menu: rubrieken, zoeken & meer

Europees Geneesmiddelenbureau raadt een extra coronaprik aan voor alle 60-plussers

Europees Geneesmiddelenbureau raadt een extra coronaprik aan voor alle 60-plussers
Beeld: 123rf

Europees Geneesmiddelenbureau raadt een extra coronaprik aan voor alle 60-plussers

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op dinsdag of woensdag wordt ook in Spanje opnieuw gediscussieerd over de extra corona-vaccinatie nu het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) een oproep heeft gedaan om alle 60-plussers zo snel mogelijk te vaccineren met een vierde coronaprik, ook wel booster-booster-prik genoemd. 

Op dit moment wordt de vierde coronaprik in Spanje alleen gezet bij 80-plussers, bewoners van verpleeghuizen en personen die vanwege hun leeftijd of specifieke aandoening een groter risico op ernstige ziekte hebben als zij besmet raken met het coronavirus.

Halverwege juni bevestigde het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid al dat het voor iedereen mogelijk zou zijn om na de zomer een vierde coronaprik te halen. Maar de nieuwe corona-varianten zorgen ervoor dat het aantal positief geteste personen en ook ziekenhuisopnames weer aan het stijgen is, niet alleen in Spanje maar in heel Europa.

En dat weet ook het Europees Geneesmiddelenbureau en daarom heeft de EMA bekend gemaakt dat zij aanraden om zo snel mogelijk een vierde coronaprik van Pfizer/BioNTech of Moderna te zetten bij alle 60-plussers. Het probleem daarbij is dat deze pharmaceutische bedrijven nog bezig zijn hun vaccins aan te passen aan de nieuwe corona-varianten. Toch raadt het EMA aan nu al te beginnen met de vierde coronaprik.

Daarbij raadt het EMA ook aan een vijfde corona-prik tijdens een nieuwe corona-vaccinatiecampagne begin herfst te zetten maar altijd wanneer de vier maanden verstreken zijn na de laatst gezette coronaprik.

En in Spanje?

In Spanje zal nog even gediscussieerd worden over het wel of niet zetten van de vierde coronaprik. Het Ministerie van Volksgezondheid heeft liever dat er gewacht wordt tot september wanneer de bestaande corona-vaccins aangepast zijn aan de nieuwe corona-varianten. Daarmee wordt voorkomen ‘te gehaast’ een vierde prik en daarna nog eens en vijfde prik te zetten. Er zijn echter veel regionale overheden die willen dat er nu al gestart wordt met de vierde coronaprik omdat het aantal ziekenhuisopnames en positief geteste personen van 60-plus aan het stijgen is.

Corona-prikken

Volgens de informatie van het Ministerie van Volksgezondheid (elke vrijdag) is het aantal volledig gevaccineerde personen gestegen naar 3.9113.419 personen met twee prikken (een prik in geval van het Janssen-vaccin), dat is 92,7% als gekeken wordt naar inwoners van Spanje van 12 jaar en ouder en 85,6% als gekeken wordt naar alle 47.398.695 inwoners (dus ook die onder de 12 jaar). In totaal zijn er 40.575.302 met twee prikken (vanaf 5 jaar) terwijl 41.264.287 personen (vanaf 5 jaar) gedeeltelijk zijn gevaccineerd.

Boosterprik

Er zijn inmiddels 25.523.374 personen die een ‘boosterprik’ hebben ontvangen, dat is 53,8% als gekeken wordt naar inwoners van Spanje van 12 jaar en ouder maar 81,8% van alle inwoners van 40 jaar en ouder en 92,5% als gekeken wordt naar de inwoners van 70 jaar en ouder. Weliswaar is men in Spanje begonnen met het zetten van een vierde coronaprik of ‘tweede boosterprik‘ maar daar zijn geen cijfers over bekend.