Search
menu
Search

Ultimatum voor Catalaanse regiopremier vanwege gele lintjes en vlaggen

Oeps ... foto ontbreekt!

Ultimatum voor Catalaanse regiopremier vanwege gele lintjes en vlaggen

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De centrale verkiezingscommissie heeft de Catalaanse regiopremier Quim Torra de opdracht gegeven om binnen 48 uur de Catalaanse afscheidingsvlaggen (esteladas) en gele lintjes (lazos amarillos) te verwijderen van alle openbare gebouwen in Catalonië. De reden daarvoor is dat de gele lintjes en separatisten vlaggen gezien worden als partijdige symbolen en dat mag niet vanwege de komende gemeenteraadsverkiezingen, Europese en centrale parlementsverkiezingen in Spanje.

De Junta Electoral Central (JEC) is van mening dat de gele lintjes en separatisten vlaggen gezien worden als partijdige symbolen die hoofdzakelijk gelden voor de politieke partijen die voor afscheiding van Catalonië zijn.

De gele lintjes (lazos amarillos) worden gebruikt om te protesteren tegen de situatie van de politieke leiders en politici van diverse separatistische partijen en als protest tegen het voorarrest van de politieke politici die op dit moment in de rechtszaak verwikkeld zijn. En dat is volgens de JEC partijdig.

Datzelfde geldt voor de separatisten vlaggen (esteladas) die door het JEC gezien wordt als een symbool die alleen geldt voor bepaalde politieke organisaties en dat is tevens partijdig.

De centrale verkiezingscommissie geeft aan dat het gebruik van de gele lintjes en separatisten vlaggen legaal gebruikt mogen en kunnen worden door de politieke partijen tijdens de verkiezingscampagne maar deze mogen niet gebruikt worden bij openbare gebouwen aangezien deze neutraal moeten zijn en alle burgers moeten vertegenwoordigen.

De beslissing van de centrale verkiezingscommissie is beslissend en definitief en de Generalitat de Catalunya kan alleen beroep aantekenen tegen deze beslissing door binnen twee maanden na kennisgeving een beroep in te leveren bij het Hooggerechtshof.

(Reageren op dit artikel kan alleen op Facebook)

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?