Reizigers uit het buitenland verplicht in quarantaine in Spanje

Reizigers uit het buitenland verplicht in quarantaine in Spanje
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Op dinsdag heeft het Ministerie van Volksgezondheid een nieuwe staats bulletin BOE geplaatst met daarin de regel dat alle reizigers uit het buitenland die via vliegvelden of havens Spanje binnenkomen 14 dagen in quarantaine moeten. Spanje voegt zich daarmee in het rijtje van landen waar een verplichte quarantaine na aankomst al een tijd verplicht is. De verplichte quarantaine geldt zolang als de noodtoestand duurt, dat is voorlopig tot 24 mei met mogelijke verlenging. LET OP: De grenscontroles zijn op dinsdag verlengd van 15 mei tot 24 mei. Meer informatie lees je HIER.

Eenieder die vanaf komende 15 mei en tot het einde van de noodtoestand Spanje binnenkomt moet verplicht 14 dagen in quarantaine in de eigen woning, in de woning van familie of vrienden of in een accommodatie. Op deze manier wil men voorkomen dat deze personen zich bewegen op Spaans grondgebied met mogelijke verspreiding van of besmetting door het coronavirus.

Op zich zal de verplichte quarantaine voor het internationale toerisme niet zo’n groot effect hebben aangezien de grenzen tot 24 mei gesloten zijn voor eenieder die niet de Spaanse nationaliteit heeft of officieel in Spanje woont. De verplichte quarantaine geldt dan ook zolang de noodtoestand duurt, dat is op dit moment tot 24 mei /met mogelijke verlengingen).

Alle reisorganisaties (lastig want het toerisme is nog niet mogelijk) en vervoersmaatschappijen moeten de reiziger hierop wijzen wanneer een reis aangeschaft wordt. In het geval van vliegpassagiers moeten zij ook een zogenaamde ‘Passenger Location Card’ invullen zodat eenieder die Spanje binnenkomt gelokaliseerd kan worden.

LEESTIP: Grenzen Spanje voorlopig nog tot 24 mei gesloten

Deze ook wel ‘Public health passenger locator card’ is een document van de Wereldgezondheidsorganisatie en moet door de luchtvaartmaatschappij aan de passagiers gegeven worden en dienen naar waarheid ingevuld te worden. Het formulier is ook HIER te downloaden. Het is ons niet bekend of het hier om hetzelfde formulier gaat als dat vanaf 15 mei aan de reizigers gegeven wordt.

Reizigers die vanuit het buitenland Spanje binnenkomen moeten dus vanaf 15 mei verplicht 14 dagen in quarantaine in de eigen woning, in de woning van familie/vrienden of in een accommodatie zoals hotel, camping, vakantiewoning of appartement.

Men mag tijdens deze quarantaine alleen buiten de deur komen om naar een supermarkt te gaan, om naar een apotheek te gaan of producten voor eerste levensbehoefte te kopen. Daarnaast mag men de quarantaine verlaten om naar een ziekenhuis te gaan of voor medische hulp, bij een situatie van overmacht en in een noodsituatie.

Als men de quarantaine dient te verlaten vanwege bovenstaande uitzonderingen is het altijd verplicht een mondkapje te dragen en alle hygiënische voorzorgsmaatregelen te nemen zoals het regelmatig hygiënisch reinigen en wassen van de handen en/of het dragen van handschoenen. 

De gezondheidsautoriteiten kunnen contact opnemen met de personen in quarantaine om hen te controleren. In geval van symptomen zoals koorts, hoesten, ademnood, algemeen ongemak of andere symptomen van een vermoedelijk geval van COVID-19, moeten in quarantaine geplaatste personen direct telefonisch contact opnemen met de gezondheidsdiensten via de nummers die door de Autonome Regio’s zijn ingeschakeld. Daarbij dient men aan te geven dat men in quarantaine is nadat men uit het buitenland Spanje binnen is gekomen.

Grensoverschrijdende werknemers, vervoerders en bemanningen, evenals gezondheidswerkers die hun werk gaan uitvoeren zijn vrijgesteld van deze maatregelen.

Bekijk de op dinsdag 12 mei geplaatste BOE – SND/403/2020

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.