skip to Main Content
Meer dan 30.000 Catalanen de straat op als steunbetuiging voor het referendum

Meer dan 30.000 Catalanen de straat op als steunbetuiging voor het referendum

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Afgelopen zondag was het weer een Catalaans feestje waarbij ruim 30.000 personen de straten op waren gegaan om hun steun te betuigen aan de Catalaanse regionale premier Carles Puigdemont voor de verklaringen van afgelopen vrijdag waarop een datum werd vastgesteld voor het verboden en illegale referendum. Onder de betogers was ook de ex FC Barcelona trainer Pep Guardiola die fanatiek Catalaans is en de menigte toesprak.

Vorige week vrijdag heeft de Catalaanse regionale regering de datum bekend gemaakt waarop ze een referendum willen houden. Het gaat in principe om een referendum wat illegaal is en wat volgens de centrale regering in Madrid dan ook niet plaats zal vinden. Toch gaat de Catalaanse overheid rustig door met hun voorbereidingen waarbij tevens de vraag die gesteld zal worden bekend werd gemaakt.

Als steun voor deze beslissing van de regionale premier Carles Puigdemont, gingen zondag duizenden Catalanen de straten van Barcelona op. Eigenlijk was het epicentrum van de bijeenkomst het plein met de vier kolommen als eerbetoon aan Josep Puig i Cadafalch (Catalaanse modernisme architect) bij de magische fontein. Onder de ruim 30.000 demonstranten waren ook diverse Catalaanse bekendheden zoals zangers, acteurs en actrices en sporters waaronder de ex FC Barcelona trainer en fanatiek voorstander van een referendum Pep Guardiola die een toespraak hield in het Catalaans, Spaans en engels.

Naast de Catalaanse bevolking die in grote aantallen naar Barcelona waren gekomen, waren er ook veel politici en burgemeesters van zo’n 100 gemeenten in Catalonië. Ondanks het feit dat het een massale bijeenkomst leek bleek de opkomst toch veel minder groot dan bij andere soortgelijke manifestaties van Catalaanse vrijheidsuiting.

Wat in ieder geval wel zeker is, is dat het debat over het wel of niet door laten gaan van een referendum, de vraag die gesteld wordt en de houding van de centrale regering in Madrid weer opnieuw begonnen is. Mede dankzij de stugge houding van de Catalanen en de Spaanse regering begint er een steeds groter wordende kloof te ontstaan tussen Catalonië en de rest van Spanje waarbij veel Spanjaarden het helemaal gehad hebben met de drang van de Catalanen. Daarnaast vinden veel in Catalonië wonende Spanjaarden en Catalanen dat de overheid in Catalonië zich eens meer bezig moet gaan houden met de dagelijkse gang van zaken en minder met de drang als eigen staat door te gaan, iets wat volgens velen toch nooit zal gebeuren en zelfs niet haalbaar is.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
  1. Het vorige referendum heeft 90% gekozen voor JA, maar er waren maar 20% stemmers !

  2. Guardiola wil dus dat het grote FC Barcelona in de Catalaanse competitie gaat spelen? Ik kan het me niet voorstellen! Het zoveelste voorbeeld van het een rad voor ogen draaien van de kiezers.

    1. Ja het is niet te geloven iemand met zo’n reputatie dat hij zich laat leiden door een paar van die gekken. Gelukkig is het grootste deel (de stille meerderheid) thuis gebleven. Dat handjevol Catalanen beseffen niet wat hun te wachten staat.

  3. Barcelona (de stad en Haar voorsteden) wonen 5.029.181 (2011)
    Of wel 7,5 miljoen inwoners in heel Catalonië .
    Dus is 30,000 maar een druppel op de gloeiende plaat

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken