skip to Main Content
EU-commissie begonnen met procedure voor sancties vanwege begrotingstekort Spanje

EU-commissie begonnen met procedure voor sancties vanwege begrotingstekort Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

europa5aMADRID – De Spaanse regering kan een miljarden euro’s kostende sanctie gaan krijgen van de Europese Commissie wanneer de EU-ministers het eens kunnen worden over de hoogte en de procedure. Naast Spanje kan ook buurland Portugal een sanctie krijgen vanwege het begrotingstekort.

Al voor de verkiezingen van 26 juni jongstleden in Spanje werd er gesproken over een begrotingstekort waarmee Spanje haar huiswerk niet goed had gedaan. Hierover zouden sancties komen en daar is men nu mee begonnen. De EU-ministers hebben deze dinsdag groen licht gegeven zodat de Europese Commissie Spanje en Portugal sancties kan geven.

De sancties kunnen voor Spanje oplopen tot 2 miljard euro terwijl Portugal maximaal 346 miljoen euro aan boetes kan krijgen. Hoeveel het precies zal gaan worden moet voor 22 juli bekend worden gemaakt door de Europese Commissie.

Spanje krijgt nog 10 dagen de tijd om met goede argumenten te komen voor een lagere boete, let wel, een boete zal er komen. Daarnaast komt Spanje niet onder de opschorting van subsidies uit.

Het is voor Spanje en de premier in functie niet echt goed nieuws aangezien Mariano Rajoy nog druk bezig is met onderhandelingen over een nieuwe regering. De druk die door de EU wordt uitgeoefend zal deze onderhandelingen niet ten goed komen.

Het is voor de EU de eerste keer dat een euroland dat niet voldaan heeft aan de begrotingsafspraken een boete kan verwachten. Het zijn nu echter twee landen die sancties zullen krijgen waarmee het Iberische Schiereiland er niet goed vanaf komt – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken