Dode walvis op het strand in Murcia had 29 kilo aan plastic in zijn maag

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MURCIA – Onderzoekers hebben in de maag van een potvis die reeds in februari van dit jaar op het strand van Cabo de Palos werd gevonden maar liefst 29 kilo aan plastic in de maag aangetroffen. Hieronder bevinden zich netten, plastic zakken, raffia zakken, touwen, flessen plastic en zelfs een trommel.

Afgelopen 27 februari vond men bij de vuurtoren op het strand van Cabo de Murcia een dode potvis (physeter macrocephalus). Op zich is dat niet zo bijzonder want er worden regelmatig walvissen, dolfijnen, schildpadden en dode haaien gevonden op stranden maar in dit geval had de potvis (cachalote in het Spaans) een vreemde maaginhoud.

De mannetjes walvis van bijna 10 meter lang en een gewicht van 6.000 kilo (6 ton) had in zijn maag 29 kilo aan plastic afval zitten waaronder vuilniszakken, raffiazakken, netten, touwen en zelfs een trommel. Aangezien de walvis dit plastic niet kon verteren ontstond er een zogenaamde peritonitis ofwel een buikvliesontsteking waardoor de walvis het plastic afval niet uit zijn lichaam kon krijgen. Vermoedelijk is de walvis overleden als gevolg van het vele onverteerbare plastic in zijn maag.

Die conclusie trekken de onderzoekers van het Centro de Recuperación de Fauna Silvestre El Valle na hun onderzoek van de overblijfselen en de autopsie van de walvis, aldus de krant La Vanguardia.

De potvis voedt zich onder andere met reuzeninktvissen ofwel enorme pijlinktvissen die hij tot op 3000 meter diepte vangt. Potvissen jagen soms in groepen waarbij elk exemplaar zijn eigen, afwisselende taak heeft. Een potvis beschikt over 3000 kilo bloed, waarin voldoende zuurstof kan worden opgeslagen om tot twee uur onder water te blijven. Een potvis eet gemiddeld per dag drie procent van zijn eigen lichaamsgewicht aan prooidieren. Een afvalproduct uit de darmen van potvissen, amber, wordt gebruikt bij de productie van parfum.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.