Corona-doden en besmettingen vanwege vaccinatie snel gedaald in bejaardencentra Spanje

Corona-doden en besmettingen vanwege vaccinatie snel gedaald in bejaardencentra Spanje
Beeld: Europa Press

Corona-doden en besmettingen vanwege vaccinatie snel gedaald in bejaardencentra Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Na een jaar van ellende in de Spaanse bejaardencentra is er eindelijk wat goed nieuws te melden. Het aantal corona-doden is gedaald van 791 per week eind januari naar nog slechts 2 per week in de eerste week van april. Ook het aantal corona-besmettingen is drastisch gedaald van 4.941 eind januari naar nog slechts 56 per week. En dat is allemaal te danken aan de corona-vaccinatie van de bejaardencentra bewoners.

De corona-crisis heeft met name hard toegeslagen bij de ouderen in Spanje en met name die ouderen die in bejaardencentra wonen. 

Weliswaar zijn er geen precieze cijfers te geven omdat de regionale overheden niet alles correct hebben bijgehouden maar feit is dat de meeste dodelijke slachtoffers in de bejaardencentra in Spanje werden geregistreerd.

Cijfers 2020

Als we naar de officiële cijfers kijken die HIER (PDF) te vinden zijn tot 4 april, dan zien we dat er in 2020 officieel 76.518 positieve coronatests werden geregistreerd in Spaanse bejaardencentra (centros residenciales), tussen 14 maart en 22 juni 2020 waren er dat 33.691 en tussen 23 juni 2020 en 3 januari 2021 waren er dat 42.827.

Het echte aantal inwoners van bejaardencentra dat positief op corona werd getest zal waarschijnlijk veel hoger zijn. Datzelfde geldt ook voor de corona-doden in bejaardencentra.

Volgens de officiële cijfers over 2020 zijn er bevestigd via een PCR-test 15.799 bewoners van bejaardencentra overleden maar zijn er nog eens 10.546 die niet als bevestigd staan genoteerd.

Cijfers 2021

Als we nu kijken naar de cijfers over de maanden tot 4 april in 2021 dan zien we dat het aantal besmettingen en corona-coden eerst nog stijgt maar naarmate er steeds meer bewoners van bejaardencentra gevaccineerd zijn met twee dosissen nemen de aantallen af.

2021 begon met 2.807 geregistreerde corona-besmettingen in bejaardencentra tussen 4 en 10 januari waarna dat steeg naar 4.941 tussen 18 en 24 januari. Daarna neemt dat aantal geleidelijk af naar 3.175, 1.566, 605, 205, 92 en uiteindelijk 56 tussen 31 maart en 4 april.

Wat betreft de corona-doden gebeurt nagenoeg hetzelfde. In de eerste week van 2021 tussen 4 en 10 januari werden er 365 corona-doden geregistreerd waarna dit steeg naar 791 corona-doden tussen 25 en 31 januari. Daarna is dat aantal gaan dalen naar 628, 390, 179, 81, 40 en uiteindelijk 2 corona-docen in bejaardencentra tussen 29 maart en 4 april.

Dat zijn echter tussen 1 januari en 4 april 2021 nog steeds 18.237 corona-besmettingen in de bejaardencentra in Spanje terwijl er ook nog steeds in de eerste vier maanden van dit jaar 3.805 personen zijn overleden in bejaardencentra met of als gevolg van Covid-19.  

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.