MADRID – Op Instagram is er weer een nieuwe hype die de ronde doet. Mensen die heel erg aan hun huisdier zijn gehecht, kiezen er soms voor om het te klonen, in de hoop langer van hun trouwe vrienden te kunnen genieten. Is dat wel degelijk een oplossing? En kan en mag dat ook al in Spanje?
Sinds het bekende schaap Dolly in 1997 gekloond werd, is de techniek om dieren te klonen met rasse schreden vooruit gegaan. In Spanje kunnen sinds een paar jaar al paarden gekloond worden, voor katten en honden is het nog te vroeg. Elders in de wereld kan het wel al. Heel wat baasjes klonen dan ook hun lieve kat of hond om langer van hem of haar te genieten. Of ten minste toch van hun kloon.
Een voorbeeld van zo een gekloonde hond is de hond Willow. Een influencer hond op Instagram met meer dan 160.000 volgers, die in 2018 door een auto werd aangereden. De baasjes van Willow beslisten hem te klonen en zo werd Phoenix geboren, die de likes blijft binnen halen en de zaak van zijn baasjes draaiende houdt.
Maar is het klonen geen illusie? Ten slotte kan je wel je huisdier klonen, eigenlijk gaat het toch gewoon om de buitenkant? Het karakter van de kloon zal uiteraard nooit hetzelfde zijn als het oorspronkelijke dier.
Bovendien is het klonen voorlopig een luxe voor de rijken. Een hond klonen kost je al snel 50.000 euro en een kat 25.000 euro. Wil je de genen van je hond of kat veilig stellen, betaal je 2.000 euro. Die genen worden dan bijgehouden tot in de toekomst eventueel beslist wordt alsnog tot klonen over te gaan.
In Spanje kunnen en mogen voorlopig enkel paarden worden gekloond. Dat gebeurt echter niet om de emotionele band van de eigenaar en het dier te beschermen, maar om de genen van erg goede paarden veilig te stellen. De vraag is hoe ethisch het eigenlijk is katten of honden te klonen in Spanje. Jaarlijks worden namelijk 300.000 katten en honden in de steek gelaten, misschien is het beter zo’n beestje te adopteren dan een dure kloon bij te maken?