Wordt het vaccineren voor de inwoners van Spanje in een andere vakantieregio mogelijk?

Wordt het vaccineren voor de inwoners van Spanje in een andere vakantieregio mogelijk?
Beeld: 123rf

Wordt het vaccineren voor de inwoners van Spanje in een andere vakantieregio mogelijk?

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er wordt in Spanje door de regionale overheden en het Ministerie van Volksgezondheid gediscussieerd over de mogelijkheid van vaccinatie in een andere autonome regio dan waar iemand woonachtig is. Het gaat dan hoofdzakelijk om de plaatsing van de tweede dosis aangezien deze datum voor veel inwoners van Spanje samenvalt met de vakantiemaanden. En hoe zit dat met buitenlandse toeristen, kunnen die ook in Spanje gevaccineerd worden deze zomer?

Als eerste het antwoord op de laatste vraag. Nee, buitenlandse toeristen of reizigers kunnen niet in Spanje een tweede dosis van het corona-vaccin krijgen. Onderling hebben de 27 EU-lidstaten afgesproken dat burgers gevaccineerd moeten worden in het land waar ze woonachtig zijn.

Woont een Belg of Nederlander officieel in Spanje dan worden zij in Spanje gevaccineerd. Woont een Nederlander of Belg die lange tijd in Spanje verblijft of daar op vakantie gaat maar officieel woonachtig is in België of Nederland, dan moeten zij in eigen land gevaccineerd worden.

Het was echter de regionale premier van Galicië die wel wat zag in het vaccineren van buitenlandse toeristen in Spanje want dat zou goed zijn voor het toerisme. Maar niet veel later moest hij zijn woorden alweer terugnemen omdat er simpelweg niet genoeg vaccins beschikbaar zijn om én de inwoners van Spanje én de bezoekers van het land te vaccineren.

Maar hoe zit dat dan met de inwoners van Spanje die deze zomer ergens anders op vakantie gaan? De regel is dat de inwoners van het land gevaccineerd worden in de autonome regio waar ze woonachtig zijn. Dat wil bijvoorbeeld zeggen dat iemand die in Catalonië woont ook daar gevaccineerd wordt en niet in Murcia. Iemand die in Madrid woont wordt daar gevaccineerd en niet in Andalusië etc.

Maar tijdens de zomermaanden verplaatsen de inwoners van Spanje zich veel en gaan ze op vakantie of familiebezoek in andere autonome regio’s. En dat gebeurt in de periode dat veel mensen wachten op een tweede of zelfs een eerste dosis van het corona-vaccin. Dus de vraag is, kunnen zij in een andere regio gevaccineerd worden?

Daar buigen de regionale overheden en het Ministerie van Volksgezondheid zich volgende week over. De autonome regio’s Andalusië, Valencia regio, Balearen, Castilla-la Mancha, Galicië en Cantabrië zijn daar voorstanders van maar andere regio’s hebben daar nog geen trek in en kiezen ervoor om eerst hun eigen inwoners te vaccineren.

Verder is het zo dat de registratie gebeurt door de regionale gezondheidsinstellingen en dat de regionale overheden vaccins ontvangen die gerelateerd zijn met het aantal inwoners in een bepaalde regio.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.