skip to Main Content

AARDBEVING: Geen 10 maar 8 doden bij zware bevingen Lorca

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MURCIA –(Redactie) Bij de zware aardbevingen in Lorca zijn minstens acht mensen om het leven gekomen. Eerder was sprake van tien doden, maar dat aantal werd bijgesteld. Naast de doden zijn er tientallen gewonden en hebben tussen de 10.000 en 20.000 mensen op straat geslapen uit angst voor nieuwe aardbevingen en de structuur van hun woningen en appartementencomplexen.

De balans van de aardbeving werd donderdagmorgen naar beneden bijgesteld, tot “acht doden en twee zwaargewonden”. De Spaanse regering sprak eerder van tien doden. De beving had een kracht van 5,1 op de schaal van Richter. Kort daarvoor werd dezelfde regio opgeschrikt door een beving met een kracht van 4,4. Die eerste schok zorgde enkel voor lichte schade.

De zwaarste van de twee aardbevingen deed zich voor om 18.47 uur. Het epicentrum van de beving situeerde zich rond Lorca, een stad met 92.700 inwoners in de regio Murcia waar zo’n 1,4 miljoen mensen woonachtig zijn in het getroffen gebied.

De Spaanse televisie liet tijdens en na de bevingen beelden zien van de vernielingen in Lorca. Zo stortten zeker twee gebouwen in en moesten een ouderentehuis en een gemeenschapscentrum worden ontruimd. De schok zorgde ook voor scheuren in wegen en bruggen. De regering heeft inmiddels een militair hulpteam naar de getroffen regio gestuurd.

Zwaarste aardbeving sinds jaren

Jaarlijks vinden er in heel Spanje zo’n 2.500 aardbevingen plaats maar alleen van minder erge sterkte dan de twee die woensdagmiddag de grond in de regio Murcia liet schudden en een spoor van vernielingen achterlieten. Toch menen experts dat het raar is dat er eerst een kleine en daarna een grote beving plaatsvond, iets wat normaal gesproken andersom is. Na de grootste beving die rond 18.47 uur plaatsvond volgenden nog twee kleinere naschokken die verder geen schade aanrichten maar wel voor veel ongerustheid zorgde onder de bevolking.

De bevingen in Lorca gaan echter wel de geschiedenisboeken in als de ergste sinds het jaar 1956. Daarnaast zijn er tijdens de laatste bevingen in de regio Murcia de meeste doden te betreuren sinds de aardbeving op 20 april 1956 in de regio Granada toen er 12 doden en meer dan 70 gewonden vielen. De laatste aardbeving met slachtoffers vond plaats op 28 februari 1969 aan de kust van Huelva waarbij vier mensen overleden. Deze laatste beving had toen een kracht van 7,1 op de schaal van Richter.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend