menu: rubrieken, zoeken & meer

32 gemeenten in de Valencia regio krijgen opnieuw een avondklok

32 gemeenten in de Valencia regio krijgen opnieuw een avondklok
Beeld: Twitter

32 gemeenten in de Valencia regio krijgen opnieuw een avondklok

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – Het regionale Hooggerechtshof in de Valencia regio heeft ingestemd met het instellen van een avondklok in gemeenten met meer dan 5.000 inwoners waar de epidemiologische situatie dat vereist. Dat betekent dat de regionale overheid in 32 gemeenten in de Comunidad Valenciana van het Tribunal Superior de Justicia (TSJ) tussen 01.00 en 06.00 uur een ‘toque de queda’ mag instellen.

Op 9 juli werden in de Valencia regio nieuwe corona-maatregelen bekend gemaakt waaronder het sluiten van het nachtleven en de horeca vanaf 00.30 uur zoals we HIER om beschreven in een artikel. Die nieuwe corona-maatregelen zijn ingegaan op zaterdag 10 juli en gelden tot tenminste 24 juli 23.59 uur.

Op hetzelfde moment vroeg de regionale overheid van de Valencia regio aan het regionale Hooggerechtshof toestemming om opnieuw een avondklok in te stellen in de gemeenten waar de epidemiologische situatie dat vereist. Op maandag werd bekend dat het Tribunal Superior de Justicia toestemming heeft gegegeven om een avondklok in te stellen tot en met 24 juli 23.59 uur.

De Valencia regio is daarmee de eerste autonome regio die weer gedeeltelijk op lokaal niveau een avondklok heeft ingesteld. Spanje’s buurland Portugal heeft dat ook al gedaan en er is een kans dat ook Catalonië en andere autonome regio’s een avondklok krijgen, daar wordt althans veel over geschreven maar is nog niet bevestigd.

Vanaf nu hebben de volgende gemeenten te maken met een avondklok:

  • Provincie Castellón: Benicàssim
  • Provincie Alicante: Sant Vicent del Raspeig 
  • Provincie Valencia: Almàssera, Buñol, El Puig, Tavernes Blanques, Vilamarxant, Alboraya, Benaguasil, Benetússer, Benifaió, l’Eliana, Meliana, Moncada, Picanya, Picassent, Puçol, Requena, Riba-roja, Sedaví, Silla, Utiel, Alaquàs, Aldaia, Burjassot, Catarroja, Quart de Poblet, Xirivella, Gandia, Mislata, Paterna en Valencia stad.

Verder heeft het regionale hooggerechtshof ook geoordeeld dat de regionale overheid een limiet mag stellen aan het aantal personen dat in de sociale sfeer bijeen mag komen, te weten maximaal 10 personen.