De gevaarlijkste weg met 365 bochten van Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

De gevaarlijkste weg met 365 bochten van Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LAS PALMAS – De GC-200 weg tussen de gemeenten Agaete en La Aldea op het Canarische Eiland Gran Canaria wordt omschreven als de gevaarlijkste weg van Spanje. Degene die deze weg door het Natuurpark Tamadaba al eens heeft gereden zal er zeker een schouderblessure aan over hebben gehouden want het deel tussen deze twee dorpen heeft maar liefst 365 bochten.

De weg tussen Agaete en La Aldea in het noordwesten van Gran Canaria is zo’n 50 km lang, heeft 365 bochten en aan de ene kant de hoogte van het Tirma gebergte en aan de andere kant de diepte van de Atlantische Oceaan. Tot 1970 ontbrak het op deze weg aan een degelijke wegafscheiding waardoor er zo’n 40 doden waren te betreuren toen deze met de auto in zee of op de rotsen belanden.

Vanwege het hoog aantal dodelijke verkeersslachtoffers werd deze weg omschreven als de gevaarlijkste weg van Spanje. Tegenwoordig is er wel een degelijke wegafscheiding en is het wegdek aanzienlijk verbeterd maar is het nog steeds toegestaan om 80 km/uur te rijden. Die snelheid is moeilijk te halen met de 365 bochten (voor elke dag van het jaar een bocht) die vaak zo scherp zijn dat er flink geremd en geschakeld moet worden.

De bochten zijn al erg maar de berg zorgt er ook voor dat er regelmatig kleinere en grote rotsen en gesteente naar beneden komt en op het wegdek terecht komt. Er vinden zo’n 150 aardverschuivingen per jaar plaats waardoor de weg op sommige momenten dagenlang is afgesloten.

Gedurende jaren was er geen andere mogelijkheid om van het ene dorp naar het andere te rijden maar nu is er de GC-2 weg die vanaf La Aldea tot halverwege de oude route tot El Risco te rijden is. Hierdoor kan het ergste deel van de weg, de 16 km waar de meeste aardverschuivingen plaatsvinden, vermeden worden en wordt de reistijd aanzienlijk verkort.

Als je echter Gran Canaria bezoekt en een rondreis wilt maken met de auto of motor om het eiland te leren kennen, dan moet je zeker deze weg met 365 bochten niet overslaan. Het is de moeite waard … als je geen haast hebt en van het uitzicht met uitzicht op het buureiland Tenerife wilt genieten.

Ga naar de inhoud