skip to Main Content
Puigdemont wordt door Duitsland aan Spanje uitgeleverd voor verduistering
El Pais

Puigdemont wordt door Duitsland aan Spanje uitgeleverd voor verduistering

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Puigdemont wordt door Duitsland aan Spanje uitgeleverd voor verduistering

El Pais

BARCELONA – De rechtbank in Schleswig-Holstein in Duitsland heeft besloten om de voor de Spaanse justitie gevluchte voormalige regiopremier van Catalonië Carles Puigdemont uit te leveren aan de Spaanse autoriteiten. De Duitse rechters benadrukken echter dat Puigdemont in Spanje alleen terecht kan staan voor verduistering van overheidsgeld en niet voor rebellie wat de Spaanse rechter Llarena wel wil.

De Duitse rechtbank van Schleswig-Holstein heeft besloten om Carles Puigdemont aan Spanje uit te leveren. Dat zal dan alleen voor verduistering (malversación) zijn en niet voor rebellie (rebelión) zoals gevraagd door de rechter van het Hooggerechtshof in Spanje Pablo Llarena.

Bovendien is het volgens het criterium van de officier van justitie zo dat de politicus in vrijheid moet blijven aangezien hij tot dit moment heeft voldaan aan al zijn juridische verplichtingen. Volgens de Duitse rechtbank is er geen vluchtgevaar van de voormalige regiopremier en hoeft hij niet opnieuw in voorlopige hechtenis in afwachting van zijn uitlevering aan Spanje. De verdediging van Puigdemont gaat tegen de beslissing van de Duitse rechter in beroep.

Volgens Europees recht

Naar het oordeel van de Duitse rechtbank komen de feiten die de Spaanse magistraat toekent aan de voormalige regiopremier niet overeen met die welke in Duitsland een misdaad van “hoogverraad” zou zijn (artikel 81 van het Duitse wetboek van strafrecht) of een van de verstoring van de openbare orde (artikel 125).

Dat wil zeggen, er was niet genoeg geweld – een argument dat het hof vanaf het begin heeft gehandhaafd – om te overwegen dat er iets vergelijkbaars was aan rebellie. De Duitse rechter legt ook uit dat Puigdemont niet tot dergelijk geweld heeft aangezet omdat hij alleen geïnteresseerd was in het houden van het 1O-referendum, iets wat zijn collega Llarena anders ziet.

Corruptie

Wat de verduistering betreft zegt de rechtbank in Duitsland dat het niet nodig is om naar het Duitse Wetboek van Strafrecht te kijken om het te evalueren aangezien deze misdaad deel uitmaakt van de lijst met Europese wetgeving voor de uitvoering van euro ordenes (hoewel binnen de term “corruptie”) zoals rechter Llarena het omschrijft.

De Duitse rechter verzekert ook dat Puigdemont als voormalige premier van Catalonië zich ervan bewust was dat het houden van een verondersteld referendum economische kosten met zich mee zou brengen en dat er afdoende aanwijzingen zouden kunnen zijn dat er overheidsgeld werd gebruikt. Dit moet echter door een Spaanse rechtbank worden beoordeeld, voegt de rechter in Schleswig-Holstein eraan toe.

Geen politieke kwestie

De Duitse rechter geeft daarnaast aan dat hij niet geloofd in een “politieke vervolging” zoals de verdediging van Puigdemont graag wil doen geloven. De Duitse rechter geeft ook aan dat hij het volste vertrouwen heeft in het Spaanse rechtssysteem.

Gevangenisstraffen

Verduistering van overheidsgeld of corruptie heeft volgens het Spaanse strafboek een gevangenisstraf tussen de 2 en 6 jaar als het gaat om minder dan 250.000 euro. Die celstraf kan stijgen tot 12 jaar naarmate het verduisterde bedrag hoger wordt. Volgens rechter Pablo Llarena is er tenminste 1,6 miljoen euro aan overheidsgeld  gebruikt voor het illegale referendum van 1 oktober 2017.

Samengevat

Puigdemont vluchte vlak na het uitroepen van de Catalaanse Republiek op 27 oktober 2017 maar nog voordat de Spaanse rechtbank hem daarvoor verantwoordelijk stelde eind oktober naar Brussel waar hij zich later melde bij de Belgische justitie. Op 25 maart 2018 werd hij echter na een bezoek aan Denemarken na de grensovergang in Duitsland gearresteerd vanwege een Europees opsporingsbevel.

Puigdemont werd overgebracht naar de gevangenis van Neumünster waar hij 12 dagen later na het betalen van 75.000 euro borgsom op vrije voeten kwam in afwachting van de definitieve beslissing over zijn uitlevering aan Spanje.

Op 5 april dit jaar besloot de Duitse rechter de voormalige regiopremier van Catalonië niet voor rebellie (of Hoogverraad zoals dit in Duitsland heet) uit te leveren aan Spanje. Er werd toen nog wel besloten om te kijken naar uitlevering voor verdusitering van overheidsgeld.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 13 reacties
 1. Inderdaad, dat het referendum op vraag van Rajoy door het gerecht illegaal werd verklaard weten we intussen wel allemaal. Twijfel bestaat echter over het feit of daarbij misbruik werd gemaakt van gemeenschapsgeld. Volgens ex-minister Montoro alvast niet.

 2. Klopt, het referendum werd illegaal verklaard door een Spaanse rechtbank. Twijfel bestaat echter over het feit of daar ook misbruik van gemeenschapsgeld mee gemoeid was. Volgens ex-minister Montoro alvast niet.

 3. De Spaanse precident Pedro Sánchez gaat akkoord om Carles Puigdemont te berechten voor verduistering, zoals door rechter Llarena is geplant. Voor rebellie geldt alleen de spaanse wet. Nu moet de Europesche wetgeving aangepast worden? In Brussel wordt al flink gekielhaald. Jammer dat het geld ‘toen’ niet besteed werd voor werkgelegenheid, schoolverlaters en onderwijs. In Catalunia heeft een groot gedeelte van de jeugd geen toekomst.

 4. Puigdemont legt zich niet neer bij deze uitspraak. Hij tekent beroep aan bij het Duits Grondwettelijk Hof, zegt zijn Belgische advocaat Paul Bekaert. Volgens de advocaat moet het Hof in Karlsruhe over drie maanden een uitspraak doen, en blijft Puigdemont tot dan op vrije voeten in Duitsland.

 5. Ieder die gemeenschapsgeld verduistert, wie dan ook, waar dan ook, onder welke noemer? zal moeten uitleggen, of dit terrecht was. Die kans krijgt Puigdemont. Een proces waar hij kan uitleggen hoe, eerlijk en natuurlijk alles is verlopen. Op de vlucht blijven is niet het goede antwoord. Wees een heer, sterk en laat iedereen zien hoe het recht in Spanje functioneert: duidelijk lukt het de Duitse rechtbank hierover een positief antwoord te geven. Of deugt die ook niet? Dan is het juist Puigdemont die zich in de beklagingsbankje mag verdedigen. Kom op man, verdedig je. Je hebt immers voor deze lijdingsweg gekozen.

  1. Beetje naief. Die Puigdemont en trawanten zijn de Catalaanse onafhankelijkheid gaan ophitsen juist om hun corruptie te verbloemen. Het zijn schurken, allemaal. En verdraaid toevallig dat er nu een uitlevering komt nu er in Madrid een ongekozen socialist plotseling premier is. Ook zo iets. Rajoy had hem opgesloten en de sleutel weggegooid. Terecht. Die Catalaanse ¨onafhankelijkheids¨ bende heeft, geheel onnodig, verschrikkelijk veel schade aangericht in Catalonie. Laat ze maar boeten.

   1. Evert, uiteraard is uw reactie voorinfenomen. U spreekt van de ‘trawanten’ van carles Puigdemont. Verder hebt u het over ‘allemaal criminelen’ . Dat u niet akkoord gaat (om welke reden dan ook) met de onafhankelijkheid van Catalunya is uw goed recht. Dat u mensen aan de schandpaal nagelt, nog voor ze een ‘eerlijk’ proces hebben gekregen, toont alleen maar aan dat u niet hoog oploopt met de rechtstaat. Met dat laatste moet ik u gelijk geven: Spanje is geen rechtstaat. Dank voor uw bewijs. Anderzijds verwijst u naar Franco Rajoy, ooit eerste minister van Spanje. Vandaag vervolgd door het gerecht voor verduisteren van sommen geld, waar gewone mensen enkel van kunnen dromen. Waar is uw logica in dit verhaal???

  2. In een rechtstaat krijgt iemand die beschuldigd wordt van verduistering de kans om zicht voor de rechtbank te verdedigen. Zolang de rechter deze beschuldiging niet heeft omgezet in een veroordeling is de man onschuldig en is het fout hem te beschrijven als iemand die gemeenschapsgeld verduistert. De vlucht van Puigdemont had niets te maken met deze beschuldiging maar alles met een (zoals is gebleken terechte) vrees voor een onrechtmatige opsluiting van vele maanden. De door de Duitse wet voorziene beroepsprocedure die hij nu instelt heeft m.i. dezelfde grond en ook in dit geval is zijn vrees terecht aangezien de andere politici nog steeds, zonder enige vorm van proces, opgesloten blijven. De Duitse rechter heeft beslist dat de door Spanje geformuleerde argumenten volstaan voor een uitlevering, maar heeft zich geenszins uitgesproken over het feit of het organiseren van een referendum moet worden gezien als een verduistering van gemeenschapsgeld. Dit oordeel komt de Spaanse rechtstaat toe en gelukkig voor Puigdemont en zijn collega’s waait daar nu een andere wind.

    1. Klopt, het referendum werd illegaal verklaard door een Spaanse rechtbank. Twijfel bestaat echter over het feit of daar ook misbruik van gemeenschapsgeld mee gemoeid was. Volgens ex-minister Montoro alvast niet !

    2. Mevrouw of meneer ‘anoniem’, hert zou van moed getuigen indien u onder uw eigen naam een reactie zoudt sturen. In een ernstige pers maken anonieme reacties zelfs geen kans. Bij de redacteur van ‘Spanje vandaag’ kan dit wel. Zegt veel over de redactie…

     1. Laat de redactie even erbuiten Staf!
      Iedereen kan zich hier aanmelden zoals hij of zij wil, bij de redactie is gewoon een e-mail adres bekent van de mensen die hier reageren, niets mis mee dus.
      Wellicht is het nog niet zo gek van Anoniem om zich zo te noemen, gezien de reacties van sommigen hier op zijn of haar berichten.

      Ok, ik zal me aan de regels houden en ook iets over het bericht zeggen.
      Dat Miel denkt dat er ¨nu een andere wind waait in de Spaanse rechtspraak¨ geeft aan dat hij niets weet van scheiding tussen politiek en rechtspraak.
      Laten we simpel vaststellen dat iemand die een land uitvlucht, op voorhand al weet dat hem of haar iets boven het hoofd hangt, of dat iets zegt over de vluchter of over de rechtspraak en de politiek, dat laat ik maar aan anderen om daarover iets te zeggen. Feit is dat de Duitse rechter de mensen die vast zitten of gezocht worden, GEEN politieke gevangenen wilde noemen!

      Als de mensen die gevlucht zijn zo overtuigd zijn van hun onschuld moeten ze dat toch zonder meer kunnen aantonen, sterker nog, het is het OM dat moet aantonen dat ze schuldig zijn. Als ze dat niet zijn, dan is er dus onvoldoende bewijs om ze te veroordelen. Het feit dat Duitsland toestemming geeft om hem uit te leveren, geeft aan dat de rechter daar kennelijk meer weer dan wij hier allemaal, dus we kunnen uren berichten 5 keer onder 1 artikel zetten, maar we kunnen ook gewoon de rechtspraak in Duitsland en wellicht daarna in Spanje een kans geven en zien wat er dan gebeuren zal. Al het andere is speculeren, door iedereen, inclusief mijn persoon, want ook ik heb geen 100% inzicht in de hele zaak, net zoals jij dat niet hebt Miel, dus laten we gewoon afwachten en ondertussen mensen laten reageren zoals ze dat willen, mits zonder schelden etc. en dus ook als iemand zich ¨Anoniem¨ wil noemen, laat zo iemand lekker. De redactie heeft regels voor deze website en het is hun website, als zij dus vinden dat iemand zich niet aan die regels houdt, dan lossen zij dat wel op!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken