60-minners (50-59 jaar) krijgen in Spanje ook het Janssen-vaccin toegediend

60-minners (50-59 jaar) krijgen in Spanje ook het Janssen-vaccin toegediend
Beeld: 123rf

60-minners (50-59 jaar) krijgen in Spanje ook het Janssen-vaccin toegediend

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid is met de regionale gezondheidsafdelingen van de regionale overheden overeengekomen dat de inwoners van Spanje jonger dan 60 jaar ook gevaccineerd mogen worden met het Janssen-vaccin. Het voordeel van dit vaccin is dat er maar een prik nodig is om iemand te vaccineren in plaats van twee prikken zoals bij Pfizer, Moderna en AstraZeneca.

Op veel plaatsen is men in Spanje begonnen met de vaccinatie van de inwoners in de leeftijdsgroep 50-59 jaar, geboortejaren 1962-1971. Dat gebeurt zoals altijd van oud naar jong dus men is begonnen bij de 59-jarigen en gaat zo gestaag naar de 50-jarigen. De wijze hoe en de snelheid daarvan is per autonome regio anders.

In principe zou deze leeftijdsgroep alleen gevaccineerd worden met de vaccins van Pfizer/BioNtech en Moderna maar men is nu overeengekomen dat ook het Janssen-vaccin gebruik mag worden. 

Op deze manier wil men het vaccinatieproces versnellen aangezien het Janssen-vaccin maar een prik nodig heeft om iemand te vaccineren.

Het Janssen-vaccin was in eerste instantie alleen goedgekeurd in Spanje voor de leeftijdsgroep 70-79 jaar en later ook voor alle 60-plussers. Nu komen daar de inwoners van Spanje bij in de leeftijdsgroep 50-59 jaar en daarnaast ook de 18-plussers in de kwetsbare groepen zoals die op straat wonen of tijdelijk in Spanje zijn voor bijvoorbeeld de fruitteelt zoals in Aragón en Catalonië en Andalusië.

Tot op de dag van vandaag zijn er slechts 272.400 dosissen in Spanje van het Janssen-vaccin aangekomen wat veel minder is dan wat er beloofd was. 

Het Ministerie van Volksgezondheid hoopt echter tegen het einde van het tweede kwartaal minstens 5,5 miljoen Janssen-vaccins te hebben ontvangen. De werking van het Janssen-vaccin is in feite hetzelfde als die van het AstraZeneca-vaccin.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.