menu: rubrieken, zoeken & meer

Catalonië verscherpt corona-lockdown in de provincie Lerida (UPDATE)

Catalonië verscherpt corona-lockdown in de provincie Lerida
Beeld: Europa Press

Catalonië verscherpt corona-lockdown in de provincie Lerida (UPDATE)

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LERIDA – Ondanks de genomen maatregelen komen er in het Segrìa deelgebied van de provincie Lerida in Catalonië steeds meer met coronavirus besmette personen bij terwijl er steeds minder ziekenhuisbedden ter beschikking zijn. Daarom hebben de regionale autoriteiten in Catalonië besloten dat vanaf maandag niemand meer in of uit bepaalde steden en dorpen mag reizen waarmee de lockdown en quarantaine strenger wordt.

Inwoners van de provinciale hoofdstad Lerida en van de dorpen Alcarràs, Aitona, Seròs, Soses, La Granja d’Escarp, Massalcoreig, Torres de Segre, Suchs en Raimat mogen vanaf maandag middernacht (00:00 uur) deze niet meer verlaten of binnenkomen

UPDATE: Ondanks dat de regionale autoriteiten in Catalonië besloten hebben om vanaf deze maandag delen van de Segrìa deelregio en de stad Lerida een stap terug te laten gaan naar een complete lockdown, heeft een rechter beslist dat het een onevenredige maatregel is en onder de bevoegdheid van de Spaanse staat valt en niet onder die van de autonome regioregering Generalitat de Catalunya. De rechter zegt dat als men kijkt naar de cijfers een vergaande maatregel zoals een complete lockdown onevenredig en overdreven is.

Veel inwoners van de stad klaagden ook al op zondag en kwamen bijeen in de stad Lerida maar er is nu ook veel onzekerheid omdat het niet zeker is of men nu wel of niet binnenshuis moet blijven. De regionale premier Quim Torra heeft aangegeven de beslissing van de rechter niet te accepteren en door te gaan met zijn plan voor een lockdown van dit deelgebied.

Het Segrìa gebied in de provincie Lerida werd op 4 juli al grotendeels afgesloten voor de inwoners maar men mocht nog wel op straat rondlopen, werken, boodschappen doen etc. Dat heeft er echter voor gezorgd dat het aantal besmettingsgevallen bleef stijgen en er steeds meer capaciteitsproblemen komen wat betreft ziekenhuisbedden in het regionale ziekenhuis.

Meer dan 210.00 inwoners van de Segrìa deelregio hebben te maken met bewegingsbeperkingen en men mag niet zomaar dit deel van Catalonië in en uit reizen. Het is nog wel toegestaan om over de snel- en autowegen te rijden om bv. van Aragón naar Catalonië te rijden en vice versa.

Vanwege de nieuwe corona-uitbraken in dit deel van Catalonië hebben de Belgische en Nederlandse ministeries van Buitenlandse Zaken hun reisadviezen aangepast van geel naar oranje. In het geval van België geldt dit (onterecht) voor heel Spanje terwijl men in Nederland alleen het getroffen deel in Catalonië heeft aangemerkt.

Naar aanleiding van deze corona-uitbraken heeft Catalonië ook sinds donderdag 9 juli een mondkapjesplicht. Het was de eerste autonome regio met de verplichting om altijd een mondkapje te dragen, ook als de anderhalve meter social distance te handhaven is maar vier andere autonome regio’s volgden en wie weet welke andere regio’s ook nog mondkapjesplichten gaan invoeren.