Catalonië verscherpt corona-lockdown in de provincie Lerida (UPDATE)

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Catalonië verscherpt corona-lockdown in de provincie Lerida
Beeld: Europa Press

LERIDA – Ondanks de genomen maatregelen komen er in het Segrìa deelgebied van de provincie Lerida in Catalonië steeds meer met coronavirus besmette personen bij terwijl er steeds minder ziekenhuisbedden ter beschikking zijn. Daarom hebben de regionale autoriteiten in Catalonië besloten dat vanaf maandag niemand meer in of uit bepaalde steden en dorpen mag reizen waarmee de lockdown en quarantaine strenger wordt.

Inwoners van de provinciale hoofdstad Lerida en van de dorpen Alcarràs, Aitona, Seròs, Soses, La Granja d’Escarp, Massalcoreig, Torres de Segre, Suchs en Raimat mogen vanaf maandag middernacht (00:00 uur) deze niet meer verlaten of binnenkomen

UPDATE: Ondanks dat de regionale autoriteiten in Catalonië besloten hebben om vanaf deze maandag delen van de Segrìa deelregio en de stad Lerida een stap terug te laten gaan naar een complete lockdown, heeft een rechter beslist dat het een onevenredige maatregel is en onder de bevoegdheid van de Spaanse staat valt en niet onder die van de autonome regioregering Generalitat de Catalunya. De rechter zegt dat als men kijkt naar de cijfers een vergaande maatregel zoals een complete lockdown onevenredig en overdreven is.

Veel inwoners van de stad klaagden ook al op zondag en kwamen bijeen in de stad Lerida maar er is nu ook veel onzekerheid omdat het niet zeker is of men nu wel of niet binnenshuis moet blijven. De regionale premier Quim Torra heeft aangegeven de beslissing van de rechter niet te accepteren en door te gaan met zijn plan voor een lockdown van dit deelgebied.

Het Segrìa gebied in de provincie Lerida werd op 4 juli al grotendeels afgesloten voor de inwoners maar men mocht nog wel op straat rondlopen, werken, boodschappen doen etc. Dat heeft er echter voor gezorgd dat het aantal besmettingsgevallen bleef stijgen en er steeds meer capaciteitsproblemen komen wat betreft ziekenhuisbedden in het regionale ziekenhuis.

Meer dan 210.00 inwoners van de Segrìa deelregio hebben te maken met bewegingsbeperkingen en men mag niet zomaar dit deel van Catalonië in en uit reizen. Het is nog wel toegestaan om over de snel- en autowegen te rijden om bv. van Aragón naar Catalonië te rijden en vice versa.

Vanwege de nieuwe corona-uitbraken in dit deel van Catalonië hebben de Belgische en Nederlandse ministeries van Buitenlandse Zaken hun reisadviezen aangepast van geel naar oranje. In het geval van België geldt dit (onterecht) voor heel Spanje terwijl men in Nederland alleen het getroffen deel in Catalonië heeft aangemerkt.

Naar aanleiding van deze corona-uitbraken heeft Catalonië ook sinds donderdag 9 juli een mondkapjesplicht. Het was de eerste autonome regio met de verplichting om altijd een mondkapje te dragen, ook als de anderhalve meter social distance te handhaven is maar vier andere autonome regio’s volgden en wie weet welke andere regio’s ook nog mondkapjesplichten gaan invoeren.

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de daarbij geplaatste foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden. Het artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
dag/nacht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.