Aragón vijfde autonome regio met mondkapjesplicht in Spanje

Aragón vijfde autonome regio met mondkapjesplicht in Spanje
Beeld: 123rf

Aragón vijfde autonome regio met mondkapjesplicht in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ZARAGOZA – Vanaf maandag 13 juli zal het dragen van mondkapjes in de autonome regio Aragón ook verplicht worden. Dat wil zeggen dat of er nu wel of niet sprake is van de anderhalve meter afstand, een mondkapje moet altijd gedragen worden. Daarmee voegt Aragón zich in het steeds langer wordende rijtje van Spaanse regio’s waar het dragen van een ‘mascarilla’ altijd verplicht is op straffe van 100 euro boete.

Op donderdag 9 juli werd het altijd dragen van een mondkapje verplicht in de autonome regio Catalonië en niet veel later op zaterdag volgden andere autonome regio’s zoals de Balearen eilanden, Extremadura en Andalusië die of al een mondkapjesplicht hebben ingevoerd of waar dit begin deze week verplicht zal worden.

Aragón heeft op dit moment in de provincies Huesca en Zaragoza opnieuw te maken met een stijging van lokale corona-uitbraken maar voor de regioregering is dat reden genoeg om een mondkapjesplicht in te stellen die hoogstwaarschijnlijk deze maandag wordt aangenomen waarna deze actief zal worden als deze nieuwe corona-maatregel gepubliceerd wordt in de regionale Staatskrant.

Aragón is daarmee de vijfde autonome regio na Catalonië, Extremadura, de Balearen eilanden en Andalusië waar een mondkapjesplicht zal komen voor alle inwoners en alle toeristen die deze regio’s bezoeken. 

LEESTIP: Het hoe en wat over het mondkapjes gebruik en plicht in Spanje

In het zuiden van de provincie Huesca ontstonden de eerste grote corona-uitbraken na beëindiging van de noodtoestand in Spanje en nu heeft Aragón te maken met lokale corona-uitbraken in de deelgebieden (comarcas) Bajo Cinca, Cinca Medio, La Litera en Bajo Aragón-Caspe met meer dan 369 positief op COVID-19 geteste personen. Ook in Zaragoza stad kwamen er tientallen nieuwe besmettingsgevallen bij. 

Het dragen van mondkapjes is zoals we HIER beschrijven al verplicht in heel Spanje wanneer de anderhalve meter social distance niet gehandhaafd kan worden maar steeds meer autonome regio’s (die hun eigen regels kunnen bepalen) voeren een  mondkapjesplicht in waarbij deze ‘mascarillas’ altijd gedragen moeten worden.

Op dit moment geldt dat voor Catalonië, Extremadura, Balearen, Andalusië en Aragón. Andere autonome regio’s zoals Murcia, Valencia regio, Madrid, Asturië, Cantabrië en Baskenland kunnen zich in het rijtje van regio’s met een mondkapjesplicht voegen maar de beslissingen zijn daar nog niet officieel genomen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.