Search
menu
Search

Het Nationale Park Sierra de las Nieves krijgt meer uitzichtpunten en parkeerplaatsen

Het Nationale Park Sierra de las Nieves krijgt meer uitzichtpunten en parkeerplaatsen
Beeld: 123rf

Het Nationale Park Sierra de las Nieves krijgt meer uitzichtpunten en parkeerplaatsen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – In juni 2021 werd het Sierra de las Nieves officieel tot Nationaal Park of Parque Nacional verklaart en werd dit natuurgebied in de provincie Málaga het zestiende Nationale Park van Spanje. Uiteraard is dat goed voor de bescherming van de flora en fauna maar het heeft er ook voor gezorgd dat er veel meer bezoekers naar de Sierra de las Nieves komen. Daarom gaat de regio geld investeren in diverse verbeteringen.

Het Natuurgebied Sierra de Las Nieves werd in 1989 al door het parlement van Andalusië tot natuurpark (parque natural) verklaard. In 1995 werd het toegevoegd aan de lijst van biosfeerreservaten van de UNESCO. Het bevindt zich tussen de gemeenten Ronda, El Burgo, Yunquera, Tolox en Parauta. De hoogste bergtop is de Torrecilla (1.919 m). In juni 2021 werd Sierra de las Nieves uiteindelijk na twee jaar vertraging toegevoegd tot de lijst van inmiddels 16 Parques Nacionales in Spanje.

Het Nationaal Park Sierra de las Nieves beslaat 23.000 hectare in de gemeenten Benahavis, El Burgo, Istán, Monda, Parauta, Ronda, Tolox en Yunquera. Nu heeft de Diputación de Málaga beslist dat er bijna 55.000 euro besteed gaat worden aan verbeteringen. Zo moeten er meer uitzichtpunten bij komen en zal het aantal parkeerplaatsen vergroot worden. De werkzaamheden zullen hoofdzakelijk plaatsvinden bij Istán, Parauta, Tolox en Yunquera.

Er komen twee nieuwe ‘miradores’ bij zoals de ‘mirador de La Nava’ in Parauta en de ‘mirador de la Sierra’ in Tolox. Bij het nieuwe uitzichtpunt in Parauta komt ook een verbeterde parkeerplaats omdat men daar met de auto kan komen. Dat is niet het geval bij het tweede uitzichtpunt in Tolox maar daar wordt het wandelpad verbeterd.

Verder wordt geïnvesteerd in de aanleg van diverse nieuwe parkeerplaatsen zoals bij de miradores van Puerto del Saucillo, Caucón en Luis Ceballos in Yunquera. Er komt ook een verbeterde weg die van Istan naar Monda gaat terwijl ook diverse wegen bij Yunquera verbeterd zullen worden.

Het Sierra de las Nieves Nationale Park is vooral bekend om de bossen van Spaanse zilverspar (pinsapar española) want 65 procent van de totale zilverspar bossen oppervlakte in Spanje komt in de Sierra de Las Nieves voor. Verder zijn er heel wat grotten (Hoyos del Pilar, Hoyos de Lifa, Cuevas del Moro). In het nationaal park leven onder andere de steenarend en de havikarend. 

Hoewel het park enkele tientallen kilometers verwijderd is van de Costa del Sol, is er door de hoge ligging kans op sneeuw. Het park wordt ontsloten door onverharde wegen en er zijn goede wandelmogelijkheden.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?