Vanaf 15 maart deels geen district of ‘comarca’ lockdowns meer in Catalonië

Vanaf 15 maart deels geen district of ‘comarca’ lockdowns meer in Catalonië
Beeld: 123rf (aangepast)

Vanaf 15 maart deels geen district of ‘comarca’ lockdowns meer in Catalonië

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Vanaf maandag 15 maart gelden de speciale lockdowns per ‘comarca’ of disctrict niet meer in de autonome regio Catalonië. Maar dat geldt alleen voor samenwonenden (convivientes) of de bubbel van personen die onder eenzelfde dak wonen (burbujas de convivencia).

Zoals bekend heeft Catalonië al weken te maken met de zogenaamde ‘confinamiento comarcal’ ofwel de lockdown per district. Dat betekent dat het niet is toegestaan om een ‘comarca’ in of uit te reizen. Maar daar komt vanaf maandag 15 maart dus gedeeltelijk een einde aan.

Vanaf die datum mogen samenwonenden namelijk wél buiten het eigen district of ‘comarca’ reizen. Het gaat om een nieuwe versoepeling op de huidige corona-maatregelen binnen de autonome regio Catalonië. Deze nieuwe coronaregels gelden voor 14 dagen tot en met zondag 28 maart.

Om buiten de eigen district-grens te komen moet je een certificaat bij je hebben, het zogenaamde ‘Certificado de declaración autoresponsable’ dat HIER te downloaden is. De Catalaanse politie heeft aangekondigd extra hierop te gaan controleren.

Elke Catalaanse provincie is opgedeeld in ‘comarcas’ wat dus niet hetzelfde is als de provincie of de autonome regio. KLIK HIER voor een overzicht van de comarca’s in Catalonië.

De regionale lockdown voor de hele autonome regio Catalonië blijft bestaan waardoor niemand zonder geldige reden de regio Catalonië in of uit mag reizen.

Een andere versoepeling is dat de niet-essentiële winkels tot 800 vierkante meter naast de doordeweekse dagen nu ook in de weekenden open mogen zijn met een beperkte capaciteit van 30%.

Ook mogen gokhallen, casino’s en bingohallen weer openen met een capaciteit van 30% en een maximum van 100 personen (of tot 250 als de capaciteitslimiet van 30% niet wordt overschreden), met versterkte ventilatie en zonder bar- en restaurantdiensten. 

Sinds maandag 8 maart mag de horeca tussen 7.30 en 17.00 uur open zijn. Tussen 19.00 en 22.00 uur mogen bars en restaurants alleen open zijn om afhaalmaaltijden en take away of delivery aan te bieden (wat tot 23.00 uur thuisbezorgd mag worden).

Ook de avondklok (toque de queda) blijft bestaan. Deze geldt tussen 22.00 en 6.00. Opvallend is dat het is toegestaan om tussen 4 en 6 uur ‘s nachts de hond uit te laten (individueel en dichtbij huis).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.