menu: rubrieken, zoeken & meer

Geeft België de Catalonië regio woensdag weer een rood reisadvies? (UPDATE)

Geeft België de Catalonië regio maandag weer een rood reisadvies?
Beeld: ECDC (aangepast)

Geeft België de Catalonië regio woensdag weer een rood reisadvies? (UPDATE)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Belgische autoriteiten kijken voor de bepaling van hun reisadviezen onder andere naar de wekelijkse kaart van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) waarop groene, rode en oranje kleuren staan waarmee de corona-situatie in gebieden of landen wordt aangegeven. Afgelopen donderdag werd Catalonië in Spanje van oranje naar rood aangepast wat betekent dat België hoogstwaarschijnlijk maandag hetzelfde zal doen.

ATTENTIE: Vanaf woensdag 16 juni heeft Catalonië op aanraden van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) weer de kleurcode ROOD gekregen van België, KLIK HIER voor meer informatie.

België kijkt elke zondag naar de lijst van landen en de kleurcodes waarbij men de  wekelijkse informatie van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) in acht neemt. Wijzigingen worden dan vanaf maandag ingevoerd en als een gebied of land naar rood verandert wordt dat in bepaalde omstandigheden op woensdag ingevoerd.

Op dit moment hebben voor België 10 gebieden of regio’s in Spanje nu de ORANJE kleur: Galicië, Asturië, Cantabrië, Navarra, Extremadura, Valencia regio, Catalonië, Murcia regio, Balearen en de Canarische Eilanden.

Afgelopen maandag 7 juni kreeg Catalonië de oranje kleur nadat het ECDC de kaart had aangepast maar afgelopen donderdag werd Catalonië weer op rood geplaatst waardoor de kans groot is dat België deze maandag Catalonië ook weer op rood zal plaatsen. 

De regio’s Aragón, Andalusië, Castilla-La Mancha, Castilië en León, Madrid regio, La Rioja, Baskenland, Ceuta en Melilla hebben op dit moment nog steeds kleurcode ROOD wat betreft het reisadvies. Dat geldt ook voor Andorra.

Er wordt in de Belgische pers al snel geschreven dat Catalonië komende maandag 14 juni weer een rode kleur krijgt maar dat is officieel nog niet bekend gemaakt. Op de website van de Belgische autoriteiten (KLIK HIER) is te lezen: 

OPGELET  deze kaart wordt enkel ter informatie gepubliceerd, de officiële nationale updates voor België vinden plaats op zondag. Het vormt geen rechtsgeldige reden om de Belgische regels niet na te leven. Daarom zijn de op deze pagina gepubliceerde kleurcodes de enige codes waarmee rekening wordt gehouden bij de risicobeoordeling (bv. via het Passenger Locator Form).