Spanje in top 10 EU-landen wat betreft minimumloon

Spanje in top 10 EU-landen wat betreft minimumloon
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Volgens de laatste gegevens van Eurostat is Spanje dankzij de recente verhoging van 22% van de minimumsalarissen in de top 10 terecht gekomen van hoogste salarissen. De Franse president Macron heeft een Europees minimumsalaris voorgesteld waarbij men in alle EU-landen minimaal hetzelfde zou moeten gaan verdienen maar dat plan zal waarschijnlijk niet gaan slagen omdat de verschillen tussen de EU-landen te groot zijn.

Eurostat heeft de minimumsalarissen van alle EU-landen bekeken (inclusief de Verenigde Staten ter vergelijking) en dat verwerkt in een rapport. Daaruit blijkt dat Spanje dankzij de meest recente verhoging van het ‘Salario Minimo Interprofessional (SMI)’ naar 900 euro (164 euro meer dan daarvoor) in de top 10 terecht is gekomen.

In het geval van Spanje staat het land op de lijst met 1.050 euro minimumloon per maand aangezien men rekening houdt met de twee extra maanden (in Spanje is het 900 euro per maand met 14 betalingen). Het Spaanse minimumloon is volgens deze berekening met 39,47% gestegen van de 752,85 euro naar 1.050 euro, goed voor een achtste plaats op de lijst (als men de VS niet meerekent).

De top 10 ziet er als volgt uit:

  1. Luxemburg met 2.071,10 euro
  2. Ierland met 1.656,20 euro
  3. Nederland me 1.615 euro
  4. België met 1.593,81 euro
  5. Duitsland met 1.557 euro
  6. Frankrijk met 1.521,22 euro
  7. Groot Brittannië met 1.453,28 euro
  8. Verenigde Staten met 1.097,53 euro
  9. Spanje met 1.050 euro
  10. Portugal met 700 euro

Daarbij moet wel gezegd worden dat de Scandinavische landen niet op deze lijst voorkomen omdat de minimumsalarissen daar afhankelijk zijn van de verschillende CAO’s. Ook andere landen zoals Italië staan niet op de lijst.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
9 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Laatst was toch te lezen dat er maar weinig mensen het minimumloon verdienen? Dan schiet je er niet zoveel mee op om dat te verhogen, want velen zitten daar al boven. Dat is dan nog steeds geen vetpot, want heel veel salarissen zitten tussen de 1.200 en 1.400 euro netto, zoals bijvoorbeeld een boekhouder in loondienst. Ongelooflijk dat je na 4 jaar universiteit + een master van een jaar zo weinig verdient, terwijl je zoveel verantwoordelijkheid draagt voor je klanten en een dure studie achter de rug hebt. Ook receptiewerk waarbij je minimaal 3 talen goed moet spreken (sommigen spreken… Lees verder »

Minimumloon is overal hetzelfde. Ook in Andalucia. Trouwens ik zag dat het gemiddeld besteedbaar inkomen in Spanje 1740 euro per maand is, in Nederland 2100, slechts 400 meer. Dit door hogere lasten en natuurlijk de hogere belastingen.
Wat opviel was dat men meer te besteden heeft in Duitsland, maar ook in Frankrijk.

Daar moet wel bij opgemerkt worden dat het een gemiddelde is, waarbij het in Spanje wat ongelijker is, oftewel een kleine rijke groep trekt het gemiddelde wat uit zijn verband. Toch vond ik Nederland ondanks een relatief hoog inkomen vrij laag qua bestedingskracht.

Het gemiddelde Spaanse inkomen is een heel krom getal wat vrijwel niemand verdiend dit komt omdat het verschil tussen hoge en lage lonen enorm is. zo´n 75% van de Spanjaarden verdiend onder de 1000 euro bruto en daardoor is de armoede zeer groot. Dit komt keer op keer aan bod op de Spaanse TV waarbij de bewijzen om je oren gesmeten worden en de hoge heertjes gewoon doen alsof ze blind zijn. Dat het minimumloon is verhoogt wil nog niet zeggen dat elke werkgever zich daar aan houd, er is bijna geen controle dus de werkgevers doen gewoon wat ze… Lees verder »

@Harm kan het niet zijn dat het een Spaans gemiddelde is,dus over heel Spanje dus incluis provincie Cádiz ? ¿¿ Of hoe ??

Waar ik woon in de provincie Cadiz zal dan waarschijnlijk niet bij Spanje horen.

En blijkbaar Cataluña ook niet.
Als er nieuws geplaatst wordt over dit thema is de redactie niet in staat om het kaf van het koren te scheiden dus mag niemand reageren omdat verschillende mensen verschillende meningen hebben. Dat hoort erbij maar blijkbaar zijn de irritante reclames belangrijker.

Een mening PRIMA maar elkaar afschieten gaat veels te ver, daarom gaat er een slot op de reacties. Zou niemand ingrijpen kan het wel eens raar aflopen in de echte wereld zodra iemand uitvind wie de ander is. Dit is in de USA al tig keer gebeurd gelukkig zijn de beheerders van websites hier wat wijzer zodat eventuele uit de hand lopende zaken geblokkeerd worden.

Het is soms inderdaad jammer Theresa dat we niet meer kunnen reageren op deze site op bepaalde artikelen.
Zeker als je dan het artikel leest dat een mafklapper het lef heeft gehad om Anne Frank en de Nazi vervolging te gaan vergelijken met wat er volgens haar in Catalunya aan de hand is.
En dan niet het fatsoen hebben om je Tweet te verwijderen en je excuus aan te bieden.

Die woordvoerder van de Generalitat moet wel een enorme kronkel hebben om dit te kunnen en willen beweren….bah, wat walgelijk.
Een excuus is niet genoeg…..

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.