spaanse bodem zet gearresteerd worden om zich daarna te verantwoorden voor rebellie, ongehoorzaamheid en verduistering overheidsgeld. Volgens de regels is er geen mogelijkheid dat Puigdemont op enige andere wijze zijn eed kan afleggen om zo te voorkomen dat hij naar Spanje moet terugkeren.

Puigdemont zegt dat zijn team op zoek is naar een manier om de Spaanse wet te omzeilen. Maar de Spaanse grondwet en de eed afleggen door deze te eren is een must en moet in Madrid gebeuren. Doet hij dit niet dan is hij geen Europarlementariër en kan hij de functie niet uitoefenen.

Puigdemont heeft al meerdere keren in de pers gezegd dat het Europese parlement de Europarlementariërs beëdigd maar dat spreekt men in Brussel tegen en is ook nooit zo geweest.

(Reageren op dit artikel kan alleen op Facebook)

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.