skip to Main Content
Haai van 4,5 meter gevangen voor de kust van de Costa Brava

Haai van 4,5 meter gevangen voor de kust van de Costa Brava

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

haai1GIRONA – Een visser heeft een haai gevangen voor de kust van Cap de Creus aan de Costa Brava. De haai zelf was 4,5 meter lang en woog tussen de 200 en 300 kilo. Het beest was komen vast te zitten in de netten van de visser en is daardoor overleden. Het heeft de visser veel moeite gekost om de haai aan land te halen vanwege de omvang van het beest.

Volgens de experts gaat het om een reuzenhaai, een van de grootste haaiensoorten ter wereld en op de walvis na het grootste dier wat in de zee leeft. De reuzenhaai komt niet alleen voor in de middellandse zee maar ook in de Noordzee en wordt in sommige gevallen wel eens gezien voor de kust van Nederland en/of België.

De reuzenhaai, of Cetorhinus maximus, is in principe niet gevaarlijk voor de mens maar vanwege de omvang is het wel even schrikken als je er een tegenkomt. De visser aan de Cap de Creus heeft in dit geval geluk gehad dat de haai vast was komen te zitten in de netten en dat hij zijn trofee kon laten zien in de haven van Port de la Selva.

De visser kwam de haai tegenin zijn netten toen hij zondagochtend zijn vangst binnen wou halen. Vanwege de omvang moest de haai op een speciale manier uit het water worden gehaald waarna deze naar een koelcel werd gebracht waar hij kan worden onderzocht.

Al wordt er van uit gegaan dat het om een reuzenhaai gaat, toch zijn er ook enkele experts die menen dat het om een grootoogvoshaai (Alopias superciliosus) gaat. Deze haaiensoort komt namelijk meer voor aan de Costa Brava dan de reuzenhaai die meer wordt aangetroffen in het zuiden van Spanje – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken