Ministerie van Volksgezondheid Spanje: mondkapje blijft verplicht in openbaar vervoer en vliegtuigen

Ministerie van Volksgezondheid Spanje: mondkapje blijft verplicht in openbaar vervoer en vliegtuigen
Beeld: Freepik

Ministerie van Volksgezondheid Spanje: mondkapje blijft verplicht in openbaar vervoer en vliegtuigen

MADRID – Vanaf 16 mei (2022) geldt in de hele Europese Unie dat het mondkapje niet meer verplicht is in een vliegtuig of in een luchthaven, zo hebben het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) dat op woensdag 11 mei afgesproken. Er is echter een uitzondering en dat is als een EU-land een landelijke regel heeft dat het mondkapje verplicht is in het openbaar vervoer, zoals het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid op woensdag nogmaals bevestigd heeft.

Vanaf 16 mei geldt voor de hele Europese Unie dat in een vliegtuig en in een luchthaven geen mondkapje meer gedragen hoeft te worden. Maar dit geldt niet als je vliegt naar of vanuit een land waar het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer verplicht is, zoals op dit moment in Spanje. En dat zal voorlopig ook nog zo blijven, zo heeft het Ministerie van Volksgezondheid in Spanje op woensdag bevestigd.

De Spaanse minister van Volksgezondheid Carolina Darias wil voorzichtig zijn en niet volledig de remmen losgooien. Pas sinds 20 april geldt in Spanje dat het mondkapje niet meer verplicht is in de binnenruimtes zoals in winkels, supermarkten, op de werkplek (tenzij de baas dat eist), horeca etc. In Spanje geldt sinds 20 april wél dat het mondkapje nog op bepaalde plaatsen verplicht is zoals: apotheken, fysiotherapeuten, tandartsen, seniorencentra, bejaardenhuizen, ziekenhuizen, medische centra en alle vormen van openbaar vervoer (bus, trein, metro, tram, taxi) inclusief vliegtuigen. Bij de stations en in een luchthaven hoef je geen mondkapje meer te dragen. 

Wat betekent dat voor het vliegen naar en vanuit Spanje? Dat betekent dat het mondkapje in het vliegtuig naar en vanuit Spanje nog steeds verplicht is. Dat geldt alleen in het vliegtuig en niet meer daarbuiten, dus bij het boarden en in de luchthavens. Luchtvaartmaatschappijen moeten het gebruik van het mondkapje controleren. Als je dus naar Spanje vliegt deze zomer neem dan altijd een mondkapje mee, dat is altijd verstandig bij je te hebben want het mondkapje geldt ook nog steeds als verplichting in de transferbus, lijndienstbus, metro, tram, trein, taxi etc.

Twee corona-regels Spanje

1) Het mondkapje moet gedragen worden in apotheken, fysiotherapeuten, tandartsen, seniorencentra, bejaardenhuizen, ziekenhuizen, medische centra en alle vormen van openbaar vervoer (bus, trein, metro, tram, taxi) inclusief vliegtuigen. Bij de stations en in de luchthaven hoef je geen mondkapje meer te dragen maar het wordt nog steeds aangeraden om dat wel te doen, zoals we HIER uitgebreid omschrijven.

2) Het is in Spanje op dit moment nog steeds verplicht om vanaf 12 jaar een digitaal EU-covidcertificaat te hebben om het land in te mogen reizen. Daarop wordt gecontroleerd bij de vliegvelden in Spanje. Het digitaal EU-covidcertificaat geeft aan of iemand volledig gevaccineerd is OF een negatief testresultaat heeft OF een bewijs van herstel van Covid-19 heeft. Dat hebben we HIER uitgebreid omschreven.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.