Inwoners Spanje hebben gemiddeld 1.710 euro besteed aan corona-gerelateerde producten

Inwoners Spanje hebben gemiddeld 1.710 euro besteed aan corona-gerelateerde producten
Beeld: Canva

Inwoners Spanje hebben gemiddeld 1.710 euro besteed aan corona-gerelateerde producten

MADRID – Uit een onderzoek is gebleken dat de inwoners van Spanje tijdens de corona-pandemie gemiddeld 1.712,50 euro extra corona gerelateerde kosten hebben moeten maken. Deze kosten zijn met name terug te vinden in beschermend materiaal zoals mondkapjes en handgels, veranderingen aan een woning om deze aan te passen aan het thuiswerken en de stijging van de elektriciteitsrekening. Het gaat hier dus om een gemiddelde wat dus betekent dat dit bedrag niet bij iedereen zo hoog (of laag) is.

Volgens het onderzoek ‘La factura del covid-19 en los hogares españoles’ van de Grupo Mutua Propietarios , is een van de drie huishoudens in Spanje armer geworden vanwege de corona-pandemie tussen maart 2020 en september 2021. Dat komt hoofdzakelijk door de stijging in de thuiswerk-kosten (45%), de daling van inkomsten (37%), de stijging van de huurprijzen (29%), getroffen door een ERTE of tijdelijk ontslag (23%), investeringsverliezen (16%) of het ontslag van een lid van het huishouden (12%).

Verder werd in het onderzoek berekend dat gemiddeld 1.712,50 euro werd uitgegeven aan corona gerelateerde kosten. De belangrijkste uitgaven waren de kleine verbouwingen thuis (679,20 euro) gevolgd door beschermingsmateriaal tegen het virus (322,80 euro); de stijging van de elektriciteitskosten (221 euro) en het meubilair dat nodig is om de omgeving aan het thuiswerken aan te passen (161,40 euro). Maar er moeten ook andere kosten vermeld worden zoals de aanschaf van computerapparatuur (136,20 euro), de aankoop van huishoudelijke apparaten (105,80 euro) en sportuitrusting (58,04 euro) of de abonnementen op digitale platformen (28,10 euro) zoals muziek of video streamingsdiensten (denk aan Netflix of Spotify).

Van de nieuwe gewoonten die door de corona-pandemie zijn ontstaan blijkt uit het onderzoek dat 6 van de 10 geraadpleegde personen verzekeren dat ze meer virtueel met elkaar omgaan, meer het internet gebruikt (61%), meer digitale en streaming televisie kijkt (59%), regelmatiger kookt (52%), thuis sport (49%), thuiswerkt (41%) en meer thuis besteld (39%), zoals eten of boodschappen. 56% van de deelnemers geeft ook aan dat de corona-pandemie hen heeft doen inzien meer te investeren in de woning omdat men deze meer waardeert. 

Wat betreft de gewoontes verwacht men dat het koken, televisie kijken en het eten en boodschappen thuis laten bezorgen zullen blijven terwijl het thuiswerken, thuis sporten zullen verdwijnen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.