Search
menu
Search

Leer de ‘Vías Verdes’ fiets/wandelpaden over oude spoorlijnen in Spanje kennen

Oeps ... foto ontbreekt!

Leer de ‘Vías Verdes’ fiets/wandelpaden over oude spoorlijnen in Spanje kennen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In Spanje kun je op heel veel plaatsen goed, mooi en fantastisch wandelen en fietsen en de Vías Verdes zijn ook een onderdeel van het netwerk van wandel- en fietspaden. De ‘Groene Wegen’ zijn oude spoorlijnen die niet meer in gebruik zijn en die nu hergebruikt worden als niet gemotoriseerde routes die men te voet of per fiets kan afleggen. Op dit moment telt Spanje een netwerk van 126 Vías Verdes met in totaal 3.200 kilometer aan wandelpaden, prachtig gelegen in de natuur.

Sinds dat men in het jaar 1993 is begonnen met het opnieuw inrichten en hergebruiken van oude spoorlijnen die vaak in verval waren geraakt, is het netwerk van Vías Verdes gestaag uitgegroeid tot een totaal van 126 Groene Wegen verdeeld over heel Spanje.

Met een totale lengte van 3.200 kilometer kunnen wandelaars en fietsers genieten van de oude trein infrastructuur zoals bruggen en tunnels die nu om zijn getoverd tot prachtig gelegen wandel/fietspaden. Het aantal Vías Verdes is groeiende en er komen elk jaar wel enkele nieuwe Groene Wegen bij of reeds bestaande routes worden beter of langer gemaakt.

Duurzaam

Deze Groene Wegen zijn een aantrekkelijke en duurzame manier om van de natuurlijke omgeving en van een rijk Spaans spoorwegerfgoed te genieten. De Vías Verdes vergemakkelijken het beoefenen van actieve en gezonde recreatie en bevorderen een mentaliteitsverandering ten gunste van duurzame mobiliteit in de huidige samenleving.

Dat klinkt allemaal leuk en aardig maar eigenlijk is het belangrijkste dat deze Groene Wegen prachtig gelegen zijn in de natuur en het wandelen of fietsen over de oude spoorweglijnen makkelijk door iedereen te doen is.

Houdt er echter wel rekening mee dat deze speciale wandel- en fietspaden in de meeste gevallen door de natuur gaan waarbij leuke dorpjes en andere monumenten niet langs de route liggen. Om die te bekijken dien je dus van de route af te wijken. Daarnaast kan het voorkomen dat op sommige routes het onderhoud niet al te best is. Dat komt deels door vandalisme en deels door het uitgestrekte netwerk van wandel- en fietspaden dat onderhouden dient te worden.

Spoorwegen

De Vías Verdes worden beheerd door de Stichting Spaanse Spoorwegen (FFE) waarbij het concept van de Groene Wegen niet ophoudt bij het geschikt maken van de oude spoorlijnen maar ook de restauratie van meer dan 100 oude spoorwegstations die langs de vele routes te vinden zijn. Deze gebouwen worden klaargemaakt voor diensten als horeca, fietsverhuur, informatiecentra, overnachtingen etc.

Routes

De Groene Wegen bieden vele mogelijke en verschillende routes door de natuur met routes van slechts enkele kilometers lang tot plattelandsroutes van meer dan 200 kilometer. Alle routes zijn daarnaast origineel, aantrekkelijk en gevarieerd waardoor het goede alternatieven zijn voor diegene die landschappen, cultuur en het erfgoed van Spanje willen leren kennen op een makkelijke, actieve en duurzame manier. Bekijk HIER de omschrijvingen van alle routes.

groenewegen

Voorbereiden

Voordat je aan een Vía Verde begint is het wel vaak verstandig om informatie in te winnen op de website van de VÍAS VERDES of de folders na te lezen over de mogelijkheden en toestand van de Groene Wegen die men wil gaan bewandelen of fietsen. De informatie is op de website beschikbaar in het Spaans en in het Engels. Meer informatie kun je ook nalezen in deze Nederlandse folder (uit 2016) die je HIER kunt downloaden in PDF.

Voor Android telefoons heeft Via Verde sinds 2019 ook een speciale smartphone app met daarin een kaart en alle routes. Helaas is deze app alleen nog in het Spaans te gebruiken. Bekijk de app HIER in de Google Play Store en HIER in de iOS App Store.

Eigenaardigheden

  • In Andalusië zijn 22 Vías Verdes te vinden waarbij een van de meest bijzondere de Via Verde del Aceite in Jaén is
  • In Madrid heeft men de mogelijkheid om met de metro naar het beginpunt van een Via Verde te reizen. Het gaat om de Via Verde del Tajuña.
  • Op het eiland Mallorca ligt een Via Verde die de stad Manacor verbindt met Artá, een route van 29 kilometer langs onder andere San Lorenzo de Cardessar en Son Servera.
  • Aan de Costa Brava ligt de Via Verde del Carrilet II die vanaf de stranden van Sant Felíu over een 39 kilometer lange route het binnenland in gaat.
  • Aan de Costa Dorada ligt de Via Verde meer naar het binnenland in de Terra Alta en verbindt de stations van Arnes met die van Pinell de Brai. Deze route is 24 kilometer lang.
  • In de provincie Alicante zijn zes Groene Wegen te vinden waaronder de routes bij Denía, Alcoi, Torrevieja en Ibi. De provincie Castellón en Valencia hebben ook gezamenlijk acht Vias Verdes.

Ga naar de inhoud