Search
menu
Search

Dode walvis op het strand in Murcia had 29 kilo aan plastic in zijn maag

Oeps ... foto ontbreekt!

Dode walvis op het strand in Murcia had 29 kilo aan plastic in zijn maag

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MURCIA – Onderzoekers hebben in de maag van een potvis die reeds in februari van dit jaar op het strand van Cabo de Palos werd gevonden maar liefst 29 kilo aan plastic in de maag aangetroffen. Hieronder bevinden zich netten, plastic zakken, raffia zakken, touwen, flessen plastic en zelfs een trommel.

Afgelopen 27 februari vond men bij de vuurtoren op het strand van Cabo de Murcia een dode potvis (physeter macrocephalus). Op zich is dat niet zo bijzonder want er worden regelmatig walvissen, dolfijnen, schildpadden en dode haaien gevonden op stranden maar in dit geval had de potvis (cachalote in het Spaans) een vreemde maaginhoud.

De mannetjes walvis van bijna 10 meter lang en een gewicht van 6.000 kilo (6 ton) had in zijn maag 29 kilo aan plastic afval zitten waaronder vuilniszakken, raffiazakken, netten, touwen en zelfs een trommel. Aangezien de walvis dit plastic niet kon verteren ontstond er een zogenaamde peritonitis ofwel een buikvliesontsteking waardoor de walvis het plastic afval niet uit zijn lichaam kon krijgen. Vermoedelijk is de walvis overleden als gevolg van het vele onverteerbare plastic in zijn maag.

Die conclusie trekken de onderzoekers van het Centro de Recuperación de Fauna Silvestre El Valle na hun onderzoek van de overblijfselen en de autopsie van de walvis, aldus de krant La Vanguardia.

De potvis voedt zich onder andere met reuzeninktvissen ofwel enorme pijlinktvissen die hij tot op 3000 meter diepte vangt. Potvissen jagen soms in groepen waarbij elk exemplaar zijn eigen, afwisselende taak heeft. Een potvis beschikt over 3000 kilo bloed, waarin voldoende zuurstof kan worden opgeslagen om tot twee uur onder water te blijven. Een potvis eet gemiddeld per dag drie procent van zijn eigen lichaamsgewicht aan prooidieren. Een afvalproduct uit de darmen van potvissen, amber, wordt gebruikt bij de productie van parfum.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?