skip to Main Content
Onschuldige Nederlander Romano na meer dan 11 jaar nog steeds onterecht in Spaanse cel

Onschuldige Nederlander Romano na meer dan 11 jaar nog steeds onterecht in Spaanse cel

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

romano1MADRID – Ongelooflijk maar waar. De Nederlander Romano van der Dussen zit nog steeds vast in een gevangenis op Palma de Mallorca, dit terwijl er nu eindelijk voldoende bewijzen zijn die wijzen naar een Britse dader. De Spaanse wet gaat echter erg traag en om de een of andere reden is Romano nog steeds niet op vrije voeten gesteld. De krant El Pais schrijft dat de Spaanse justitie al sinds 2007, twee jaar na het plaatsen in een cel van Romano, weet dat de Nederlander onschuldig is maar dat er nog steeds na meer dan 11 jaar geen actie is ondernomen. Wat is er nog meer nodig om Romano uit de gevangenis te laten gaan.

Na 11 jaar onterechte gevangenisstraf zou het nu eindelijk wel eens kunnen gaan gebeuren dat de in 2005 in de cel gezette Nederlander Romano van der Dussen vrij kan komen. Romano werd in dat jaar voor 15,5 jaar naar de gevangenis gestuurd voor een mogelijke drievoudige verkrachting in een nacht, dit ondanks dat er onvoldoende bewijzen tegen hem waren.

In de nacht van 10 op 11 augustus in 2003 werden er tussen 4.30 en 7 uur ’s-Nachts drie meisjes in Fuengirola aan de Costa del Sol op brute wijze verkracht. De meisjes werden geslagen en gestampt en er werd verzocht bij alle drie voorwerpen in de vagina’s te stoppen, iets wat gelukkig voor hen niet gebeurde. Toch wist de dader twee van de meisjes kort maar krachtig te verkrachten om daarna steeds weg te rennen.

Nederlandse verdachte

Na een zoektocht werd uiteindelijk de Nederlander Romano van der Dussen gearresteerd door de politie. Meteen gaf Romano al aan dat hij op het moment van de verkrachtingen op 12 kilometer afstand was in Torremolinos maar bewijzen en getuigen kon hij niet leveren. Ook het politieonderzoek wees erop dat het op de meisjes aangetroffen DNA niet afkomstig was van Romano maar van iemand anders. Echter, twee van de meisjes en een getuige herkenden Romano als dader en dat bleek voor de rechter genoeg om de Nederlander voor 15,5 jaar naar de gevangenis te sturen.

DNA niet van Romano

Buiten het feit dat de DNA resten niet overeen kwamen met Romano waren ook de vingerafdrukken op een auto waarop de dader een van de meisjes verkrachtte niet van de Nederlander. Nog geen twee jaar later in 2007 plaatsten de Spaanse politieagenten de gegevens in een internationaal archief waarbij op de zoektocht naar het DNA een profiel naar boven kwam. Het ging om de Brit Mark Dixie die op dat moment voor 35 jaar in de gevangenis zat vanwege de brute moord op een 18 jarige Brits model. De agenten maakten meteen melding van hun ontdekking en gaven de nieuwe bewijzen aan de rechter in kwestie.

Slakkengang

Op de een of andere manier verdween dit bewijs in de archieven en pas acht jaar later op dit moment wordt er gekeken naar de bewijzen. Gedurende enkele jaren vlogen de bewijzen en ontdekkingen van de politie die uiteraard graag wellicht een onschuldige uit de gevangenis wilden halen, over en weer waarbij geen enkele rechtsinstantie beslissingen nam. Uiteindelijk wist de Nederlandse verdediging het zover te krijgen dat de Audiencia de Málaga eindelijk naar de bewijzen zou gaan kijken. Er werd meteen een onderzoek ingesteld met als karakter urgent en zeer belangrijk, iets wat gebeurde op 14 februari 2012. Romano is nog steeds niet vrij.

Vrij of niet

Nu bemoeit zich met de zaak een nieuwe rechter die opnieuw DNA resten heeft opgevraagd om deze opnieuw te kunnen vergelijken met die van de Britse Mark Dixie die dus al in Groot Brittannië in de cel zit voor moord. Alles wijst er nu op dat de waarschijnlijk onschuldige Nederlander zo snel mogelijk vrij zal komen nadat hij 11 jaar van zijn leven is kwijtgeraakt. De Nederlandse verdediging begrijpt niet hoe zoiets belangrijks als het oplossen van drie verkrachtingen en het eventueel vrijstellen van een onschuldige zo lang kan duren in de Spaanse bureaucratische molen – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken