Search
menu
Search

Campings aan de Spaanse Costa’s willen eind juni opengaan

Campings aan de Spaanse Costa’s willen eind juni opengaan
Beeld: Camping Torre del Sol / Costa Dorada

Campings aan de Spaanse Costa’s willen eind juni opengaan

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In Fase 1 mogen toeristische accommodaties zoals hotels, B&B’s, toeristische appartementen en ook campings opengaan voor bezoekers. Het gaat daarbij echter wel om gasten die uit de eigen provincie, gezondheidsdistrict of eiland moeten komen. Daarnaast mogen gemeenschappelijke ruimtes niet open zijn waardoor veel toeristische accommodaties er liever voor kiezen pas later open te gaan. Dat geldt ook voor de campings aan de Spaanse Costa’s langs de Middellandse Zeekust.

Het merendeel van de meer dan 300 campings die aangesloten is bij de Confederación de Campings del Mediterráneo (CCM) heeft aangegeven plannen te hebben om pas op het einde van Fase 3, dat is vanaf 22 juni of eind juni, open te gaan. Er zijn uitzonderingen en er zijn campings die alvast hun deuren openen voor de lokale en regionale toeristen maar het merendeel wil tot het einde van juni wachten.

Een van de belangrijkste redenen om de opening uit te stellen is de mobiliteit tussen provincies en de sluiting van de landsgrenzen. In Fase 1 mogen de inwoners van bepaalde provincies, gezondheidsdistricten en eilanden door de regio rijden maar mag men daar niet buiten komen. Dat houdt dus in dat weliswaar de toeristische accommodaties open mogen zijn sinds 11 mei maar dat er alleen bezoekers kunnen komen uit dezelfde provincie, gezondheidsdistrict en eiland.

Eind juni wanneer Fase 3 volgens planning moet eindigen zal de restrictie op het reizen buiten de provincies, gezondheidsdistricten en eilanden eindigen en mag men overal reizen binnen Spanje, zoals het er nu naar uitziet althans. Pas dan wordt het voor veel campings interessant om open te gaan en dus willen veel met name grote campings voorlopig nog enkele weken wachten.

Grenzen

Ook de sluiting van de landsgrenzen is een groot obstakel aangezien een groot deel van de bezoekers/gasten op de campings aan de Spaanse Costa’s uit het buitenland komt. Voorlopig zijn de landsgrenzen nog tot 15 mei gesloten en de vraag is wat daarna gaat gebeuren.

De kans is groot dat de grenscontroles en resticties nog zullen blijven bestaan tot 24 mei, de einddatum van de huidige noodtoestand. Er is echter ook een kans dat de landsgrenzen gesloten blijven tot het einde van Fase 3 wanneer de inwoners van Spanje ook weer door Spanje mogen reizen.

Maatregelen

Wanneer de campings opengaan moeten ook zij zich houden aan nieuwe regels wat betreft het coronavirus. Men maakt zich daarbij in de sector met name zorgen over de maatregelen die men moet nemen op de terrassen, in de horeca, de zwembaden, de animatie, kinderanimatie, sportactiviteiten en de gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen en de social distance op de camping.

Al met al hoopt de campingsector langs de Middellandse Zeekust dat men vanaf eind juni(rond San Juan) of begin juli weer kan beginnen met de activiteiten zodat men in ieder geval de maanden juli, augustus en september nog kan meepakken deze zomer.

Wil men nog komen?

De vraag is natuurlijk ook of buitenlandse toeristen nog wel naar Spanje willen komen om op de camping te staan. In veel landen waaronder Nederland en België wordt er al over geschreven dat veel mensen voor een vakantie in eigen land gaan kiezen deze zomer. Datzelfde geldt uiteraard ook voor de Spanjaarden die in eigen land zullen blijven en dus wellicht wel meer naar campings gaan.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?