Wolven steeds vaker in dorpen gezien en dat blijft niet zonder problemen

Wolven steeds vaker in dorpen gezien en dat blijft niet zonder problemen
Beeld: Canva

Wolven steeds vaker in dorpen gezien en dat blijft niet zonder problemen

LEON – Het gaat steeds beter met de wolvenpopulatie in Spanje. Alhoewel dat goed nieuws is voor de dieren, leidt het ook tot steeds meer confrontaties met de mens. Het is al lang geen uitzondering meer dat een wolf gezien wordt in een dorps- of stadskern. Ook met de veehouderij zijn botsingen schering en inslag.

Afgelopen dinsdag nog maakte een chauffeur die circuleerde op de N-625 een filmpje van een wolf . Hij botste op het dier ter hoogte van het gehucht Santillán. Op de beelden  is te horen hoe de man zich verbaasd het dier in het dorp aan te treffen. “Kijk eens aan, een wolf tussen de huizen”, roept hij.

Bij de veehouders klinken ook klachten omtrent de wolvenpopulatie. Zij vertellen dat de kuddes herhaaldelijk worden aangevallen. Laatst zou er zelfs een kudde zijn geweest die werd beschermd door 28 grote honden, terwijl er toch nog dieren werden doodgebeten. Het bedrijf Colodrón Hernáiz in Puebla de Lillo verloor zo zelfs al een paar paarden. 

Een wolf zien nabij een bewoonde kern is steeds minder abnormaal. Jonathan Martínez, een inwoner van Besande, vertelt hoe zelfs het vee in het dorp niet meer veilig is. Onlangs werd nog een geit gedood in Besande. “En dat allemaal op mijn boerderij naast mijn huis, op amper vijf meter van mijn voordeur.”  Jonathan begrijpt wel dat de wolf moet doden om te overleven, maar vertelt dat het probleem er in ligt dat hij bijna niet meer bang is van de mens. Hij benadrukt dat de politici en de mensen aan de top moeten weten wat er in de dorpen gebeurt, omdat zij echt in de problemen komen door de groeiende populatie.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.