Grenzen Spanje voorlopig nog tot 24 mei gesloten

Grenzen Spanje voorlopig nog tot 24 mei gesloten
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Naast het staats bulletin van het Ministerie van Volksgezondheid met daarin de nieuwe corona-regel van een 14 daagse verplichte quarantaine voor reizigers die vanuit het buitenland Spanje binnenkomen, heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken ook een staats bulletin BOE geplaatst. Daarin staat gemeld dat de huidige tijdelijk ingevoerde grenscontrole die op 15 mei zouden eindigen verlengd worden tot tenminste 24 mei.

Het gaat om de BOE INT/401/2020 waarin staat ‘restablecimiento temporal de controles en fronteras interiores aéreas, marítimas y fronteras interiores terrestres’ ofwel tijdelijk herstel van de controles aan de lucht-, zee- en landsgrenzen. Wat betreft ‘interiores’ bedoelt men de grenzen binnen de Europese Unie en het Schengengrens gebied.

De grenscontroles worden vanaf vrijdag 15 mei middernacht tot 24 mei middernacht verlengd waarbij alleen de volgende personen via de vliegvelden, havens en over de weg Spanje mogen binnenkomen:

  • Spaanse staatsburgers
  • Inwoners van Spanje die hun vaste woonadres (hoofdwoning) moeten bewijzen door middel van het Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión, ook wel Tarjeta Residencia genoemd en wat het groene kaartje of A4 document is. Meer informatie daarover lees je HIER. (alleen een NIE-nummer is niet genoeg).
  • Grensoverschrijdende werknemers
  • Zorgpersoneel
  • Degenen die redenen van overmacht of een noodsituatie kunnen aantonen
  • Diplomaten, militairen en personeel van internationale en humanitaire organisaties

Om de continuïteit van de economische activiteit te waarborgen en de bevoorradingsketen in stand te houden zijn deze maatregelen niet van toepassing op het transport van goederen en ander transport personeel zoals dat van schepen om de zeevaart diensten te verzekeren. Deze maatregelen gelden ook niet voor visserijactiviteiten en het luchtvaartpersoneel dat nodig is om commerciële vluchten uit te voeren.

LEESTIP: Wat is de verklaring van inschrijving als EU-inwoner in Spanje

Alleen hoofdwoning

In de tekst op de website van het Ministerie van Binnenlandse Zaken staat dit keer expliciet geschreven: ‘el mero hecho de poseer una vivienda no acredita la residencia en España’ wat zoveel betekent als ‘het hebben van een woning houdt niet in dat men een residentie heeft in Spanje’, met andere woorden alleen die buitenlandse huizenbezitters die kunnen aantonen dat ze naar hun hoofdwoning reizen mogen voorlopig tot 24 mei Spanje binnenkomen.

De verlenging van deze grenscontroles gaan in op vrijdag 15 mei middernacht en zullen voorlopig eindigen op zondag 24 mei middernacht (23 mei inclusief), de dag dat ook de noodtoestand zal eindigen. Mocht er een verlenging komen van de huidige noodtoestand dan is de kans groot dat ook de grenscontroles voor 15 dagen verlengd zullen worden. 

LEESTIP: Reizigers uit het buitenland verplicht in quarantaine in Spanje

De herinvoering van de controles aan de Spaanse binnengrenzen met Frankrijk en Portugal (Andorra en Gibraltar niet) werd op 17 maart van kracht terwijl de beperking van de toegang van passagiers over de Spaanse buitengrenzen in havens en luchthavens op 23 maart begon.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.