Reizigers uit het buitenland verplicht in quarantaine in Spanje

Reizigers uit het buitenland verplicht in quarantaine in Spanje
Beeld: 123rf

MADRID – Op dinsdag heeft het Ministerie van Volksgezondheid een nieuwe staats bulletin BOE geplaatst met daarin de regel dat alle reizigers uit het buitenland die via vliegvelden of havens Spanje binnenkomen 14 dagen in quarantaine moeten. Spanje voegt zich daarmee in het rijtje van landen waar een verplichte quarantaine na aankomst al een tijd verplicht is. De verplichte quarantaine geldt zolang als de noodtoestand duurt, dat is voorlopig tot 24 mei met mogelijke verlenging. LET OP: De grenscontroles zijn op dinsdag verlengd van 15 mei tot 24 mei. Meer informatie lees je HIER.

Eenieder die vanaf komende 15 mei en tot het einde van de noodtoestand Spanje binnenkomt moet verplicht 14 dagen in quarantaine in de eigen woning, in de woning van familie of vrienden of in een accommodatie. Op deze manier wil men voorkomen dat deze personen zich bewegen op Spaans grondgebied met mogelijke verspreiding van of besmetting door het coronavirus.

Op zich zal de verplichte quarantaine voor het internationale toerisme niet zo’n groot effect hebben aangezien de grenzen tot 24 mei gesloten zijn voor eenieder die niet de Spaanse nationaliteit heeft of officieel in Spanje woont. De verplichte quarantaine geldt dan ook zolang de noodtoestand duurt, dat is op dit moment tot 24 mei /met mogelijke verlengingen).

Alle reisorganisaties (lastig want het toerisme is nog niet mogelijk) en vervoersmaatschappijen moeten de reiziger hierop wijzen wanneer een reis aangeschaft wordt. In het geval van vliegpassagiers moeten zij ook een zogenaamde ‘Passenger Location Card’ invullen zodat eenieder die Spanje binnenkomt gelokaliseerd kan worden.

LEESTIP: Grenzen Spanje voorlopig nog tot 24 mei gesloten

Deze ook wel ‘Public health passenger locator card’ is een document van de Wereldgezondheidsorganisatie en moet door de luchtvaartmaatschappij aan de passagiers gegeven worden en dienen naar waarheid ingevuld te worden. Het formulier is ook HIER te downloaden. Het is ons niet bekend of het hier om hetzelfde formulier gaat als dat vanaf 15 mei aan de reizigers gegeven wordt.

Reizigers die vanuit het buitenland Spanje binnenkomen moeten dus vanaf 15 mei verplicht 14 dagen in quarantaine in de eigen woning, in de woning van familie/vrienden of in een accommodatie zoals hotel, camping, vakantiewoning of appartement.

Men mag tijdens deze quarantaine alleen buiten de deur komen om naar een supermarkt te gaan, om naar een apotheek te gaan of producten voor eerste levensbehoefte te kopen. Daarnaast mag men de quarantaine verlaten om naar een ziekenhuis te gaan of voor medische hulp, bij een situatie van overmacht en in een noodsituatie.

Als men de quarantaine dient te verlaten vanwege bovenstaande uitzonderingen is het altijd verplicht een mondkapje te dragen en alle hygiënische voorzorgsmaatregelen te nemen zoals het regelmatig hygiënisch reinigen en wassen van de handen en/of het dragen van handschoenen. 

De gezondheidsautoriteiten kunnen contact opnemen met de personen in quarantaine om hen te controleren. In geval van symptomen zoals koorts, hoesten, ademnood, algemeen ongemak of andere symptomen van een vermoedelijk geval van COVID-19, moeten in quarantaine geplaatste personen direct telefonisch contact opnemen met de gezondheidsdiensten via de nummers die door de Autonome Regio’s zijn ingeschakeld. Daarbij dient men aan te geven dat men in quarantaine is nadat men uit het buitenland Spanje binnen is gekomen.

Grensoverschrijdende werknemers, vervoerders en bemanningen, evenals gezondheidswerkers die hun werk gaan uitvoeren zijn vrijgesteld van deze maatregelen.

Bekijk de op dinsdag 12 mei geplaatste BOE – SND/403/2020

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
29 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ik zou daarom helemaal niet meer naar Spanje op vakantie komen ook niet meer na de zng. Corona, ze kunnen mij de pot op wat dat betreft! Maar een paar jaar andere leuke plekjes zoeken voor mijn vakanties.

Laten we hopen dat het snel weer voorbij is. 2 weken in quarantaine is zo’n beetje de max vakantie van de Nederlander 🙂
Groet Sam van https://justfly.nl

bedankt voor uw dagelijkse info mijn vraag na 4maanden spanje terug met wagen naar belgie geen groot probleem want de hotels gaan normaal open op 2 juni in frankrijk ‘mijn reservatie voor 5 juni is bevestigd) mijn dokter hier in calpe raad mij aan eerst hier te testen negatief krijg ik bevestiging voor belgie groetjes

Er staat denk ik een onduidelijkheid in omdat het gaat over internationale reizigers ik lees hieruit dat het gaat over reizigers van buiten Europa, er staat in de maatregel.

het noodzakelijk een ministerieel besluit uit te vaardigen, op voorwaarde dat alle internationale reizigers bij aankomst in Spanje een quarantaineperiode moeten ondergaan 14 dagen.

Dus ik vermoed dat er iets niet goed vertaald wordt

Als ik mij even richt op EU landen begrijp ik niet waarom!!. Ieder land heeft naar beste inzicht zijn best gedaan om de besmetting te verminderen. Iedereen heeft enorme offers gebracht. Nu moet iemand die vanuit een ander EU land komt in quarantaine. Als iemand het land Spanje binnenkomt zou hij of zij zich aan mogen aansluiten bij de regels die ook voor inwoners gelden.

Dat is niet waar! In Nederland is dit niet verplicht en wordt niet gecontroleerd.
Los hiervan ga je nu ook zelf landen met elkaar vergelijken.
Mijn mening is dat iedereen in de juiste maatregelen heeft gezeten en de quarantaine bij binnenkomst niet nodig is.

Beste Wietze. Ook in NL is er sprake van en verplichte 14 dagen quarantaine. Even googelen naar het RIWM

Wij zijn voornemens 30 mei, met de auto (voorzien van verplichte grensdocumenten) vanuit Portugal naar Nederland te rijden. Is dit, nu er 14 dagen verplichte quarantaine, wel mogelijk?

Ik lees op facebook van de ambassade in Spanje dat ze er ook (nog) geen definitief antwoord op heeft. Ze gaan er vanuit dat het geen probleem is. Zo ja, dan melden ze dit onmiddellijk.

Vrienden van ons zijn verleden week van gandia naar belgie vertrokken en hebben geen problemen gehad daarna on quarantaine.

Albert, als je denkt dat het zo gemakkelijk kan gaan, vergeet dat dus maar, geloof me vrij en vast.
je blijft in 14 dagen quarantaine en daar zijn ze heel streng op. wat zou ik zeker content mee zijn als je een boete krijgt, sorry hoor, wij die hier waren hebben ons best gedaan om de regels te volgen , daarom ook een fase 1 eens zien met zo’n attitude of we fase 2 kunnen bereiken

Begrijp ik het goed dat je vanaf 15 mei vanuit Nederland naar je vakantie woning kunt, mits je 2 weken in Spanje in qurantaine gaat?

Gaat helemaal goedkomen, deze maatregel geldt zolang de noodtoestand geldt en dit is tot 24 mei, en iedereen verwacht dat de noodstoestand niet nogmaals verlengd gaat worden. Overigens vraag ik me af of ik als tweede huisbezitter die zelf veel klussen aan mijn huis doe vanwege verhuur in Spanje naar een bouwmarkt mag etc want ik ben in feite werknemer die over de grens aan het werk is in Spanje. Maar nogmaals dit bericht lijkt een klap maar dit is juist heel positief, Spanje bereidt zich hiermee voor op de komst van buitenlanders die zoals ik wachten tot ze weer… Lees verder »

Ok dank voor de verheldering. Wordt het toch eind mei dat ik ga (wat ik al verwacht had) en hopen dat het niet nogmaals wordt uitgesteld.

15 mei ? Er komt geen vliegtuig binnen ?

Er vertrekken rond die datum weer maatschappijen naar Spanje, oa EasyJet en Vueling uit mijn hoofd, en ik dacht ook RyanAir. KLM vliegt ook al een week inmiddels weer en Transavia begint met vliegen vanaf eind mei.

ryanair NIET tot einde van MEI…weet ik heel zeker….mail ontvangen om kosteloos te herboeken maar NIET in MEI ….dus vanaf Juni kan eventueel

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.