Grenzen Spanje voorlopig nog tot 24 mei gesloten

Grenzen Spanje voorlopig nog tot 24 mei gesloten
Beeld: 123rf

MADRID – Naast het staats bulletin van het Ministerie van Volksgezondheid met daarin de nieuwe corona-regel van een 14 daagse verplichte quarantaine voor reizigers die vanuit het buitenland Spanje binnenkomen, heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken ook een staats bulletin BOE geplaatst. Daarin staat gemeld dat de huidige tijdelijk ingevoerde grenscontrole die op 15 mei zouden eindigen verlengd worden tot tenminste 24 mei.

Het gaat om de BOE INT/401/2020 waarin staat ‘restablecimiento temporal de controles en fronteras interiores aéreas, marítimas y fronteras interiores terrestres’ ofwel tijdelijk herstel van de controles aan de lucht-, zee- en landsgrenzen. Wat betreft ‘interiores’ bedoelt men de grenzen binnen de Europese Unie en het Schengengrens gebied.

De grenscontroles worden vanaf vrijdag 15 mei middernacht tot 24 mei middernacht verlengd waarbij alleen de volgende personen via de vliegvelden, havens en over de weg Spanje mogen binnenkomen:

  • Spaanse staatsburgers
  • Inwoners van Spanje die hun vaste woonadres (hoofdwoning) moeten bewijzen door middel van het Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión, ook wel Tarjeta Residencia genoemd en wat het groene kaartje of A4 document is. Meer informatie daarover lees je HIER. (alleen een NIE-nummer is niet genoeg).
  • Grensoverschrijdende werknemers
  • Zorgpersoneel
  • Degenen die redenen van overmacht of een noodsituatie kunnen aantonen
  • Diplomaten, militairen en personeel van internationale en humanitaire organisaties

Om de continuïteit van de economische activiteit te waarborgen en de bevoorradingsketen in stand te houden zijn deze maatregelen niet van toepassing op het transport van goederen en ander transport personeel zoals dat van schepen om de zeevaart diensten te verzekeren. Deze maatregelen gelden ook niet voor visserijactiviteiten en het luchtvaartpersoneel dat nodig is om commerciële vluchten uit te voeren.

LEESTIP: Wat is de verklaring van inschrijving als EU-inwoner in Spanje

Alleen hoofdwoning

In de tekst op de website van het Ministerie van Binnenlandse Zaken staat dit keer expliciet geschreven: ‘el mero hecho de poseer una vivienda no acredita la residencia en España’ wat zoveel betekent als ‘het hebben van een woning houdt niet in dat men een residentie heeft in Spanje’, met andere woorden alleen die buitenlandse huizenbezitters die kunnen aantonen dat ze naar hun hoofdwoning reizen mogen voorlopig tot 24 mei Spanje binnenkomen.

De verlenging van deze grenscontroles gaan in op vrijdag 15 mei middernacht en zullen voorlopig eindigen op zondag 24 mei middernacht (23 mei inclusief), de dag dat ook de noodtoestand zal eindigen. Mocht er een verlenging komen van de huidige noodtoestand dan is de kans groot dat ook de grenscontroles voor 15 dagen verlengd zullen worden. 

LEESTIP: Reizigers uit het buitenland verplicht in quarantaine in Spanje

De herinvoering van de controles aan de Spaanse binnengrenzen met Frankrijk en Portugal (Andorra en Gibraltar niet) werd op 17 maart van kracht terwijl de beperking van de toegang van passagiers over de Spaanse buitengrenzen in havens en luchthavens op 23 maart begon.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
12 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Wat bedoelen of suggereren jullie met: “ In de tekst op de website van het Ministerie van Binnenlandse Zaken staat dit keer expliciet geschreven: ‘el mero hecho de poseer una vivienda no acredita la residencia en España’ wat zoveel betekent als ‘het hebben van een woning houdt niet in dat men een residentie heeft in Spanje’, met andere woorden alleen die buitenlandse huizenbezitters die kunnen aantonen dat ze naar hun hoofdwoning reizen mogen voorlopig tot 24 mei Spanje binnenkomen.”

Ook ik bevindt me in de situatie dat ik ben uitgeschreven in Belgie ik heb wel een definitief adres in spanje en bevindt me in de midden in het proces van aankoop van een woning, dat ligt allemaal stil voor het moment, echter mijn zoon heeft enkele problemen in belgie wat kan ik doen om met de camper terug naar tijdelijk terug naar Belgie te keren om hem een handje te helpen en waar moet ik zijn om evevtueel de nodige dokumenten te bekomen want het is voor mij persoonlijk een hele warboel ik moet Frankrijk ook nog door en… Lees verder »

wat mag uiteindelijk wanneer men in spanje verblijft van af 11 mei want ik zie door het bos de bomen niet meer, kan mem bv gan wandelen , fietsen, vissen enz….Ik verblijf momenteel in lo pagan

Voor mij niet helemaal duidelijk, gezien de laatste info uit Brussel over buitenlandse grenzen: in ons geval ( ik ben Nederlander getrouwd, mijn vrouw is Mexicaanse) heb mijn 2e woning in Benitachell, en heb tickets om op 2 juni as van Mexico naar Spanje te vliegen met Iberia. Mogen wij nu wel of niet Spanje binnen op dat moment? Bij voorbaat dank voor toelichting. Alfred

En zo blijven diegenen die reeds van voor de corona plannen hadden om zich definitief in Spanje te vestigen weer in de kou staan. Niet echt prettig als alles reeds maanden ingepakt staat en men contractuele verplichtingen moet nakomen. Is het dan zó moeilijk om een exceptionele toestemming ter beschikking te stellen voor zulke mensen? Me dunkt dat men na maanden toch wel tijd genoeg heeft gehad om dit te regelen, eventueel via consulaat of ambassade? Trouwens zulk een document bestaat toch reeds? Als men zich bvb uitschrijft in België dan krijgt men het internationale document mee vd gemeente genaamd… Lees verder »

Helemaal mee eens, hiermee zit ik ook in zo’n situatie. In portugal een nieuw thuis gekocht en in nederland volledig uitgeschreven. Daarna in Spanje gestrand door de quarantaine. De politie zegt: Informeer bij je ambassade voor de juiste reis documenten, dit zou een uitzondering moeten zijn omdat ik geen ander adres meer heb. De ambassade zegt: Je bent niet resident dus geen uitzondering. Ondertussen nadert de datum waarbij het contract mij verplicht daar te zijn. Daar zitten we dan in een campertje, de politie laat ons pas rijden als we de juiste reis documenten hebben, en de ambassade maakt geen… Lees verder »

Bedankt Bert.
En tja, zelfs al hád je de juiste documenten dan nog ben je er nooit gerust op: na een zeer lange en vermoeiende reis plots geconfronteerd worden met een patrouille vd plaatselijke politie die het ‘document’ niet kent (of niet wíl kennen!), je vervolgens terugstuurt met een fikse boete Of erger Je auto aanslaat omdat je buitenlander bent…
Op andere forums lees ik vele gelijkaardige berichten, soms zelfs van mensen die de wanhoop nabij zijn!
Ook jij Bert wens ik veel moed en geduld met je situatie maar uiteraard én vooral: hou jullie gezond!

De wanhoop nabij dat klinkt bekend.. Over 18 dagen verloopt de aanbetaling op ons nieuwe huis, en alsnog vind de ambassade dit geen dringende reden om de documenten te geven/uitzondering te maken. Zelfs niet als je verder geen ander thuis meer hebt, en al halverwege in het buitenland vastgelopen bent.

Bedankt voor je goede wensen, en ook jij alle goeds en gezondheid Martin!

Als ik tegen 15/6 geen duidelijkheid heb ivm de grenzen zal ik inderdaad moeten overwegen om contact op te nemen met het Spaanse consulaat in Brussel…plus dat van Frankrijk want daar moet je ook nog door. Er kruipt overal enorm veel tijd in en uiteraard ‘tegenwerking’ vanwege het Coronavirus.
En dan is men nog niet zeker op een positieve afloop. Frustrerend én stresserend

Ruud, De verschillende overheden blinken niet uit door duidelijkheid. Wij moesten normaal ts 15 en 20 maart vertrekken naar ons huis in Spanje om daar definitief te gaan wonen. Maar dan hebben Frankrijk & Spanje hun grenzen gesloten. Intussen heb ik op de website van het Frans consulaat in Brussel een formulier gevonden waarmee wij, volgens mij, door FR mogen reizen om ons naar onze woning in SP te begeven (ons huis is België is verkocht). Maar op een mail die ik hen stuurde met 2 concrete vragen, geven ze geen eenduidig antwoord. Het formulier dat ik gevonden heb, heet… Lees verder »

Je moet je ns goed bevragen, Martin, want je behoort volgens mij tot de uitzonderingen die wel mogen reizen tomcat dit een geldige reden zouch inhouden…Success!

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.