menu: rubrieken, zoeken & meer

Gaat Andalusië ook een mondkapjesplicht krijgen?

Gaat Andalusië ook een mondkapjesplicht krijgen?
Beeld: Europa Press

Gaat Andalusië ook een mondkapjesplicht krijgen?

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SEVILLA – Sinds donderdag 9 juli heeft de autonome regio Catalonië een mondkapjesplicht, iets dat op zaterdag 11 of maandag 13 ook verplicht is geworden in de autonome regio’s Extremadura en op de Balearen eilanden. Andere regio’s zoals Murcia, Valencia regio, Cantabrië en Baskenland denken er wel over na maar hebben nog geen concrete plannen bekend gemaakt op Andalusië na. De regio Aragón gaat ook begin komende week een mondkapjesplicht invoeren.

In Andalusië heeft de autonome regiopremier Juanma Moreno gemeld dat hij maandag de mondkapjesplicht voor gaat stellen aan het speciale corona-crisisteam van de regio. Mocht deze het altijd verplicht dragen van mondkapjes steunen dan zal dit in 48 uur tijd, dus vanaf woensdag 15 of donderdag 16 juli ook in Andalusië verplicht worden.

Dat zou dus betekenen dat alle inwoners en alle nationale en internationale bezoekers/toeristen altijd een mondkapje moeten dragen, ook wanneer een social distance van 1,5 meter mogelijk is. Op de mondkapjesplicht zijn enkele uitzonderingen die we HIER hebben omschreven en het niet dragen van een ‘mascarilla’ kan een boete van 100 euro opleveren.

Net zoals in Catalonië, Extremadura en de Balearen eilanden zullen de mondkapjes niet verplicht zijn tijdens het sporten, als men gaat zwemmen of zonnen bij zwembaden of op het strand en in zee en als men op een terras of in een bar en restaurants iets drinkt of eet omdat de eigenaren al de tafels en stoelen op een bepaalde afstand moeten plaatsen.

Lees HIER meer over het hoe en wat van de mondkapjesplicht in diverse autonome regio’s maar ook in de rest van Spanje wanneer de anderhalve meter afstand niet gehandhaafd kan worden.

ATTENTIE: Op zondag is alleen nog bekend dat het om een voorstel gaat van de regiopremier. De mondkapjesplicht is nog niet definitief goedgekeurd in Andalusië. We melden dit echter wel nu al op zondag zodat reizigers die de komende week naar Andalusië reizen zich kunnen voorbereiden.