Het aantal aanrijdingen met dieren is enorm gestegen in Spanje

Het aantal aanrijdingen met dieren is enorm gestegen in Spanje
Beeld: Canva

Het aantal aanrijdingen met dieren is enorm gestegen in Spanje

MADRID – Het aantal aanrijdingen met dieren is in 2021 met 40% gestegen ten opzichte van 2019 terwijl dat 60% is vergeleken met het eerste corona-jaar 2020 toen er ook minder verkeer was. Deze cijfers werden bekend gemaakt door de AXA verzekeringsmaatschappij en Antena3 in het onderzoek ‘V Informe del Centro de Estudios y Opinión Ponle Freno’.

In 2021 vonden er in heel Spanje 6.676 aanrijdingen met dieren plaats. Dat waren er 4.159 in 2020 en 4.791 aanrijdingen in 2019. In 2021 steeg het aantal aanrijdingen met 60% vergeleken met 2020 en 40% met het jaar 2019. De meeste aanrijdingen vonden plaats met everzwijnen of ‘jabalíes’ (36%) gevolgd door reeën of ‘corzos’ (26%) en honden of ‘perros’ (20%). Samen waren deze drie dieren goed voor 82% van alle aanrijdingen met dieren in Spanje. 

Andere dieren die veel werden aangereden waren edelherten of ‘ciervos’ (5,9%), katten of ‘gatos’ (3,6%), vossen of ‘zorros’ (3,6%), runderen of ‘bovinos’ (2,3%), paardachtigen of ‘equinos’ (2%) en hazen of ‘liebres’ (0,6%).  

De meeste aanrijdingen met dieren vonden daarnaast plaats in Castilië en León (25%) gevolgd door Galicië (17,6%) en Catalonië (10,6%). Samen waren deze drie regio’s goed voor 53% van alle aanrijdingen met dieren in Spanje in 2021.

Het merendeel van de aanrijdingen met dieren vond plaats in de herfst wanneer in de maanden oktober, november en december het jachtseizoen is begonnen. 30,2% van alle aanrijdingen met dieren werden in deze drie maanden geregistreerd. De maand januari is daarentegen de maand met de minste aanrijdingen met dieren. 

Ondanks dat er tijdens de zomermaanden meer voertuigen op de wegen zijn, worden in de maanden juni, juli, augustus en september minder aanrijdingen geregistreerd terwijl dit in de lentemaanden nog lager is. Verder is bekend dat de meeste aanrijdingen plaatsvinden op een vrijdag gevolgd door woensdag en dinsdag.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.