Spanje gaat door met het vaccineren van het AstraZeneca vaccin maar diverse EU landen niet (UPDATE)

Spanje gaat door met het vaccineren van het AstraZeneca vaccin maar diverse EU landen niet
Beeld: 123rf

Spanje gaat door met het vaccineren van het AstraZeneca vaccin maar diverse EU landen niet (UPDATE)

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens het Spaanse Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios zijn er in Spanje geen gevallen bekend van ernstige bijwerkingen van het AstraZeneca corona-vaccin. In Denemarken, IJsland, Noorwegen, Oostenrijk, Luxemburg, Italië en de Baltische Staten is men voorlopig gestopt met het vaccineren met dit corona-vaccin vanwege de mogelijke (in sommige gevallen fatale) bijwerkingen.

UPDATE: Uit voorzorg heeft het Ministerie van Volksgezondheid in Spanje toch besloten om het vaccineren met het AstraZeneca vaccin bij personen ouder dan 55 jaar stop te zetten. Dat wil zeggen, de beslissing om personen tussen 55 en 65 jaar te vaccineren met dit corona-vaccin is voorlopig stopgezet. Dat gebeurt uit voorzorg, net zoals in vier Spaanse autonome regio’s, te weten Asturië, Balearen, Andalusië en castilië en León. In deze laatste regio worden twee gevallen onderzocht of deze te maken hebben met een reactie op het AstraZeneca vaccin.

De vaccins van AstraZeneca/Oxford worden in Spanje alleen gebruikt voor personen tussen de 18 en 55 jaar want 55 plussers krijgen deze variant van het corona-vaccins niet toegediend. Deze leeftijdsgrens werd op vrijdag nogmaals door de Spaanse minister van Volksgezondheid bevestigd. 

Spanje heeft tot vrijdag 11 maart 1.700.500 AstraZeneca/Oxford vaccins ontvangen en reeds 769.415 vaccins gebruikt om personen tussen 18 en 55 jaar te vaccineren. De AstraZeneca vaccins worden in Spanje gebruikt om actieve niet-eerstelijns gezondheidszorgverleners en maatschappelijk werkers te vaccineren die niet in de groepen 2 en 3 vallen van het corona-vaccinatieplan.

In Spanje zijn geen gevallen bekend van ernstige bijwerkingen of zoals in andere landen overledenen na bloedstolsels en trombose. In Denemarken werd één melding gedaan van een overlijden terwijl er in Italië gesproken wordt over twee mannen die zijn overleden op Sicilië. In Oostenrijk zou een gevaccineerde vrouw zijn overleden.

In de landen waar het vaccineren met het AstraZeneca vaccin is stopgezet gaat het om tijdelijke voorzorgsmaatregelen zodat de toezichthouders in die landen de zaken kunnen onderzoeken. Er wordt ook benadrukt dat er geen bewijzen zijn dat de vaccins ernstige bijwerkingen hebben.

Net zoals Spanje gaat men in België en Nederland ook door met het toedienen van het AstraZeneca/Oxford vaccin. In Nederland werd volgens het Bijwerkingencentrum Lareb één melding gedaan van een mogelijke trombose maar dat is dus nog niet helemaal zeker. Er kwam ook één melding over een allergische reactie na vaccinatie met het vaccin van AstraZeneca binnen bij Lareb.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) geeft in een melding aan dat er diverse gevallen in Europa bekend zijn en dat deze onderzocht worden. Maar het EMA schrijft ook dat er momenteel geen aanwijzingen zijn dat vaccinatie de bloedstolsels hebben veroorzaakt. De bloedstolsels en trombo-embolische symptomen zijn niet als bijwerkingen van dit vaccin vermeld.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.