Turismo Rural: het plattelandstoerisme in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Turismo Rural: het plattelandstoerisme in Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De laatste jaren is het aantal aanbieders van Turismo Rural slaapplaatsen flink gestegen in Spanje. Ook al is deze vorm van plattelands vakantie vieren in Spanje erg populair, op de Nederlandse en Belgische markt is dit fenomeen nog relatief onbekend. Wel zijn er de laatste jaren veel B&B’s gekomen in Spanje die vaak gerund worden door Nederlanders en Belgen die op deze manier hun steentje bijdragen aan een vorm van Turismo Rural, maar dan anders.

Turismo Rural is, zoals het woord eigenlijk al aangeeft, toerisme op het platteland. Dit betekent niet dat iedereen op boerderijen gaat slapen maar wel dat de toeristen weg willen van de drukte van toeristische kustplaatsen en grote steden. Back to basics zullen we maar zeggen.

Populair zijn de kleine dorpen, met weinig inwoners en waar niet veel meer te doen is dan tours maken in de eigen auto, fietsen, wandelen en omliggende dorpen en steden bezoeken om de culturele hoogtepunten te bekijken waarbij voor de Spanjaarden ook de gastronomie en de lokale keuken erg belangrijk zijn.

De huizen zelf zijn vaak gelegen in oude Masia’s (landhuizen) of monumentale panden, dit uiteraard om de sfeer van het platteland te behouden. Veel van deze huizen zijn opgeknapt en gerestaureerd naar hedendaagse maatstaven. Meestal worden ze gerund door families of echtparen die al geruime tijd in de omgeving wonen en met deze vorm van toerisme een nieuw inkomen genereren.

Er zijn diverse soorten van Turismo Rural accommodaties mogelijk daarom een korte uitleg met de overeenkomsten en verschillen:

Casa Rural

Een huis waar diverse kamers verhuurd worden en waar de eetkamer, woonkamer en badkamer meestal gedeeld worden. Soms wonen de eigenaren zelf ook in het huis en wordt alles gedeeld (behalve de badkamer) en soms worden huizen compleet verhuurd in plaats per kamer (dit is interessant voor grotere groepen). Er kan vaak gekozen worden op basis van logies en ontbijt, vergelijkbaar met de Nederlandse, Belgische en natuurlijk Engelse Bed & Breakfast.

Alojamiento Rural

Dit zijn meestal appartementen of een woonhuis, gelegen in een landelijke omgeving met panoramische uitzichten. Over het algemeen beschikken deze over een eigen keuken waar eten bereid kan worden, een of meer badkamers en een gezamenlijke woonkamer. Bij deze vorm van plattelandstoerisme is eten niet inbegrepen.

Hotel Rural

Meestal gelegen in een monumentaal pand of landhuis waar kamers verhuurd worden net zoals in een hotel. Vaak zijn er niet meer dan 4 tot 10 kamers te huur om het rustig te houden in het hotel. Voorzieningen zijn net zoals in een normaal hotel (ontbijt, diner, schoonmaak, lounge, receptie, etc.) maar alles is kleinschaliger en meer plattelands.

Albergues en Centros de Turismo Rural

Bij deze twee vormen gaat het altijd om een grootschalige opzet waar in het algemeen grotere groepen kunnen verblijven. Services zijn wat beperkt en ook het platteland gevoel is, buiten de ligging, vaak niet te herkennen. Voor individuele reizigers vaak niet de moeite waard om te bezoeken.

Dankzij internet en de diverse websites zoals toprural, turismorural en clubrural is deze vorm van plattelandstoerisme in Spanje zeer populair geworden. De overnachtingsprijzen zijn niet altijd even goedkoop en soms zelfs duurder dan een regulier hotel. Uiteraard is de omgeving, de vriendelijke service en het gebouw zelf vaak wel de prijs meer dan waard.

Ga naar de inhoud