skip to Main Content
Insecten en dieren in Spanje die jouw vakantie flink kunnen verzieken
123rf

Insecten en dieren in Spanje die jouw vakantie flink kunnen verzieken

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Spanje is anders dan Nederland en België en ook de dieren en insecten zijn anders. Als je op vakantie gaat denk je daar waarschijnlijk niet over na maar op land, in de lucht en in de zee leven dieren en insecten die tijdens een vakantie flink vervelend en zelfs onaangenaam en gevaarlijk kunnen zijn.

In Spanje hoef je zeker niet bang te zijn dat je wordt aangevallen door een leeuw, olifant of beer (al kan dat wel in de Pyreneeën en Picos de Europa, de beer dan) maar je moet wel oppassen voor muggen, kakkerlakken, slangen, haaien, wespen en kwallen om er maar een paar te noemen.

Vakantie vieren hoort leuk en relaxed te zijn maar soms pakken de vakantiedagen verkeerd uit en dan heb je een probleem. Spanje is anders dan Nederland of België en ook de dieren, vissen en insecten die er leven zijn vaak anders. Hieronder een klein overzicht van dieren die jouw vakantie flink kunnen verzieken.

Muggen (mosquitos en mosquitos tigres)

Je hebt in Spanje de gewone zoemende mug en de vervelende stille maar veel pijnlijke tijgermug. Op zich zijn deze insecten niet dodelijk of slecht voor de gezondheid maar het lekker buiten zitten op een terras tijdens de barbecue of een boek lezen onder het maanlicht kan flink verziekt worden door muggen.

Tijgermuggen leven hoofdzakelijk overdag en steken zelfs door de broeken heen waarbij sommige mensen flink last kunnen krijgen van een muggenbeet. De gewone muggen komen vaak ‘s-avonds tevoorschijn en buiten het feit dat je flink jeuk kunt krijgen is het gezoem in je oor al genoeg om geen oog dicht te kunnen doen. Lees in onze special alles over de tijgermuggen in Spanje.

Wespen (avispas)

Nog niet zo lang geleden werden strandgangers in Galicië opgeschrikt toen een grote zwerm wespen over het strand vloog om zich uiteindelijk met duizenden tegelijk te vestigen onder een strandparasol. De mensen op strand vluchten weg uit angst gestoken te worden, iets wat ook wel logisch is want duizenden wespensteken kunnen dodelijk zijn.

Het komt ook vaak voor dat er ergens waar jij in een tent, caravan of appartement zit een wespennest is waarbij deze voor overlast kan zorgen en door specialisten weggehaald dient te worden. Wespen komen daarnaast ook vaak voor in de buurt van een zwembad of stilstaand water.

Kakkerlakken (cucarachas)

Waarschijnlijk de insecten die men tijdens een vakantie in Spanje liever niet tegen wilt komen. De kakkerlak ziet er niet zo leuk uit en wordt door veel mensen als eng ervaren, dit terwijl de kakkerlak niet bijt, aanvalt of de mens lastig valt. Wel kunnen kakkerlakken eventueel bacteriën en ziektes overbrengen door van voedsel te eten, er hun behoefte op te doen of eroverheen te lopen.

Als er kakkerlakken ergens zijn geeft dat meestal aan dat er een slechte hygiëne is of is het niet schoon of ligt er ergens eten waar de beestjes op af komen. Kakkerlakken kunnen soms in plagen voorkomen waarbij er tientallen tot honderden ergens kunnen leven. Kakkerlakken planten zich namelijk makkelijk voort en zijn lastig uit te roeien. Daarnaast zijn de kakkerlakken in Spanje veel groter dan in Nederland en België waarbij deze soms wel 5 centimeter groot kunnen zijn. Lees in onze special alles over kakkerlakken in Spanje.

Schorpioenen (Scorpiones)

In Spanje zijn vijf soorten schorpioenen te vinden. Waarschijnlijk verwacht je het niet en zul je ze ook niet zoveel zien maar ze zijn er wel. De meest giftige is een soort die met boten vanuit Afrika naar Spanje komen, de noord Afrikaanse schorpioen maar je kunt ook de gele, zwarte, euscorpius carpathuis etc tegenkomen.

Niet alle schorpioenen zijn giftig en dat verachil is te zien in de staart, iets wat de giftige soort heeft en de gewone huisschorpioen niet heeft.

Mieren (hormigas)

Op zich zijn mieren onschuldige insecten maar als je in de tent of op het aanrecht etensresten hebt laten liggen dat zijn mieren er snel bij en komen ze in grote aantallen, netjes in een rij achter elkaar op af. Op zich doen mieren een mens niets maar er zijn mierensoorten die kunnen steken/bijten waarbij dat een onaangenaam gevoel is en soms zelfs pijn kan doen.

Processierupsen (procesionario)

Processierupsen zijn erg vervelend en kunnen zelfs dodelijk zijn, in het bijzonder voor huisdieren. Deze beestjes komen het meeste voor in de lente en zijn waarschijnlijk een van de meest onaangename insecten die je in Spanje kunt vinden, vooral in die gebieden waar dennenbomen in grote getallen voorkomen. In het Spaans heten deze rupsen de procesionaria del pino.

Raak deze beesten niet aan met de blote hand want het effect is zeer onaangenaam en veroorzaakt grote irritatie. Het zijn dan vooral de kleine haartjes van de rupsen die jeuk, pijn en zelfs een shock kunnen veroorzaken. Lees in onze special alles over de processierupsen in Spanje.

Vliegen (moscas)

Ze zijn niet schadelijk of giftig, ze zijn gewoon irritant en iedereen krijgt er wel mee te maken. In principe zijn ze er het hele jaar maar in de herfst wordt de eerste plaats van irritant insect overgenomen door de muggen die, als het iets kouder begint te worden, langzaamaan verdwijnen.

Vliegen, in allerlei soorten, maten en kleuren maar allemaal vervelend. We hebben het hier dan niet over de Spaanse vlieg maar over de huis, stal, brom en andere soorten vliegen. Lees in onze special alles over de vliegen in Spanje.

Slangen (serpientes of ofidios)

Dit jaar worden de inwoners van het eiland Ibiza flink lastig gevallen door ongevaarlijke en niet giftige slangen waarvan er al honderden werden gevangen door de autoriteiten en vrijwilligers. Slangen komen echter in heel Spanje voor en het kan goed zijn dat je tijdens de mooie wandeling in de natuur oog in oog komt te staan met slangen.

De meeste slangen in Spanje zijn niet giftig dus dat is goed nieuws maar slangen kunnen wel bijten en aanvallen als ze zich bedreigd voelen. Laat slangen dan ook met rust en vervolg je weg. Lees in onze special alles over de slangen in Spanje.

Kwallen (medusas)

Kwallen zijn om te zien mooie beestjes maar als je ooit gestoken bent door een kwal dan weet je wel beter. Een kwallenbeet (wat eigenlijk niet correct is want kwallen steken met hun tentakels) is in de meeste gevallen niet ernstig tenzij je allergisch bent voor het gif uit de tentakels.

Een steek van een kwal is echter wel zeer pijnlijk en kan erg vervelend zijn. Probeer de kwallen in de zee dus ook te vermijden en let goed op de instructies van de strandwachten en de kwallen vlaggen. Lees in onze special alles over de kwallen in Spanje.

Haaien (tiburon)

Haaien zorgen voor onrust en paniek terwijl de meeste haaien geen mens kwaad willen doen. Mensen worden vaak per ongeluk door een haai gebeten of uit verdediging omdat een haai zich bedreigd voelt. Gezien het feit dat er in de Middellandse Zee meer dan 45 soorten haaien leven is de kans natuurlijk altijd aanwezig dat een haai dichtbij het strand te zien zal zijn. De kans echter dat men gebeten wordt door een haai is 1 op 3.700.000. Het is dus waarschijnlijker om door griep, een wespensteek of een ongeval om het leven te komen dan door een haaienbeet in Spanje.

De meest voorkomende haai langs de Spaanse kust is de Tintorera of blauwe haai of Prionace glauca. Ondanks het feit dat deze haai veel voorkomt in de Middellandse zee en Atlantische Oceaan wordt hij niet veel gezien langs de Spaanse stranden. Wordt er echter een haai ergens gezien, dan is het bijna altijd de blauwe haai. Deze haaiensoort is in principe niet gevaarlijk voor de mens maar een dier blijft een dier en als deze zich bedreigd voelt zal hij zich beschermen door te bijten. Lees in onze special alles over haaien in Spanje.

Zijn we nog dieren en insecten vergeten in dit overzicht? Heb je ervaringen met de bovengenoemde beesten? Is jouw vakantie in Spanje ooit verzoekt door insecten en/of beesten?

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 17 reacties
 1. Mijn kleinzoon van bijna 4jaar had 2 teken beten op zijn been wij waren ,in Calpe de maand september .schoonzoon had zijn huisarts gebeld en die zij gelijk naar een dokter daar ,hebben ze gedaan en inderdaad teken beten ,dus antibiotica moest op gelost worden in water hij heeft morgen het laatste en moet nog na behandeld worden .
  fijn dat we er terecht konden in Calpe .we hadden ook erg veel last van de tijger muggen ,ik heb nog een paar plekken het was heel heftig erg veel jeuk maar ook zeer pijnlijk .
  ik weet nu wat we er tegen kunnen doen voor volgend jaar .
  bedankt voor de goede uit leg er van .

 2. kakkerlakken zijn normaal in Spanje, heeft niets te maken met vuil of dergelijke, enkel zoeken ze donkere plaatsjes waar het warm is,…..
  daarom is het verplicht om jaarlijks handelszaken te laten spuiten tegen kakkerlakken !

 3. Teken. Die zijn jullie ook vergeten. Kunnen dezelfde ziekten overbrengen als in Nederland en ook hier komen ze op dezelfde plekken voor. Maar omdat je hier in de binnenlanden nog vele schapen en geitenhoeders hebt met hun kudden is het ook oppassen geblazen in die gebieden waar zij lopen te grazen. Je huisdier kan ze makkelijk oppikken maar sommige mensen zijn schijnbaar ook ‘een lekker hapje’ voor deze beestjes. Behandeling en voorkoming etc. hetzelfde als in de Noordelijke landen van Europa.

 4. Niet schadelijk, wel vervelend, de zilvervisjes. Zie je toch veel in de vochtige Spaanse huizen.

 5. Bij vochtig weer de Portugese duizendpoot, ze doen geen vlieg kwaad maar zijn met zoveel dat het vies is om gezien. Ze schuilen onder de rand van je afdak buiten en komen ook binnen in huis..

 6. wat dacht je van spinnetjes .
  die ook iritant kunnen bijten .
  wat overeenkomt met een muggesteek.

 7. De Cienpies (giftige duizendpoot) hoort m.i. ook in het rijtje thuis.
  Het diertje is giftig, snel en erg agressief bij aanraking.
  Een beet levert een pijnlijke plek op en een opgezette omgeving van de beet op.
  Advies: ga naar eerste hulp en de farmacia voor medicijnen!

 8. Kwallen bijten niet maar laten wel een brandplek na ! Dus neem steeds in je strandbagage een flesje amoniac mee verhelpt seffens alle narigheid ze uit de weg gaan is de beste methode.

 9. Heb nog lang een schorpioen bewaard in formol – doodgeklopt aan mijn voeten voor mijn tent op camping. Was wel in 1972.

 10. Wij hadden hier [Playa Blanca Lanzarote] soms last van kakkerlakken.
  Spuit nu 1 a 2 maal per jaar op plaatsen waar ze naar binnen kunnen met “ZUM”
  en ze liggen binnen de kortste keren met de pootjes omhoog.ZUM zegt dat een heel jaar werkt.
  Werkt ook voor mieren en spinnen.

 11. Prachtig insect de cicade, ik heb totaal geen last van het geluid van de cicade het zegt me enkel dat het warm is.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken