Kort coronavirus nieuws uit Spanje (36)

Kort coronavirus nieuws uit Spanje (36)
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Hieronder staan enkele korte nieuwsberichten uit Spanje, berichten die in de Spaanse kranten verschijnen en waar geen lange artikels over te schrijven zijn maar wel interessant genoeg zijn om te melden. Deze SpanjeKort artikelen zullen we regelmatig plaatsen. Dit keer zijn het korte berichten over de coronavirus crisis in Spanje.

Ongewone persbijeenkomst premier Sánchez over de coronavirus crisis

MADRID – Het was met recht een ongewone en nooit eerder vertoonde persconferentie van de Spaanse premier Pedro Sánchez op donderdag vanaf 16 uur. Gedurende een half uur heeft Sánchez aan het volk uitgelegd welke maatregelen de regering heeft genomen waarbij deze stuk voor stuk werden omschreven. Dat deed Sánchez in een lege zaal want de journalisten mochten niet naar binnen omdat de regering, met name die personen die dicht bij de besmette minister Monero zijn geweest, zichzelf deels in quarantaine heeft gesteld om besmetting te voorkomen.

Journalisten hadden de mogelijkheid om via WhatsApp van te voren vragen te sturen naar de premier die door de perschef werden voorgelezen en waar Pedro Sánchez antwoord op gaf. Onder de maatregelen die de regering heeft genomen bevinden zich o.a. een financiële steun van 2,8 miljard euro voor de autonome overheden en het opschorten van de belastingbetalingen voor zelfstandigen en kleine ondernemingen voor de komende 6 maanden waardoor er 14 miljard euro vrijkomt die geïnjecteerd kan worden in het economisch systeem. Ook heeft men 1 miljard euro uit het noodfonds gehaald voor prioritaire gezondheidszorg en zijn er nog meer maatregelen genomen.

Lees ook ons eerder verschenen Kort coronavirus nieuws uit Spanje (35).

Minister Irene Montero positief getest op coronavirus

MADRID – De Spaanse minister voor Gelijkheid Irene Montero van Unidas-Podemos is positief getest op het coronavirus. Dat meldde zij zelf op Twitter. Zij is daarmee de vierde politici geworden die het coronavirus heeft na twee besmettingen bij VOX en een bij de PP. De tweede vice premier van Spanje is Pablo Iglesias, partijleider van Unidas-Podemos. Hij is tevens de partner van Irene Montero en dus heeft hij zichzelf in thuisquarantaine gesteld waarbij hij heeft aangegeven op Twitter dat hij via videoconferentie wel de speciale ministerraad op donderdag en de komende vergaderingen zal bijwonen. Overigens is Iglesias negatief getest op het coronavirus.

Nadat bekend werd dat de minister Irene Monteros besmet is met het coronavirus heeft men alle ministers getest op het virus. Daarbij is slechts een persoon ook positief getest op het coronavirus. Het gaat om de minister van Territoriaal beleid en Openbare functie  Carolina Darias.

VOX partijleider Santiago Abascal positief getest op coronavirus

MADRID – Het aantal met coronavirus besmette politici blijft toenemen nu donderdagavond bekend werd dat de partijleider van de extreemrechtse partij VOX ook besmet is met het coronavirus. Hij is daarmee de derde VOX politicus die besmet is geraakt met het virus nadat Javier Ortega Smith en Ana Vega woordvoerster voor Valencia. Net zoals zijn collega’s en andere besmette personen zal Abascal nu 15 dagen in thuisquarantaine gaan en vanuit huis werken of zoals dat in Spanje heet ‘teletrabajando’.

Spaanse Koningshuis annuleert alles en ondergaat coronavirus-test

MADRID – Het Spaanse Koningshuis heeft alle openbare activiteiten geannuleerd vanwege het coronavirus. Deze beslissing werd genomen nadat bekend werd dat de minister van Gelijkheid Irena Montero besmet is met het coronavirus. Zij nam afgelopen vrijdag deel aan een bijeenkomst waar ook de Koningin Letizia bij aanwezig was. Afgelopen woensdag reisde het Koninklijke echtpaar nog naar Frankrijk waar Don Felipe en Doña Letizia o.a. een bijeenkomst hadden met de President van Frankrijk Emmanuel Macron. 

Marokko schort het lucht- en zeeverkeer met Spanje op en neemt maatregelen bij Ceuta

MADRID – Marokko heeft zich in het rijtje van landen gevoegd dat maatregelen neemt om met het coronavirus besmette personen uit Spanje te vermijden. Zo schort het land al het lucht- en zeeverkeer tussen Marokko en Spanje op en gaat men bij de grens met Ceuta de temperaturen meten van iedereen die de grens passeert. Deze maatregel heeft direct effect op vluchten van Royal Air Maroc, Iberia, Ryanair en Air Arabia en de rederijen die het vervoer regelen in de straat van Gibraltar tussen beide landen. Marokko voegt zich i het rijtje van landen als de Verenigde Staten, Venezuela, Colombia en Bolivia.

Voetbalwedstrijden Spaanse competitie geannuleerd

MADRID – De Spaanse La Liga heeft besloten om de komende twee weken de wedstrijden in de Primera en Segunda División van de Spaanse La Liga voetbalcompetitie niet door te laten gaan. Dit heeft rechtstreeks consequenties voor 20 voetbalteams in de Primera en 22 clubs in de Segunda División van de La Liga. De wedstrijden in de 28e en 29e speelronde op 13-15 maart en 20-22 maart zijn geannuleerd in de Primera División. In de Segunda División gaat het om de wedstrijden in speelronde 32 (13-15 maart) en speelronde 33 (20-22 maart). 

Een van de aanleidingen om de competities tijdelijk te annuleren is natuurlijk het coronavirus maar ook omdat de spelers van Real Madrid (voetbal en basketbal) in quarantaine moeten omdat een basketballer positief is getest op het coronavirus. Eerder had de regering al besloten dat de wedstrijden de komende twee speelronden achter gesloten deuren dus zonder publiek gespeeld moesten worden.

Wat gebeurt met het oefenduel Nederland-Spanje op 29 maart (UPDATE)

VOETBAL – OP 29 maart staan het Nederlandse elftal en het Spaanse nationale team tegenover elkaar tijdens een oefenduel in Amsterdam. Daarvoor op 26 maart Speelt Nederland al een oefenduel tegen de Verenigde Staten dat mét publiek plaats moet vinden in Eindhoven. De vraag is echter of deze twee oefenduels en dan met name die met Spanje door kunnen gaan en als dat zo is of er dan wel of geen publiek bij aanwezig zal zijn. 

UPDATE: Nadat dit artikel is geplaatst werd bekend dat het oefenduel tussen Nederland en Spanje op 29 maart is geannuleerd. Naast dat de wedstrijd in de Johan Cruyff Arena in Amsterdam niet doorgaat heeft Nederland ook de voetbalcompetitie tot 31 maart stilgelegd en zijn alle evenementen met meer dan 100 personen niet meer toegestaan.

In Italië is de hele voetbalcompetitie stilgelegd de komende weken en in Spanje heeft men recent besloten de komende twee competitieduels (van 13 tot en met 23 maart) niet door te laten gaan terwijl alle andere sportevenementen met meer dan 1.000 bezoekers geannuleerd zijn of zonder publiek moeten plaatsvinden.

Scholen en universiteiten dicht in Catalonië, Aragón, Galicië, Baskenland, Murcia en Canarische Eilanden

MADRID – Na de regio Madrid, de provincie Vitoria en La Rioja hebben nu ook de regionale overheden van Catalonië, Murcia, Canarische Eilanden, Aragón, Galicië en heel Baskenland besloten de scholen en universiteiten uit voorzorg te sluiten. Daarnaast zijn er ook steden in Castilië en León en Asturië die de beslissing hebben genomen om hun scholen te sluiten. In het geval van Catalonië en Baskenland zullen deze sluitingen al vrijdag beginnen terwijl in de overige regio’s en steden de scholen, universiteiten en crèches vanaf maandag gesloten zullen zijn.

Prado, Reina Sofia en Thyssen musea in Madrid dicht vanwege coronavirus

MADRID – Het Ministerie van Cultuur heeft besloten de belangrijkste musea van de stad Madrid vanaf donderdag te sluiten vanwege het coronavirus. Het gaat om de Prado, Reina Sofía en de Thyssen-Bornemisza musea. Het gaat om een tijdelijke sluiting om de verspreiding van de COVID-19 ziekte te voorkomen bij zowel de bezoekers als het personeel. Het gaat om El Prado, Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Nacional Thyssen-Bornemisza, Arqueológico Nacional, Nacional de Antropología, Cerralbo, Nacional de Artes Decorativas, América, Nacional del Romanticismo, Traje-Centro de Investigación del Patrimonio Etnológico, Sorolla en het centro Tabacalera.

Las Fallas feesten in Valencia uitgesteld

VALENCIA – Terwijl men vreest voor de doorgang van de Semana Santa processies en de Feria de Abril in Sevilla, heeft men in Valencia de beslissing moeten nemen om vanwege het coronavirus de Las Fallas feesten uit te stellen. Deze moeten eigenlijk plaatsvinden tussen 15 en 19 maart maar men wil besmettingen voorkomen. Daarom heeft de Generalitat Valenciana besloten de festiviteiten niet te annuleren maar te verplaatsen naar 15 tot en met 19 juli. Naast de Las Fallas zijn ook de Magdalena feesten in Castellón uitgesteld. Wanneer de Las Fallas wel plaats gaan vinden kon de regiopremier Ximo Puig niet aangeven, dat is helemaal afhankelijk van hoe de COVID-19 crisis zich verder ontwikkelt in Spanje.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.